Hasznos fonálférgek

Mik azok a fonálférgek?

A fonalférgek, amelyeket általában kerekesférgekként emlegetnek, a Nematoda törzsbe tartozó férgek változatos csoportja. A fonalférgeket szegmentálatlan, hengeres testük jellemzi, és különböző méretűek, a mikroszkopikus méretűektől a több centiméteres hosszúságig terjednek. A fonalférgek különböző szerepet játszanak az ökoszisztémákban. Egyesek szabadon élnek, a talajban vagy a vízben lévő szerves anyagokkal táplálkoznak, és nélkülözhetetlenek a tápanyagok újrahasznosításához. Másokat parazita fonálférgeknek neveznek, amelyek növényeket, rovarokat, állatokat vagy embereket fertőznek. Körülbelül 25 000 fajuk van, de a fajok becsült száma több millióra tehető. A fonálférgeket kerekesférgeknek, fonálférgeknek és angolnaférgeknek is nevezik.

A fonálférgek típusai

A mezőgazdaságban a fonálférgek legfontosabb fajtái a parazita fonálférgek. Pontosabban a rovarparazita fonálférgek és a növényparazita fonálférgek.

Rovarparazita fonálférgek

A rovarparazita fonálférgek, amelyeket gyakran entomopatogén fonálférgek vagy hasznos fonálférgek néven is említenek, a rovarokkal egyedülálló kapcsolatban álló parazita fonálférgek egy csoportját alkotják. Ezek a fonálférgek különböző rovarok természetes ragadozói, és döntő szerepet játszanak a biológiai kártevők elleni védekezésben, így hasznosak a mezőgazdaság és a kertészet számára. Ezek a fonálférgek nem ártalmasak az emberre, az állatokra vagy a növényekre, de rendkívül hatékonyak a káros rovarok elleni védekezésben.

Növényparazita fonálférgek

A növényparazita fonálférgek a parazita fonálférgek egy csoportja, amelyek megfertőzik és károsítják a növényeket, ami jelentős mezőgazdasági és kertészeti problémákhoz vezet. Ezek a fonálférgek károsítják a növények egészségét és terméskiesést okozhatnak. A növények gyökerein táplálkoznak, megzavarva a növények víz- és tápanyagfelvételi képességét, ami végső soron a növények növekedését és termelékenységét befolyásolja.

A növényparazita fonálférgek leggyakoribb típusai a gyökércsomós fonálférgek, a cisztás fonálférgek, a léziós fonálférgek, a spirális fonálférgek és a tőrös fonálférgek.

Hasznos fonálférgek a kártevők elleni védekezésben

A kártevők elleni védekezésre használt fonálférgek, amelyeket gyakran entomopatogén fonálférgekként vagy hasznos fonálférgekként is emlegetnek, olyan mikroszkopikus kerekesférgek, amelyek a biológiai kártevők elleni védekezés természetes ágenseiként szolgálnak. A hasznos fonálférgek rendkívül specifikusan választanak gazdatestet, és nem károsítják a hasznos rovarokat, az embereket vagy az állatokat. A fonálférgek által megcélzott gyakori kártevők közé tartoznak a különböző lárvaszerű rovarok, mint például a lárvák és lárvák (Coleoptera lárvák), hernyók (Lepidoptera), légylárvák (Diptera), tripszek (Thysanoptera) és számos más talajlakó kártevő.
.

A fonálférgek előnyei

A hasznos fonálférgek használata a kártevők elleni védekezésben számos kulcsfontosságú előnnyel jár:

 • Gyorsan ható biológiai megoldás
 • Rezisztenciabiztos - a kártevők nem tudnak rezisztenciát kialakítani
 • Normál permetezőberendezéssel is kijuttatható
 • Kompatibilis a legtöbb növényvédő szerrel
 • Nem hagy maradványt

Milyen kártevők ellen védekeznek a fonálférgek?

A hasznos fonálférgek hatékony biológiai szerek a káros rovarok és kártevők széles körének visszaszorítására. A nematódák a lárvák és a gyomnövények, a hernyók, a tripszek, a drótférgek, a bőrkabócák és a légylárvák nagy csoportjának természetes ellenségei, mint például a gombaszúnyogok, a darázslegyek, a parti légy, a hagymalégy és mások. A nematódák tökéletesen illeszkednek az IPM-programokba, mivel a legtöbb növényvédő szerrel kompatibilisek. Csökkentik a kémiai növényvédő szerektől való függőséget, és elősegítik a fenntartható és környezetbarát kártevőirtási gyakorlatokat. Íme néhány gyakori kártevő, amelyet a hasznos fonálférgek képesek leküzdeni:

 • Nematódák a lárvák ellen
  Nematódák a lárvák ellen

  A hasznos fonálférgek hatékonyan védekeznek a lárvák ellen. A lárvák különböző bogárfajok, köztük a japán bogarak és a júniusi bogarak lárvaszakaszai. Krémfehér, C alakúak, és jellemzően a talajban találhatók, ahol a fűfélék és más növények gyökereivel táplálkoznak. A lárvák hírhedt kártevők a gyepekben, kertekben és a bogyós gyümölcsökben, mivel táplálkozásuk jelentős károkat okozhat a növények gyökerein, ami hervadást és barna foltokat okozhat a fűben.

