Hasznos fonálférgek

Mik azok a fonálférgek?

A fonalférgek, amelyeket általában kerekesférgekként emlegetnek, a Nematoda törzsbe tartozó férgek változatos csoportja. A fonalférgeket szegmentálatlan, hengeres testük jellemzi, és különböző méretűek, a mikroszkopikus méretűektől a több centiméteres hosszúságig terjednek. A fonalférgek különböző szerepet játszanak az ökoszisztémákban. Egyesek szabadon élnek, a talajban vagy a vízben lévő szerves anyagokkal táplálkoznak, és nélkülözhetetlenek a tápanyagok újrahasznosításához. Másokat parazita fonálférgeknek neveznek, amelyek növényeket, rovarokat, állatokat vagy embereket fertőznek. Körülbelül 25 000 fajuk van, de a fajok becsült száma több millióra tehető. A fonálférgeket kerekesférgeknek, fonálférgeknek és angolnaférgeknek is nevezik.

A fonálférgek típusai

A mezőgazdaságban a fonálférgek legfontosabb fajtái a parazita fonálférgek. Pontosabban a rovarparazita fonálférgek és a növényparazita fonálférgek.

Rovarparazita fonálférgek

A rovarparazita fonálférgek, amelyeket gyakran entomopatogén fonálférgek vagy hasznos fonálférgek néven is említenek, a rovarokkal egyedülálló kapcsolatban álló parazita fonálférgek egy csoportját alkotják. Ezek a fonálférgek különböző rovarok természetes ragadozói, és döntő szerepet játszanak a biológiai kártevők elleni védekezésben, így hasznosak a mezőgazdaság és a kertészet számára. Ezek a fonálférgek nem ártalmasak az emberre, az állatokra vagy a növényekre, de rendkívül hatékonyak a káros rovarok elleni védekezésben.

Növényparazita fonálférgek

A növényparazita fonálférgek a parazita fonálférgek egy csoportja, amelyek megfertőzik és károsítják a növényeket, ami jelentős mezőgazdasági és kertészeti problémákhoz vezet. Ezek a fonálférgek károsítják a növények egészségét és terméskiesést okozhatnak. A növények gyökerein táplálkoznak, megzavarva a növények víz- és tápanyagfelvételi képességét, ami végső soron a növények növekedését és termelékenységét befolyásolja.

A növényparazita fonálférgek leggyakoribb típusai a gyökércsomós fonálférgek, a cisztás fonálférgek, a léziós fonálférgek, a spirális fonálférgek és a tőrös fonálférgek.

Hasznos fonálférgek a kártevők elleni védekezésben

A kártevők elleni védekezésre használt fonálférgek, amelyeket gyakran entomopatogén fonálférgekként vagy hasznos fonálférgekként is emlegetnek, olyan mikroszkopikus kerekesférgek, amelyek a biológiai kártevők elleni védekezés természetes ágenseiként szolgálnak. A hasznos fonálférgek rendkívül specifikusan választanak gazdatestet, és nem károsítják a hasznos rovarokat, az embereket vagy az állatokat. A fonálférgek által megcélzott gyakori kártevők közé tartoznak a különböző lárvaszerű rovarok, mint például a lárvák és lárvák (Coleoptera lárvák), hernyók (Lepidoptera), légylárvák (Diptera), tripszek (Thysanoptera) és számos más talajlakó kártevő.
.

A fonálférgek előnyei

A hasznos fonálférgek használata a kártevők elleni védekezésben számos kulcsfontosságú előnnyel jár:

 • Gyorsan ható biológiai megoldás
 • Rezisztenciabiztos - a kártevők nem tudnak rezisztenciát kialakítani
 • Normál permetezőberendezéssel is kijuttatható
 • Kompatibilis a legtöbb növényvédő szerrel
 • Nem hagy maradványt

Milyen kártevők ellen védekeznek a fonálférgek?

A hasznos fonálférgek hatékony biológiai szerek a káros rovarok és kártevők széles körének visszaszorítására. A nematódák a lárvák és a gyomnövények, a hernyók, a tripszek, a drótférgek, a bőrkabócák és a légylárvák nagy csoportjának természetes ellenségei, mint például a gombaszúnyogok, a darázslegyek, a parti légy, a hagymalégy és mások. A nematódák tökéletesen illeszkednek az IPM-programokba, mivel a legtöbb növényvédő szerrel kompatibilisek. Csökkentik a kémiai növényvédő szerektől való függőséget, és elősegítik a fenntartható és környezetbarát kártevőirtási gyakorlatokat. Íme néhány gyakori kártevő, amelyet a hasznos fonálférgek képesek leküzdeni:

Play

Hogyan működnek a fonálférgek?

A hasznos fonálférgek lenyűgöző stratégiát alkalmaznak gazdaszervezetük rovarainak parazitázására és elpusztítására. Így működnek:

