Mellékhatásokat ismertető adatbázisunk

A növényvédő szerek kártevők természetes ellenségeire gyakorolt hatásai

A növényvédő szerek kifejthetnek közvetlen hatást, például elpusztíthatják a kártevők természetes ellenségeit, illetve megakadályozhatják tojásaik vagy bábjaik kikelését, ugyanakkor közvetlen hatással is bírhatnak, például csökkenthetik termékenységüket (tojásrakó képességüket), vedlési problémákat okozhatnak, vagy egyszerűen távol tarthatják őket a növénytől. A mellékhatások felmérése során figyelembe vettük mind a közvetlen, mind a közvetett hatásokat.

Mellékhatások

A növényvédő szerek alkalmazása közvetett és közvetlen módon kedvezőtlen hatást gyakorolhat a kártevők természetes ellenségeire. A mellékhatásokat ismertető alkalmazásunk használatával megtudhatja, milyen káros mellékhatással bírnak az egyes növényvédő szerek.

Ismerje meg, mely növényvédő szerek fejtenek ki mellékhatást termeinkre!

Vagy le is töltheti a mellékhatásokat ismertető alkalmazásunkat:

A kártevők természetes ellenségeire gyakorolt maradványhatás (perzisztencia)

Számos hatóanyag az alkalmazását követően még egy bizonyos ideig kifejti káros hatását. A kártevők természetes ellenségeinek szempontjából a perzisztenciát azon hetek számában határozzuk meg, amelyek során a hatóanyag továbbra is káros hatást fejt ki a kártevők természetes ellenségeire. Csak a jelzett időszakot követően lehet sikeresen betelepíteni vagy újratelepíteni a parazitát vagy a ragadozót a kezelt területre.

A poszméhekre gyakorolt mellékhatások

A poszméhekre gyakorolt mellékhatásokkal kapcsolatos valamennyi eredményt a földi poszméh (Bombus terrestris) vonatkozásában kaptuk. A többi poszméhfajra gyakorolt mellékhatások eltérők lehetnek. A poszméhek négy kategóriáját állítottuk fel aszerint, hogy az adott növényvédő szer használata során hogyan ajánlatos eljárnunk. A poszméhkaptár lezárása és eltávolítása előtt csak a kizárólag bejáratként funkcionáló nyílást tartsuk nyitva, hogy a visszatért poszméhek ne tudjanak ismét kirepülni.

A poszméhekre gyakorolt maradványhatás (perzisztencia)

Egy adott hatóanyag poszméhekre gyakorolt maradványhatását azon napok számában határozzuk meg, amelyek alatt a poszméhek nem tarthatók a növényházban. Csak a jelzett időszak elteltével bomlanak le a maradványanyagok oly mértékben, hogy már nem tesznek kárt a poszméhekben. Ha nincs adat, akkor az adott szer perzisztenciája ismeretlen.

Információforrások

Az adatbázisunkban szereplő adatok különböző információforrásokból származnak:

A Koppert B.V. által végzett vizsgálatok eredményei

A Koppert munkatársai által világszerte gyűjtött gyakorlati tapasztalatok
  (többségük a perzisztenciára vonatkozik)

A Nemzetközi Biológiai Növényvédelmi Szervezet „Növényvédő szerek és hasznos élő szervezetek” munkacsoportjának kutatási eredményei

Országos és nemzetközi kutatóintézetek jelentései

Egyéb források, például a Nemzetközi Biológiai Növényvédelmi Szervezet és az IPM Impact weboldala

Növényvédő szerek gyártói

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Értesüljön első kézből az ön által termesztett növényekkel kapcsolatos legújabb híreinkről és információinkról!

Ezt az oldalt a reCAPTCHA, illetve a Google Adatvédelmi Irányelvei és Általános Szerződési Feltételei védik.
Ugrás a lap tetejére