  A lárvák elleni védekezésre kifejezetten a Heterorhabditis bacteriophora nevű hasznos fonálféregfajt használják. Ezek a fonálférgek a lárvákat parazitálják azáltal, hogy behatolnak a testükbe és szimbiotikus baktériumokat bocsátanak ki, amelyek gyorsan elpusztítják a lárvákat. A jótékony fonálférgek természetes és környezetbarát módszer a gyepekben és kertekben élő lárvapopulációk kezelésére, csökkentve a vegyszeres rovarirtó szerek szükségességét.

  A Koppert speciális piaci szegmensekre szabott nematódás megoldásokat kínál. A Larvanemet különböző üvegházi kultúrákhoz tervezték, a Sportnem-H ideális a gyepekhez, a Capyphor pedig kifejezetten a szabadföldi kultúrákhoz.

  White grub cockchafer Melolontha melolontha Larva
 • Nematódák a tripszek ellen
  Nematódák a tripszek ellen

  A jótékony fonálférgek értékes eszköznek bizonyulnak a tripszek elleni védekezésben, amelyek apró rovarok, amelyek arról ismertek, hogy a termények és dísznövények széles skáláját károsítják. A tripszek a növényi nedvekkel táplálkoznak, ezüstös vagy elszíneződött foltokat hagynak maguk után, és torzulást vagy hegesedést okoznak a leveleken és a virágokon.

  A nematódák a talajban élő lárvák, a bábok előtti és a bábos stádiumban a leghatékonyabbak a tripszek ellen. A növényeken található lárvák és a kifejlett egyedek is fogékonyak a fonálféreg-fertőzésre, a növény felépítésétől és a környezeti feltételektől függően. A fonálférgek tripsz elleni védekezéshez a fonálférgeket általában a talajba juttatják a fertőzött növények gyökérzónájában, biztosítva, hogy a fonálférgek lárváival érintkezésbe kerüljenek.

  A tripszek elleni védekezéshez a hasznos fonálférgek leggyakrabban használt faja a Steinernema feltiae. A Koppert speciális piaci szegmensekre szabott nematódamegoldásokat kínál. Az Entonemet különböző üvegházi kultúrákhoz és városi zöldekhez tervezték. Az integrált növényvédelem részeként a Capirel a tripszek elleni védekezésre szolgál az alliumkultúrákban.

  Western Flower Thrips Frankliniella occidentalis on a leaf
 • Nematódák a hernyók ellen
  Nematódák a hernyók ellen

  A hernyók elleni védekezésben a hasznos fonálférgek nagyon hatékony szövetségesek. A nematódák a hernyók ellen a leghatékonyabbak a sebezhető lárvastádiumban (lepkék és lepkék lárvái). A hernyók falánk kártevők, amelyek jelentős károkat okozhatnak a különböző kultúrákban és dísznövényekben. A hasznos fonálférgek számos faja hatékony a hernyók elleni védekezésben, köztük a Steinernema feltiae és a Steinernema carpocapsae.

  A Koppert az egyes piaci szegmensekre szabott nematódamegoldásokat kínál. A nematódafajok kiválasztása a célnövényeket érintő konkrét hernyófajoktól és a környezeti körülményektől függhet. A kijuttatás időzítése kulcsfontosságú a talajban vagy a növényi felületeken lévő hernyók megcélzásához.

  A Sportnem-T hatékonyan kezeli a hernyókat és a vágóhernyókat a gyepekben, a Capsanem az üvegházi növények hernyói ellen, míg a Casea és a Capirel a gyümölcsösök, bogyós gyümölcsök, szabadföldi zöldségek és városi fák hernyóirtására alkalmas. Az Entonemet üvegházi növények és városi zöldterületek széles skáláján való használatra tervezték.

