Csak hűvösen!

Hírek 12 július 2018
Bumblebee (Bombus terrestris) pollinating tomato flower

A poszméhek számára fontos a viszonylag hűvös környezet ahhoz, hogy optimálisan végezhessék értékes beporzási munkájukat.

– Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termelők számára a legjobb beporzási kolóniákat biztosítsuk, és hogy ezeket optimális körülmények biztosítása mellett szállítsuk ki számukra, készen a munkavégzésre” – mondta Remco Huvermann, a Koppert beporzási kérdésekkel foglalkozó vezetője. – Vannak azonban olyan helyi éghajlati és környezeti tényezők, amelyeknek nagy hatása lehet a beporzási teljesítményre. – Éppen azért dolgoztuk ki a bevált gyakorlatra vonatkozó iránymutatásainkat, hogy korlátozzuk vagy megelőzzük ezen hatásokat. –

A Natupol kaptárakat olyan módon tervezzük, hogy a poszméhek a lehető leghatékonyabb módon tudják befolyásolni a kaptár mikroklímáját. Maga a kaptár védi a kolóniát a sugárzó hőtől, és természetes szellőzést biztosít az egész kaptárban. Ennek köszönhetően mindig biztosított a megfelelő mennyiségű friss levegő és páratartalom. A Natupol dobozának aljában található védőréteg szigetelő hatású, és csökkenti a hőmérséklet ingadozását a kaptáron belül.

– A Natupol doboz a lehető legjobb körülményeket biztosítja az ivadékok állandó hőmérsékletének fenntartásához, így a poszméheknek nem kell szükségtelenül energiát fektetniük a kaptár mikroklímájának szabályozásába. Ezáltal több idejük van a beporzásra – mondta Remco Huvermann. – A külső hőmérsékletnek a kaptárra gyakorolt hatása azonban jelentős lehet. Egy jól látható, árnyékos hely a talaj közelében, a növények között akár 4–15 °C-os eltérést is eredményezhet a kaptár belsejében. Ez hosszabb idejű beporzást biztosít és megakadályozza a kaptár károsodását. –

Meghatározó jelentőségű a kaptár pozíciója

A Koppert iránymutatása alapján a kaptárakat közvetlen napfénytől védett, hűvös helyre kell telepíteni. Szélsőséges környezeti hőmérséklet esetén bevált gyakorlat, hogy segíteni kell a kolóniákat hűvösen maradni a nap legforróbb időszakaiban, a beporzást pedig a kora reggeli és az esti időpontokra kell időzíteni. Mindaddig, amíg a virágok nyitva vannak, és fogadni tudják a méheket, a beporzásra ezekben a napszakokban is sor kerülhet.

Az összes ajánlás megtalálható az alábbi helyeken:

Beporzási ellenőrző lista paradicsomhoz

Beporzási ellenőrző lista szabadföldi elhelyezéshez

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Értesüljön első kézből az ön által termesztett növényekkel kapcsolatos legújabb híreinkről és információinkról!

Ugrás a lap tetejére
PREVIEW