 1. Megkeresik a gazdaszervezeteket: Az entomopatogén fonálférgek aktívan keresik a potenciális rovargazdákat. A rovarok által kibocsátott kémiai jelek, például szén-dioxid, hő és specifikus vegyi anyagok érzékelésével vonzzák őket gazdatestükhöz.
 2. Behatolás a gazdaszervezetbe: Miután megtalálták a megfelelő gazdaszervezetet, a fonálférgek természetes nyílásokon, például a szájon, a légzőcsöveken (rovarok légzőcsövei), a végbélnyíláson vagy a puha kutikula területein keresztül jutnak be a gazdaszervezet testébe. Egyes fonálférgek enzimeket bocsátanak ki, amelyek segítenek megemészteni és felpuhítani a gazdaszervezet kutikuláját, lehetővé téve számukra a behatolást.
 3. Szimbiózisban élő baktériumokat bocsátanak ki: A rovar-gazdaszervezetbe kerülve a fonálférgek szimbiózisban élő baktériumokat, például Xenorhabdus vagy Photorhabdus fajokat bocsátanak ki a rovar testüregébe. Ezek a baktériumok nélkülözhetetlenek a fonálféreg parazita stratégiájához. A baktériumok gyorsan elszaporodnak, és szeptikémiát (halálos vérfertőzést) okoznak a gazdaszervezet rovarban.
 4. Bakteriális fertőzés: A baktériumok toxinokat és antimikrobiális vegyületeket választanak ki, amelyek néhány napon belül elpusztítják a gazdaszervezet rovart. A gazdaszervezet mozgásképtelenné válik, és végül elpusztul a bakteriális fertőzés miatt.
 5. Táplálkozás és szaporodás: A fonálférgek a szaporodó baktériumokkal táplálkoznak, és felveszik a baktériumtevékenység által felszabaduló tápanyagokat. Ez táplálékot biztosít a fonálférgek számára, és támogatja szaporodásukat. Ahogy a baktériumpopuláció a gazdarovarban tovább növekszik, úgy növekszik a fonálférgek populációja is. A fonálférgek szaporodnak, több fiatalkori stádiumon keresztül kifejlett felnőtt egyedekké fejlődnek.
 6. Keletkezés: A gazdarovar szöveteinek és a baktériumoknak az elfogyasztása után új fonálférgek ezrei bújnak ki az elpusztult rovar testéből. Ezek az újonnan kikerült fonálférgek már készen állnak arra, hogy új gazdatesteket keressenek, és folytassák a ciklust.

Hasznos fonálférgek fajok

A hasznos fonálférgek számos faját gyakran használják a biológiai kártevők elleni védekezésben. Ezek a fonálférgek létfontosságú szerepet játszanak a rovarkártevők elleni védekezésben, és a mezőgazdaságban, a kertészetben és az integrált növényvédelmi programokban hasznosnak tekinthetők. A jól ismert hasznos fonálférgek közé tartoznak a következők:

 • Steinernema feltiae: Ezek a hidegtűrő fonálférgek a talajlakó kártevők széles köre ellen hatékonyak, beleértve a gombaszúnyogokat, a zöldséggyökérmolyokat, a gyökérszúnyogokat és más rovarlárvákat. Általánosan használják őket az üvegházi és faiskolai kártevők elleni védekezésben, és egyre népszerűbbek a gyümölcsösökben és a szabadföldi zöldségkultúrákban.
 • Steinernema carpocapsae: Ez a faj olyan kártevők ellen ismert, mint a drótférgek, különböző hernyók, valamint a lárva- és bogárlárvák. A különböző hőmérsékletekhez való alkalmazkodóképessége jó választássá teszi a különböző kultúrák hernyói elleni védekezésre.
 • Heterorhabditis bacteriophora: Ezek a fonálférgek különösen hatékonyak az olyan talajlakó rovarok ellen, mint a japánbogár, a fehér lárvák és a gyökérszúnyogok. A gyepgazdálkodásban és számos zöldségnövény, áfonya és más bogyósgyümölcs-kultúrák kártevőinek visszaszorítására használják őket.

Hogyan kell alkalmazni a fonálférgeket

A hasznos fonálférgek kijuttatása egyszerű folyamat, amely biztosítja, hogy azok kapcsolatba kerüljenek a célzott rovarokkal. A nematódákat a célzott kártevőtől függően lomb- vagy talajkijuttatással lehet alkalmazni. Az alábbiakban egy általános útmutatót olvashat a nematódák kijuttatásának módjáról (a részletes alkalmazási tanácsokat mindig a címkén találja meg):

 • Válassza ki a megfelelő nematódafajtát az adott kártevőproblémához igazodva.
 • Határozza meg a szükséges nematódamennyiséget a fertőzés súlyossága és a kezelt terület alapján, valamint a termék címkéjén feltüntetettek szerint.
 • Tárolja a fonálférgeket hűtött környezetben, hogy hatékonyságuk a kijuttatás napjáig megmaradjon.
 • Készítsen szuszpenziót a fonálférgek vízzel való összekeverésével a mellékelt utasításokat követve.
 • Talajban történő alkalmazás esetén: Biztosítsa, hogy a talaj vagy a termesztőközeg megfelelően nedves (nem vizes) legyen, hogy megkönnyítse a fonálférgek mozgását. Vegye figyelembe a talajhőmérsékletet is (részletes információkért lásd a termékcímkéket).
 • Lombon történő kijuttatás esetén a levegő relatív páratartalma szintén fontos tényező, amelyet figyelembe kell venni a siker maximalizálása érdekében (>75%).
 • Ideális esetben a fonálférgeket mérsékelt UV-fényű időszakokban, például kora reggel vagy késő délután kell kijuttatni, és kerülni kell a magas napsütést.
 • A nematódák egyenletes permetezése különböző módszerekkel, például permetezőgépek, öntözőrendszerek, drónok stb. segítségével, hogy a nematódák elérjék a kártevő lárvákat.
 • A kártevő súlyossága és a fonálféregfajok alapján fontolja meg a további alkalmazásokat.
 • Figyelje és szükség szerint módosítsa a kezelési tervet

Kedvező hatású fonálférgek elleni termékek

Sikertörténetek

Gyakran ismételt kérdések

Nematódák - Alkalmazás

Nematódák - Rendelkezések

Nematódák - Csomagolás és formulázás

Nematódák - tárolás