  Soybean looper Chrysodeixis includens Larva
 • Nematódák a gomba szúnyogok elleni védekezéshez
  Nematódák a gomba szúnyogok elleni védekezéshez

  A nematódák hatékonyan alkalmazhatók a gomba szúnyogok, az üvegházi és beltéri növénykörnyezetben problémát jelentő kis legyek elleni védekezésre. A gubacslárvák lárvái a talajban lévő szerves anyagokkal táplálkoznak, és károsíthatják a növények gyökereit.

  ASteinernema feltiae egy gyakran használt fonálféregfaj az üvegházi és szabadföldi növényekben a gombacsípés elleni védekezésre. A fonálférgek a talajba vagy a termesztőközegbe juttathatók, biztosítva, hogy érintkezésbe kerüljenek a gombaszúnyoglárvákkal.

  A Koppert speciális piaci szegmensekre szabott nematódamegoldásokat kínál. Az Entonem hatékonyan védekezik a gombaszúnyogok ellen számos üvegházi kultúrában és városi zöldterületeken. A Scia-Rid a gombatermesztésben a gombaszúnyogok elleni védekezéshez a legmegfelelőbb választás.

  Sciarid fly Bradysia paupera Larval stage
 • Nematódák a daru legyek és a bőrkabócák elleni védekezéshez
  Nematódák a daru legyek és a bőrkabócák elleni védekezéshez

  A hasznos fonálférgek hatékonyan védekeznek a daru legyek ellen, amelyek a gyepekben és a gyepfűben gyakori kártevők. A darúlégy lárvái, más néven bőrkabócák jelentős károkat okozhatnak a fű gyökereinek táplálkozásával.

  ASteinernema carpocapsae egy általánosan használt fonálféregfaj a darúlégy és a bőrkabóca elleni védekezésre. A fonálférgeket jellemzően olyan területeken juttatják ki a talajba, ahol ezek a kártevők aktívak, biztosítva, hogy a célzott lárvákkal érintkezésbe kerüljenek. A kártevők elleni védekezésnek ez a környezetbarát megközelítése csökkenti a kémiai növényvédő szerek szükségességét, és hozzájárul az egészséges gyep és gyepfű fenntartásához.

  A Koppert speciális piaci szegmensekre szabott fonálférgek elleni megoldásokat kínál. A Sportnem-T-t a darázslegyek és a bőrkabóca elleni védekezésre használják a gyepekben. A Capsanem a daru legyek és bőrkabócák elleni védett és szabadföldi kultúrákban, valamint városi zöldterületeken történő védekezésre szolgáló megoldás. A Casea a szabadföldi zöldségfélék darázslégy és bőrkabóca elleni védekezéshez ajánlott.

  European crane fly Tipula spp.
 • Nematódák a parti legyek elleni védekezésre
  Nematódák a parti legyek elleni védekezésre

  A nematódák az üvegházi és beltéri növénytermesztésben gyakori kártevők, a part menti legyek elleni védekezésre is felhasználhatók. A parti légy lárvái a gyökérszőrökkel és a termesztőközegben lévő szerves anyagokkal táplálkozva károsíthatják a növényeket. A Steinernema feltiae (Entonem) és a Steinernema carpocapsae (Capsanem) gyakran használt fonálféregfajok a parti légy elleni védekezésre üvegházi és szabadföldi növényekben. A fonálférgeket a termesztőközegre lehet kijuttatni, hogy biztosítsák a parti légy lárvákkal való érintkezést.

  Shore fly Scatella stagnalis Adult
 • Nematódák a drótférgek ellen
  Nematódák a drótférgek ellen

  A nematódák hatékonyan alkalmazhatók a drótférgek, azaz a bogár lárvaszakaszának lárvaszakasza ellen. A drótférgek ismertek pusztító táplálkozási szokásaikról, mivel károsíthatják a különböző növények gyökereit, magvait és föld alatti növényi részeit.

  A Heterorhabditis bacteriophora és a Steinernema carpocapsae fonálféregfajokat egyaránt gyakran használják a drótférgek elleni védekezésre. A fonálférgeket általában a talajba juttatják ki a vetés előtt vagy a vetés során, hogy biztosítsák a drótférgekkel való érintkezést.

  A Casea és a Capyphor a szabadföldi zöldségfélék, például a burgonya és a feldolgozott paradicsom drótférgesség elleni védekezésre szolgál.

 • Nematódák a hagymalégy és a babszemlégy elleni védekezéshez
  Nematódák a hagymalégy és a babszemlégy elleni védekezéshez

  A nematódák a hagymalégy és a babszemlégy elleni védekezésre is alkalmazhatók, amelyek a hagymát és más hagymás növényeket gyakran károsító kártevők. Ezek a legyek a növények tövéhez közel rakják le petéiket, és a keletkező lárvák, az úgynevezett hagymamolyok, jelentős károkat okozhatnak azáltal, hogy a hagymákba vájnak és azokon táplálkoznak.

