Trianum-G

Hatóanyag:
Trichoderma harzianum T-22
Közhasználatú név:
Biológiai gombaölő szer a talajban lévő betegségek visszaszorításához
Termékkategória:
Bio-fungicide
Trianum-G-bewerkt.jpg

Ajánlott alkalmazás

Ajánlott alkalmazás

Mikor használjuk a Trianum-G-t?

A Trianum-G fokozza a növények ellenálló képességét a betegségek, illetve az optimálistól eltérő tápanyag- és vízutánpótlás vagy klimatikus viszonyok okozta igénybevétellel szemben. Emellett a Trianum-G hozzájárul a tápanyagfelvétel növeléséhez is. Mindennek köszönhetően erőteljesebben fejlődik a gyökérzet és a növény föld feletti része.

Hogyan működik?

Hogyan működik?

Hogyan fejti ki hatását a Trianum-G?

A Trianum a Trichoderma harzianum jótékony gomba T-22-es törzsének spóráit tartalmazza. A Trianum megfelelő alkalmazás esetén a gyökerek mentén növekvő micéliumot fejleszt, amely megvédi a növény gyökérzetét az alábbi betegségektől:

 • Fusarium
 • Pythium
 • Rhizoctonia
 • Sclerotinia

A Trianum-G az alábbi mechanizmusok alapján fejti ki hatását:

1. Versengés a térért
A Trianum gyorsabban növekszik a gyökér felületén, mint más, talajban élő gombák. Így a többi gombafajnak esélyt sem ad arra, hogy megtelepedjen a gyökérzeten.

2. Versengés a tápanyagokért
A Trianum feléli a kórokozó gombák táplálékául szolgáló tápanyagforrást. Ezáltal a kórokozó gombák nem tudnak kifejlődni.

3. Kórokozó gombák parazitálása
A Trianum a kórokozó gomba micéliumja körül növekszik. Így annak sejtfalai leomlanak és a kórokozó gomba elhal.

4. A növény megerősítése
A Trianum fejleszti a növény gyökérzetét azáltal, hogy elősegíti a hajszálgyökér-képződést, ami jobb víz- és a tápanyagfelvételt eredményez. Így erősebb és egységesebb lesz a növényállomány és növekszik a hozam. Különösen látványos eredményt érhetünk el abban az esetben, amikor a növény igénybevételnek van kitéve, illetve a termesztési feltételek eltérnek az optimálistól.

5. Indukált rezisztencia
A Trianum ezenfelül megerősíti a növény föld feletti részeinek védekező mechanizmusát, az úgynevezett indukált szisztémás rezisztenciát (ISR-t).

6. Kötött és oldott tápanyagok felvétele
Előfordul, hogy a tápanyagok, például bizonyos nyomelemek és foszfátok kötött formában vannak jelen a talajban, ezért a növény nem képes felvenni azokat. Ezzel különösen az erősen savanyú (vagyis alacsony pH-értékkel rendelkező) talaj esetében kell számolnunk. A foszfátok gyakran alkotnak vegyületet kalciummal, vassal és más nyomelemekkel és ebben a formában már nem oldhatók.

A Trianum képes arra, hogy bizonyos „kötött” tápanyagokat a növények számára felvehető formába alakítsa. Bizonyos elemek – többek között a mangán – elengedhetetlenül fontos szerepet töltenek be a növények betegségek elleni védekezésében. A mangán jelentős alkotóeleme a növények betegségekkel szemben kialakított természetes védelmi rendszerének.

A Trianum által termelt egyes hatóanyagok egyebek mellett az Fe3+ vasionokat Fe2+ ionokká alakítják, lehetővé téve, hogy a növények hasznosítani tudják azt.

Termékspecifikációk

Termékspecifikációk

A Trianum-G országonként eltérő kiszerelésben kapható: 45 g (csak Kenyában), 250 g, 500 g, 5 kg és 20 kg.
Megjelenési formája: Granulátum (GR
Koncentrációja: 1 tömegszázalék Trichoderma harzianum, T-22-es törzs spórái (1,5 x 108 spóra/g) és 99 tömegszázalék inaktív összetevő

Használati útmutató

Használati útmutató

A Trianum-G kijuttatása

A Trianum-G könnyen az ültető komposztba keverhető, vagy granulátumszóró segítségével mechanikusan a talajra/barázdába juttatható.

Ültető komposztba keverés:
A Trianum-G a helyszínen is a komposztkeverékhez adható, vagy beszerezhető előregyártott keverékként egy termesztőközeg előállítására szakosodott vállalattól. Ez utóbbi megoldás előnyei:

 • a munkaerő-megtakarítás,
 • és a Trichoderma spórák optimális eloszlása az ültető komposztban.

Granulátumszóró segítségével kijuttatás a talajra vagy a barázdába:

 • Ügyeljen arra, hogy a Trianum-G-t egyenletesen oszlassa el.
 • A Trianum-G szemcséket a magok vagy a gyökerek közelébe juttassa ki. A Trianum-G granulátum kisméretű (300–700 mikron). Ezért ajánlatos a magokhoz vagy a talajhoz lehető legközelebb kihelyezni, nehogy a szél elfújja a szemcséket.
 • Gondoskodjon arról, hogy a Trianum-G szemcséi akadálymentesen haladjanak át a granuláló berendezések csőrendszerén (kerülje a csőhajlatokat).

A Trianum-G számára legeredményesebb környezet

A Trianum-G-t megelőzés céljára érdemes alkalmazni. Az optimális eredmény érdekében a Trianum-G-t a növénytermesztési ciklus kezdetén érdemes alkalmazni, lehetőség szerint a vetési, dugványozási vagy palántázási művelet során. A Trianum-G számos környezetben képes jó teljesítményt nyújtani. Eltérő éghajlati viszonyok közepette (10–34 °C), 4 és 8 közötti pH-értékű talajban, jó néhány termesztőközeg-típusban és számos növényfajta gyökerein képes a növekedésre.

Mellékhatások

A növényvédő szerek alkalmazása közvetett és közvetlen módon kedvezőtlen hatást gyakorolhat biológiai védekezést biztosító megoldásainkra. Fedezze fel, milyen növényvédő szerek fejtenek ki mellékhatást erre a termékre!

Mellékhatásokat ismertető adatbázis megnyitása

Termék kezelése

Termék kezelése

Kezelés

A Koppert B.V. nem vállal felelősséget abban az esetben, ha a minőségromlás az ajánlottnál hosszabb ideig tartó, illetve nem megfelelő körülmények közötti tárolás miatt következett be.

Tárolási javaslat:

 • Tárolhatóság: a lejárati dátumot lásd a csomagoláson.
 • Tárolási hőmérséklet: 4 és 8 ºC között.
 • Közvetlen napfénytől távol tartandó.

Letöltések

A Koppert (a Koppert B.V. és/vagy társult vállalatainak) általános szerződési feltételei alkalmazandók. Kizárólag olyan termékeket használjon, amelyek alkalmazása az országában és a növénykultúrában engedélyezett. Ellenőrizze a nyilvántartásba vételre vonatkozó helyi követelményeket. A Koppert nem vállal felelősséget az engedély nélküli használatért. A Koppert nem vállal felelősséget abban az esetben, ha a minőségromlás az ajánlottnál hosszabb ideig tartó, illetve nem megfelelő körülmények közötti tárolás miatt következett be.

Segítségre van szüksége?