Beporzási ellenőrző lista szabadföldi elhelyezéshez

Beporzási ellenőrző lista szabadföldi elhelyezéshez

A Koppert poszméhei gondoskodnak mind a növényházban nevelt, mind a szabadföldi növények természetes beporzásáról. A szabadföldi növények megfelelő beporzása az alábbi ajánlások figyelembe vételével biztosítható. Ezeket az ajánlásokat összegyűjtöttük, és közzétettük a kaptárhoz mellékelt tájékoztatóban is.

Tanácsok a kaptár elhelyezéséhez

A poszméheket a virágzást megelőző 4–7 nap során érdemes kihelyezni. Így már az első virágok kinyílásánál megkezdik a beporzást. A kaptárt a leszállítását követően azonnal vagy legfeljebb egy nappal később helyezze ki a növények közé, hogy a poszméhek táplálékot tudjanak gyűjteni.

A legjobb eredmény biztosítása érdekében a kaptárakat egyenletesen oszlassa el a termőterületen. Az ajánlott kaptármennyiség függ az adott növénytől és más beporzó rovarok jelenlététől.

A poszméhek és a házi méhek kiegészítik egymás beporzási tevékenységét, ezért betelepíthetők ugyanabba a növénykultúrába. A poszméhkaptárt legalább 100 méteres távolságba helyezze a házi méhek kaptárától, úgy, hogy az kívül essen a házi méhek látótávolságán. Erre azért van szükség, mert a poszméhkaptárba helyezett cukoroldat vonzhatja a házi méheket, különösen akkor, ha a fő növénykultúra még nem indult virágzásnak.

A kaptár elhelyezését követően a kis ajtók kinyitása előtt várjon 30 percet – ezzel időt biztosít a poszméheknek ahhoz, hogy megnyugodjanak. A szállítás és a rázkódás ugyanis nyugtalanná teheti a poszméheket.

Óvja a poszméhkaptárt a közvetlen napfény okozta szélsőségesen meleg hőmérséklettől, különösen a meleg időszakokban. Gondoskodjon a kaptár megfelelő árnyékolásáról, helyezze például a növények árnyékába.

Ügyeljen arra, hogy a kaptár alsó része mindig száraz maradjon. A kaptár bejárata a virágzási időszak alatt legyen mindig jól látható emberek és poszméhek számára egyaránt. Helyezze a kaptárt például egy láda vagy kőrakás tetejére. A beporozandó növény mellett a poszméhek virágzó gyomnövényeket is felkereshetnek. Ezért ajánlatos lenyírni vagy levágni a beporzási területen és annak környéken virágzó gyomnövényeket.

Védje a kaptárt az erős széltől. Helyezze szélvédett helyre, vagy tegyen rá egy nehéz tárgyat.

A kaptárt sík felületen helyezze el, hogy a poszméhek mindig hozzáférjenek a kaptárral együtt szállított cukoroldathoz.

Növényvédő szerek használata

Virágzás előtt és alatt körültekintően válassza ki az alkalmazni kívánt növényvédő szereket. Bizonyos növényvédő szerek ugyanis károsak lehetnek a beporzó rovarokra, és hosszú távú hatásuk lehet. Konzultáljon az ügyben tanácsadójával. Tekintse át a mellékhatások listáját, amely egyaránt rendelkezésre áll papíralapon és az interneten. A lista tájékoztatást nyújt arról, hogyan alkalmazhatók az egyes termékek a poszméhekkel együtt.