  ASteinernema feltiae egy általánosan használt fonálféregfaj a hagymalégy és a babszemlégy elleni védekezésben. A fonálférgeket a növények körüli talajba lehet kijuttatni, hogy biztosítsák a légylárvákkal való érintkezést. A légy elleni védekezésnek ez a természetes és környezetbarát megközelítése csökkenti a kémiai növényvédő szerek szükségességét, és segít megvédeni a hagyma- és hagymakultúrákat a föld alatti kártevők kártételétől.

  A Koppert a Capirel fonálférgeket kínálja a hagymalégy és a babszemlégy elleni védekezésre számos szántóföldi kultúrában, például hagymában és babban.

Play

Hogyan működnek a fonálférgek?

A hasznos fonálférgek lenyűgöző stratégiát alkalmaznak gazdaszervezetük rovarainak parazitázására és elpusztítására. Így működnek:

 1. Megkeresik a gazdaszervezeteket: Az entomopatogén fonálférgek aktívan keresik a potenciális rovargazdákat. A rovarok által kibocsátott kémiai jelek, például szén-dioxid, hő és specifikus vegyi anyagok érzékelésével vonzzák őket gazdatestükhöz.
 2. Behatolás a gazdaszervezetbe: Miután megtalálták a megfelelő gazdaszervezetet, a fonálférgek természetes nyílásokon, például a szájon, a légzőcsöveken (rovarok légzőcsövei), a végbélnyíláson vagy a puha kutikula területein keresztül jutnak be a gazdaszervezet testébe. Egyes fonálférgek enzimeket bocsátanak ki, amelyek segítenek megemészteni és felpuhítani a gazdaszervezet kutikuláját, lehetővé téve számukra a behatolást.
 3. Szimbiózisban élő baktériumokat bocsátanak ki: A rovar-gazdaszervezetbe kerülve a fonálférgek szimbiózisban élő baktériumokat, például Xenorhabdus vagy Photorhabdus fajokat bocsátanak ki a rovar testüregébe. Ezek a baktériumok nélkülözhetetlenek a fonálféreg parazita stratégiájához. A baktériumok gyorsan elszaporodnak, és szeptikémiát (halálos vérfertőzést) okoznak a gazdaszervezet rovarban.
 4. Bakteriális fertőzés: A baktériumok toxinokat és antimikrobiális vegyületeket választanak ki, amelyek néhány napon belül elpusztítják a gazdaszervezet rovart. A gazdaszervezet mozgásképtelenné válik, és végül elpusztul a bakteriális fertőzés miatt.
 5. Táplálkozás és szaporodás: A fonálférgek a szaporodó baktériumokkal táplálkoznak, és felveszik a baktériumtevékenység által felszabaduló tápanyagokat. Ez táplálékot biztosít a fonálférgek számára, és támogatja szaporodásukat. Ahogy a baktériumpopuláció a gazdarovarban tovább növekszik, úgy növekszik a fonálférgek populációja is. A fonálférgek szaporodnak, több fiatalkori stádiumon keresztül kifejlett felnőtt egyedekké fejlődnek.
 6. Keletkezés: A gazdarovar szöveteinek és a baktériumoknak az elfogyasztása után új fonálférgek ezrei bújnak ki az elpusztult rovar testéből. Ezek az újonnan kikerült fonálférgek már készen állnak arra, hogy új gazdatesteket keressenek, és folytassák a ciklust.

Hasznos fonálférgek fajok

A hasznos fonálférgek számos faját gyakran használják a biológiai kártevők elleni védekezésben. Ezek a fonálférgek létfontosságú szerepet játszanak a rovarkártevők elleni védekezésben, és a mezőgazdaságban, a kertészetben és az integrált növényvédelmi programokban hasznosnak tekinthetők. A jól ismert hasznos fonálférgek közé tartoznak a következők:

 • Steinernema feltiae: Ezek a hidegtűrő fonálférgek a talajlakó kártevők széles köre ellen hatékonyak, beleértve a gombaszúnyogokat, a zöldséggyökérmolyokat, a gyökérszúnyogokat és más rovarlárvákat. Általánosan használják őket az üvegházi és faiskolai kártevők elleni védekezésben, és egyre népszerűbbek a gyümölcsösökben és a szabadföldi zöldségkultúrákban.
 • Steinernema carpocapsae: Ez a faj olyan kártevők ellen ismert, mint a drótférgek, különböző hernyók, valamint a lárva- és bogárlárvák. A különböző hőmérsékletekhez való alkalmazkodóképessége jó választássá teszi a különböző kultúrák hernyói elleni védekezésre.
 • Heterorhabditis bacteriophora: Ezek a fonálférgek különösen hatékonyak az olyan talajlakó rovarok ellen, mint a japánbogár, a fehér lárvák és a gyökérszúnyogok. A gyepgazdálkodásban és számos zöldségnövény, áfonya és más bogyósgyümölcs-kultúrák kártevőinek visszaszorítására használják őket.

