Újabb nyugat-európai piaci pozíciók szerzése Olaszország legdélibb része révén

Hírek 24 szeptember 2018

A biológiai növényvédelemre való átállás nem volt könnyű feladat a Cavalieri e Papaianni SRL társaságnál, de az erőfeszítéseik meghozták gyümölcsüket: termékeik mára rendkívül versenyképesekké váltak a nemzetközi piacokon. „A biológiai növényvédelemé a jövő, mi pedig elkötelezettek vagyunk ezen módszer mellett.”

Németország, Hollandia és Olaszország

A Cavalieri e Papaianni SRL az olasz csizma orrában elhelyezkedő Calabria tartomány Bisignano városának közelében található. A cég által termesztett főbb növények a vágott krizantém (28 hektáron), valamint a cserepes rózsák (1 hektáron) és a cserepes korallvirág (szintén 1 hektáron). A teljes termesztés növényházakban folyik, amelyből 15 hektár van ellátva kertészeti világítással. A fűtési rendszer metángázzal működik: a termelt áramot, valamint a CO2-t a növényházakban használják. A társaság két tulajdonosa Antonio és Simona Papaianni, akik mindketten ügyvezetők is: Antonio felel a termelésért, Simona pedig az adminisztrációért. A Cavalieri e Papaianni SRL cégnek körülbelül 100 munkavállalója van évente, és elsősorban Németországba, Hollandiába és Olaszországon belülre szállítanak.
 

Tíz évvel ezelőtt tették meg az első lépéseket a biológiai növényvédelem bevezetésére. Döntésük fő oka az volt, hogy a vegyszerek gyenge hatásfokkal működtek a pókatkák ellen. Ezen kívül kezdtek gondjaik lenni a tripszekkel is. Felismerték, hogy a Koppert ragadozó atkái megoldást biztosítanak mindkét kártevővel szemben. – Az első eredmények egész jók voltak – mondta Antonio Papaianni. – Néhány héttel később már elég tudással rendelkeztünk ahhoz, hogy megfelelően megtervezzük, miként vezetjük be a ragadozó atkák alkalmazását és folytatjuk a munkát az Integrált Növényvédelem (IPM) terén. Két évvel később elkezdtük az IPM alkalmazását a cserepes rózsák esetében. –

Belépés új piacokra

A Cavalieri e Papaianni SRL termelési vezetője és tulajdonosa elmondása szerint a biológiai növényvédelem megvalósítása nem egyszerű feladat. – A termés, valamint a fertőzöttség szintjének nyomon követéséhez, a biopreparátumok alkalmazásához, valamint a felmerült kérdéseknek a tanácsadóval való megbeszéléséhez idő és ezért pénz szükséges. Mostanra azonban már élvezhetjük a biológiai növényvédelem előnyeit, és új piacokra is elkezdhetünk belépni. –
A társaság jelenleg négyféle, a kártevők természetes ellenségeit tartalmazó biopeszticidet alkalmaz a pókatkákkal, a tripszekkel és az aknázólégyfélékkel szemben: ezek a ragadozó atkákat (Phytoseiulus persimilis, illetve Amblyseius swirskii) tartalmazó Spidex . Swirski-Mite, a fürkészdarazsakat (Diglyphus isaea) tartalmazó Miglyphus, valamint a fonalférgeket (Steinernema feltiae) tartalmazó Entonem nevű termék. A vágott krizantémot is termesztő társaság 2019-től tervezi bevezetni a NatuGro és a Trianum alkalmazását. A Trianum tesztelése már megtörtént, és az eredmények meggyőzőek voltak.

Erőteljesebb termés

Antonio arról is beszélt, hogy miként láthatók a biológiai növényvédelem eredményei szinte rögtön a kezdetektől: a növényi stressz jelei sokkal kevésbé jelentkeznek a fiatal növényeken azzal összehasonlítva, amikor vegyszeres permetezést kaptak. – A levelek színe sokkal szebb, a szárak jobb minőségűek és erősebbek, valamint az egész termés erőteljesebb, mint korábban. A virágok színei élénkebbek, ami nagyon fontos az értékesítési piacunkon, és büszkén mondhatom, hogy az általunk képviselt minőség mindenben összevethető a nyugat-európaival. A biológiai növényvédelem költsége a vegyszeres módszereknek csak töredéke. Ez azt jelenti, hogy versenyképesek vagyunk a nyugat-európai piacon, ami a legnagyobb előny számunkra. Jelenleg 15 hektáron alkalmazzuk az IPM-et, de terveink szerint a teljes 28 hektárra kiterjesztjük azt 2019 áprilisáig.

Antonio arról is beszélt, hogy miként láthatók a biológiai növényvédelem eredményei szinte rögtön a kezdetektől: a növényi stressz jelei sokkal kevésbé jelentkeznek a fiatal növényeken azzal összehasonlítva, amikor vegyszeres permetezést kaptak. – A levelek színe sokkal szebb, a szárak jobb minőségűek és erősebbek, valamint az egész termés erőteljesebb, mint korábban. A virágok színei élénkebbek, ami nagyon fontos az értékesítési piacunkon, és büszkén mondhatom, hogy az általunk képviselt minőség mindenben összevethető a nyugat-európaival.


A biológiai növényvédelem költsége a vegyszeres módszereknek csak töredéke. – Ez azt jelenti, hogy versenyképesek vagyunk a nyugat-európai piacon, ami a legnagyobb előny számunkra. Jelenleg 15 hektáron alkalmazzuk az IPM-et, de terveink szerint a teljes 28 hektárra kiterjesztjük azt 2019 áprilisáig.

Szoros együttműködés

Az elmúlt tíz év során a társaság jó együttműködési kapcsolatot épített ki a Kopperttel, és szinte napi kapcsolatban van dr. Felice Pallinoval, a Koppert olaszországi tanácsadójával. Antonio Papaianni elmondta, hogy ez tudatos döntés, mivel mindennek tökéletesnek kell lennie. Ennek az átfogó iránymutatásnak köszönhetően a Cavalieri e Papaianni SRL kiváló minőségű termékek előállítására képes. – A biológiai növényvédelemmel elért eredmények, a termékeink minősége, valamint vevőink elégedettsége mutatják számunkra, hogy ez a helyes megközelítés. –

Erős verseny a telített piacokon

Olaszországban, a társaság hazai piacán a vásárlók kevés érdeklődést tanúsítanak a biológiai növényvédelem iránt. Máshol azonban nem ez a helyzet. – Évről évre tapasztaljuk a Nyugat-Európába irányuló kivitelünk növekedését. Ezek a piacok telítettek, ezért erős a verseny. Reméljük, hogy egy nap a piac is hajlandó lesz valamivel többet fizetni az olyan termékekért, amelyeket vegyszerek használata nélkül termesztettek. Hiszünk ebben a növénytermesztési módszerben, és továbbra is alkalmazni fogjuk – mondta Antonio.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Értesüljön első kézből az ön által termesztett növényekkel kapcsolatos legújabb híreinkről és információinkról!

Ugrás a lap tetejére
PREVIEW