Hogyan kell alkalmazni a fonálférgeket

A hasznos fonálférgek kijuttatása egyszerű folyamat, amely biztosítja, hogy azok kapcsolatba kerüljenek a célzott rovarokkal. A nematódákat a célzott kártevőtől függően lomb- vagy talajkijuttatással lehet alkalmazni. Az alábbiakban egy általános útmutatót olvashat a nematódák kijuttatásának módjáról (a részletes alkalmazási tanácsokat mindig a címkén találja meg):

 • Válassza ki a megfelelő nematódafajtát az adott kártevőproblémához igazodva.
 • Határozza meg a szükséges nematódamennyiséget a fertőzés súlyossága és a kezelt terület alapján, valamint a termék címkéjén feltüntetettek szerint.
 • Tárolja a fonálférgeket hűtött környezetben, hogy hatékonyságuk a kijuttatás napjáig megmaradjon.
 • Készítsen szuszpenziót a fonálférgek vízzel való összekeverésével a mellékelt utasításokat követve.
 • Talajban történő alkalmazás esetén: Biztosítsa, hogy a talaj vagy a termesztőközeg megfelelően nedves (nem vizes) legyen, hogy megkönnyítse a fonálférgek mozgását. Vegye figyelembe a talajhőmérsékletet is (részletes információkért lásd a termékcímkéket).
 • Lombon történő kijuttatás esetén a levegő relatív páratartalma szintén fontos tényező, amelyet figyelembe kell venni a siker maximalizálása érdekében (>75%).
 • Ideális esetben a fonálférgeket mérsékelt UV-fényű időszakokban, például kora reggel vagy késő délután kell kijuttatni, és kerülni kell a magas napsütést.
 • A nematódák egyenletes permetezése különböző módszerekkel, például permetezőgépek, öntözőrendszerek, drónok stb. segítségével, hogy a nematódák elérjék a kártevő lárvákat.
 • A kártevő súlyossága és a fonálféregfajok alapján fontolja meg a további alkalmazásokat.
 • Figyelje és szükség szerint módosítsa a kezelési tervet

Kedvező hatású fonálférgek elleni termékek

Sikertörténetek

Minden termék

Gyakran ismételt kérdések

 • Mik azok a fonálférgek?
  Mik azok a fonálférgek?

  A nematódák mikroszkopikusan kicsi (0,6-1 mm), szegmentálatlan férgek, amelyek a természetben világszerte előfordulnak a talajban.

 • Vannak különböző típusú fonálférgek?
  Vannak különböző típusú fonálférgek?

  Igen, léteznek entomopatogén (rovarparazita), növénypatogén és szaprofita fonálférgek. Az entomopatogén fonálférgek sok rovar természetes ellenségei.

 • Minden fonálféregfaj ártalmatlan?
  Minden fonálféregfaj ártalmatlan?

  Nem. A növénypatogén fonálférgek kárt okoznak a növényekben. Az entomopatogén fonálférgek azonban 100%-ban biztonságosak a növények, az állatok és az emberek számára. Ennek az az oka, hogy csak rovarok lehetnek gazdái a fonálférgek e csoportjának. Messze a legtöbb fonálféreg a szaprofiták csoportjába tartozik. Ezek a fonálférgek ártalmatlanok, és az elhalt szerves anyagból élnek, hogy gazdag talajéletet biztosítsanak.

 • Hogyan működnek az entomopatogén fonálférgek?
  Hogyan működnek az entomopatogén fonálférgek?

  A fonálférgek aktívan keresnek gazdatestet, vagy lesben álló stratégiát alkalmaznak, hogy elérjék gazdatestüket. Amint kapcsolatba kerülnek a gazdaszervezettel, megpróbálnak behatolni a test valamelyik nyílásán keresztül. A gazdaszervezetben a fonálférgek olyan baktériumot bocsátanak ki, amely nagyon gyorsan elpusztíthatja a gazdaszervezetet. Ez a baktérium azt is okozza, hogy a gazdatest a fonálférgek táplálékává válik. Ez a táplálék teszi lehetővé, hogy a fonálférgek befejezzék életciklusukat.

 • Vannak-e különböző típusú entomopatogén fonálférgek?
  Vannak-e különböző típusú entomopatogén fonálférgek?

  Igen. A leggyakoribb entomopatogén fonálférgek a Heterorhabditis vagy Steinernema nemzetségbe tartoznak. Ezenkívül számos más nemzetség és faj is létezik, de ezek sokkal kisebb mennyiségben fordulnak elő.

 • A felszabaduló baktériumok károsak?
  A felszabaduló baktériumok károsak?

  Nem. Ez a baktériumcsoport csak a rovarokra káros, és nem képes túlélni a rovaron kívül vagy melegvérű szervezetekben.

 • Át tudnak-e telelni az entomopatogén fonálférgek (mérsékelt éghajlat)?
  Át tudnak-e telelni az entomopatogén fonálférgek (mérsékelt éghajlat)?

  Nem. A fonálférgek nem tudnak túlélni nagyon alacsony hőmérsékleten, és különösen nem a gazdaszervezeten kívül. Csak ha a fonálféreg a gazdaszervezetben van, és a hőmérséklet nem túl alacsony, akkor van egy kis esély arra, hogy a fonálféreg át tud telelni. Ez azonban sohasem olyan mértékű, hogy tavasszal elegendő fonálférgek álljanak rendelkezésre ahhoz, hogy kellő ellenőrző hatást tudjanak kifejteni.

 • Az entomopatogén fonálférgek a kártevő rovar minden stádiumában hatnak?
  Az entomopatogén fonálférgek a kártevő rovar minden stádiumában hatnak?

  Attól függ. Egyes kártevők mind a lárva-, mind a kifejlett stádiumban fogékonyak a fonálféreg-fertőzésre, mások csak a lárvastádiumban (és némelyek csak kifejlettként). Általános szabályként a fonálféreg a fiatal lárvák ellen a leghatékonyabb, különösen a nagytestű rovarok esetében.

 • Az entomopatogén fonálférgek csak talajba kijuttatva működnek?
  Az entomopatogén fonálférgek csak talajba kijuttatva működnek?

  A természetben a talajban élnek, ezért a talajban élő kártevők ellen hatékonyak, de számos föld feletti kártevő esetében a lombtrágyázás is jó hatékonyságot mutat, feltéve, hogy a szántóföldeken/üvegházakban optimális hőmérsékleti és páratartalmi viszonyok uralkodnak. A fonálférgek például a pálmakártevők, hernyók, tripszek, Nesidiocoris, spárgabogár, Tuta absoluta és számos gyümölcsmoly és bogár ellen használhatók.

Nematódák - Alkalmazás

 • Milyen fonálféreghajtót használjak?
  Milyen fonálféreghajtót használjak?

  A kártevők/célpontok listájáért forduljon tanácsadójához. Ez a lista nem teljes, mivel rendszeresen végzünk bioteszteket, hogy új célpontokat fedezzünk fel.

 • Hogyan kell a fonálférgeket alkalmazni?
  Hogyan kell a fonálférgeket alkalmazni?

  A nematódákat vízzel kell kijuttatni. A vízben való újbóli feloldást követően a fonálférgek szuszpenziója a mezőgazdaságban és a kertekben leggyakrabban használt permetező/öntöző rendszerekkel szórható szét: légpermetező, szórófejes permetező, drónok, hátizsákos permetező, öntözőkanna vagy más. Szórható csepegtető öntözőrendszereken keresztül is, előnyben részesítve a nagynyomásúakat, és Dosatron/Venturi injektorral is be lehet juttatni. Távolítsa el a szűrőket, ha finomabb, mint 0,3 mm. Kétség esetén távolítsa el az összes szűrőt.

 • Milyen nyomás lehet a szivattyún és a szórópálcán?
  Milyen nyomás lehet a szivattyún és a szórópálcán?

  A fúvókára ható nyomás nem haladhatja meg a 20 bar-t (190 psi) a hagyományos nagy térfogatú fúvókák esetében.

 • Miért kell a talajnak nedvesnek lennie a kezelés előtt/után?
  Miért kell a talajnak nedvesnek lennie a kezelés előtt/után?

  A fonálférgek érzékenyek a szárazságra. Ha száraz szubsztrátumba/talajba kerülnek, elpusztulnak. Akkor is, ha a talaj a kijuttatás után nagyon gyorsan kiszárad. Ezenkívül a nedvességet a talajrészecskékkel együtt használják a mozgáshoz. Vízréteg nélkül nem lehetséges a szétszóródásuk.

 • A felhordás után mennyi ideig kell az aljzatnak nedvesnek maradnia?
  A felhordás után mennyi ideig kell az aljzatnak nedvesnek maradnia?

  Amíg a talaj nem száraz, a fonálférgek túlélnek és gazdatestet keresnek. Ezért fontos, hogy a talaj a fonálférgek kijuttatása után néhány hétig nedves maradjon.

 • Alkalmazhatok nematódákat minden egyes aljzatra/talajra?
  Alkalmazhatok nematódákat minden egyes aljzatra/talajra?

  Nem. Különösen a tiszta kőzetgyapot födémekben nem tudnak jól karbantartani, és a lefolyóval együtt elmosódnak. A (cserép)talaj viszont, és ha nem túl száraz, mindig jó.

  A nehéz agyagos talaj szintén nem optimális a fonálférgek számára. Ebben az esetben ismételt alkalmazásokra van szükség.

 • Melyek az optimális feltételek a lombtalanításhoz?
  Melyek az optimális feltételek a lombtalanításhoz?

  A nematódák számos levélkártevő (pl. hernyók, tripszek) ellen is alkalmazhatók. Hatékonyságuk szigorúan a leveleken való túlélési időtől függ. A legjobb eredmények elérése érdekében ezért a nematódák használatát akkor javasoljuk, amikor:

  • a relatív páratartalom magas (>75%); kora reggel vagy este.
  • A napsugárzás alacsony; kora reggel vagy este.
  • A hőmérséklet ideális esetben 15°C - 25°C (59 - 77°F) között van.
  • Adjuváns használata ajánlott (a kompatibilis adjuvánsokról érdeklődjön a helyi szaktanácsadóknál).
 • Milyen hőmérsékletű legyen a permetvíz?
  Milyen hőmérsékletű legyen a permetvíz?

  Lehetőleg 15-20 °C körül, de semmiképpen sem 25 °C felett. 30 °C (86 °F) felett a fonálférgek gyorsan elpusztulnak.

  Legyen óvatos a keringető szivattyúkkal, amelyek gyorsan 30 °C fölé melegíthetik a permetezőtartály vizét, különösen a forró évszakokban.

 • Meddig menthetek el egy megoldást?
  Meddig menthetek el egy megoldást?

  Miután a fonálférgek vízben újra szuszpendálódtak, a szuszpenzió teljes térfogatát azonnal ki kell permetezni. Ezért a szuszpenziót nem lehet elmenteni.

  Ha a szuszpenziót nem keverjük össze, a fonálférgek az aljára süllyednek és oxigénhiány miatt elpusztulnak. Ezért a szuszpenziót mindig mozgásban kell tartani vagy levegőztetni.

 • Milyen pH- és EC-értékek biztonságosak?
  Milyen pH- és EC-értékek biztonságosak?

  pH-értékek 4-8 közötti és EC értékek 5-ig biztonságosak a fonálférgek számára.

 • Milyen peszticidekkel/gombaölő szerekkel keverhetem a fonálféreg elleni készítményt?
  Milyen peszticidekkel/gombaölő szerekkel keverhetem a fonálféreg elleni készítményt?

  A fonálférgek számos növényvédőszer-típusra meglehetősen érzéketlenek, ezért könnyen permetezhetők növényvédőszeres kezelés után, sőt, néha tankkal keverve is. A mellékhatások teljes listáját a Koppert mellékhatáslistájában találja, vagy töltse le az alkalmazást. A lombtrágyákkal való tankkeverést kerülni kell.

 • Mikor számíthatok a hatásra? Milyen gyorsan hatnak a fonálférgek?
  Mikor számíthatok a hatásra? Milyen gyorsan hatnak a fonálférgek?

  Optimális körülmények között a fonálféreg 24-48 óra alatt képes elpusztítani a rovart. Szabadföldi körülmények között a fonálférgeknek először gazdatestet kell keresniük. A kezelés hatása tehát erősen függ attól, hogy a fonálféreg milyen gyorsan talál gazdát.

 • Látható a hatás?
  Látható a hatás?

  A fertőzött lárvák a baktériumok és fonálférgek növekedése miatt megváltoztatják a színüket. A Heterorhabditis esetében rózsaszínes-vöröses, a Steinernema esetében pedig sárgás-barnás. Gyakorlati körülmények között a fertőzött rovarlárvák gyorsan nyálkássá válnak, és így már nem találhatók meg. A gyakorlatban a kártevőnyomás csökkenése az egyetlen jele annak, hogy a kijuttatás hatásos volt.

 • Mennyi ideig hatnak/élnek túl a nematódák a kijuttatás után?
  Mennyi ideig hatnak/élnek túl a nematódák a kijuttatás után?

  Optimális körülmények között a fonálférgek - energiakészleteiktől függően - néhány hétig életben maradhatnak a talajban, és gazdatestet kereshetnek.

Nematódák - Rendelkezések

 • Szükségem van-e permetezési engedélyre a fonálférgek kijuttatásához?
  Szükségem van-e permetezési engedélyre a fonálférgek kijuttatásához?

  A legtöbb országban a fonálférgek természetes ellenségnek számítanak, így a fonálférgek alkalmazásához nem szükséges engedély.

 • Szükséges-e a fonálférgek növényvédőszerként való nyilvántartásba vétele?
  Szükséges-e a fonálférgek növényvédőszerként való nyilvántartásba vétele?

  A legtöbb országban a fonálférgek természetes ellenségnek számítanak, így a fonálférgek alkalmazásához nem szükséges engedély. Ezért mentesülnek a növényvédőszer-szabályozás alól. Egyes országokban azonban helyi engedélyeket írhatnak elő. Kétség esetén érdeklődjön a helyi Koppert tanácsadójánál és/vagy a helyi hatóságoknál.

 • A fonálférgek összeegyeztethetők a biogazdálkodással?
  A fonálférgek összeegyeztethetők a biogazdálkodással?

  Sok országban természetes ellenségnek (makroorganizmusoknak) tekintik őket, ezért a biogazdálkodásban is felhasználhatók. A helyi regisztrációs követelmények és a kiskereskedelmi igények eltérőek lehetnek, ezért mindig ellenőrizze a helyi helyzetet az Ön országában.

  Entonem és Capsanem fonálférgek elleni termékeink OMRI-listásak, ami azt jelenti, hogy ezt a készítményt az OMRI az USA és Kanada ökológiai szabványai alapján felülvizsgálta. A többi termék tanúsítási eljárás alatt áll. További információért forduljon a Koppert helyi leányvállalatához.

Nematódák - Csomagolás és formulázás

 • Milyen anyagba vannak csomagolva a fonálférgek?
  Milyen anyagba vannak csomagolva a fonálférgek?

  Ahhoz, hogy a fonálférgek a szállítás és a tárolás során életben maradjanak, hordozóanyagba kell csomagolni őket. Ez a biológiailag lebomló hordozóanyag jó oldhatóságot és hosszú eltarthatóságot biztosít az élő termék számára.

 • Káros-e a hordozóanyag az emberre?
  Káros-e a hordozóanyag az emberre?

  Nem, a hordozóanyag nem káros az emberre.

 • Káros-e a hordozóanyag a környezetre?
  Káros-e a hordozóanyag a környezetre?

  Nem, a hordozóanyag biológiailag lebomló, és nem káros a környezetre, a halakra, a mikroorganizmusokra és a talajlakó szervezetekre. Ezenkívül a hordozóanyag gyorsan lebomlik a környezetben, felszabadítva természetes vegyületeit.

Nematódák - tárolás

 • Hogyan tároljam a terméket?
  Hogyan tároljam a terméket?

  A terméket szellőztetett hűtőszekrényben, 2-6 °C (35-43 °F) között kell tárolni. Az általában hűtőládában szállított fonálférgek átvételekor erősen ajánlott a lehető leghamarabb kivenni őket a hűtőládából, és lehetőleg rakásolatlanul, hűtőszekrényben vagy szellőztetett hűtőkamrában 2-6°C (35-43°F) között tárolni. Ez maximalizálja a fonálférgek eltarthatóságát. A fagyasztás halálos lesz.

  Ha nem lehet kivenni a hűtőládákból, akkor a hűtőládák fedelét a termék átvételekor tartsa nyitva, és a terméket a lehető leghamarabb helyezze el a hűtőkamrában.

 • Meddig tarthatom meg a terméket?
  Meddig tarthatom meg a terméket?

  A nematódák szellőztetett hűtőszekrényben a lejárati dátumig tárolhatók. Hosszú távú tárolás esetén a jó légmozgás érdekében ajánlott elkerülni a csomagok egymásra helyezését.

 • Elpusztultak-e a fonálférgek a felhasználhatósági idő lejárta után?
  Elpusztultak-e a fonálférgek a felhasználhatósági idő lejárta után?

  Nem. Azt azonban már nem tudjuk garantálni, hogy a csomagoláson feltüntetett számú fonálféreg még mindig aktív. Ennek következtében a hatékonyságot már nem tudjuk garantálni. Ez nem jelenti azt, hogy pl. 1 héttel a "fogyaszthatósági idő"-t követően már nem várható hatás.