Parazita darazsak

Mik azok a parazita darazsak?

A parazita darazsak olyan kis rovarok, amelyek döntő szerepet játszanak a természetes kártevők elleni védekezésben. Azért nevezik őket "parazita" darazsaknak, mert petéiket károsító kártevő rovarok belsejébe vagy azokon rakják le. Ezek a parazita darázslárvák aztán a gazdarovarban fejlődnek, és végül elpusztítják azt.

Ezek a darazsak rendkívül specializálódtak, a különböző fajok meghatározott kártevőket vesznek célba. Hatékonyan csökkentik a káros rovarok populációját, így értékes szövetségesek a kertészetben és a mezőgazdaságban. A kémiai növényvédő szerekkel ellentétben a parazita darazsak természetesek, és nem károsítják a hasznos rovarokat, az állatokat vagy a környezetet.

Parazita darazsak a kártevők elleni védekezéshez

A parazita darazsak számos olyan kártevőt vesznek célba, amelyek a kereskedelmi kertészetben és a mezőgazdaságban gyakori problémát jelentenek. Íme néhány a parazita darazsak által ellenőrzött legfontosabb kártevők közül:

 • Parazita darazsak a levéltetvek számára
  Parazita darazsak a levéltetvek számára

  A levéltetvek hírhedtek arról, hogy a növények széles skáláját fertőzik meg, és a növényi nedv kiszívásával és a növényi vírusok átvitelével kárt okoznak. Az olyan parazita darazsak, mint az Aphelinus abdominalis (Aphilin), Aphidius colemani (Aphipar), Aphidius matricariae (Aphipar-M), Aphidius ervi (Ervipar) és Praon volucre, Ephedrus cerasicola (Aphiscout) különösen hatékonyak a levéltetűpopulációk ellenőrzésében.

  Play
 • Parazita darazsak a fehérlegyek ellen
  Parazita darazsak a fehérlegyek ellen

  A fehérlegyek gyakori kártevők, amelyek növényi nedvekkel táplálkoznak és növényi betegségeket terjesztenek. Az Encarsia formosa (En-Strip) és az Eretmocerus eremicus (Ercal, Enermix) parazita darazsak ismertek a fehérlegy-populációk elleni hatékony védekezésükről.

  Play
 • Parazita darazsak a levélbányászok számára
  Parazita darazsak a levélbányászok számára

  A levélaknázók olyan kártevők, amelyek alagutakat hoznak létre a növények leveleiben, és ezzel károsítják a lombozatot. Egyes parazita darazsak, mint például a Diglyphus isaea (Miglyphus) és a Dacnusa sibirica (Minusa), a levélaknázó lárvákat célozzák meg azzal, hogy petéiket a levélaknázó bábjaiba rakják.

  Play
 • Parazita darazsak a lisztbogarak és a pikkelyesek ellen
  Parazita darazsak a lisztbogarak és a pikkelyesek ellen

  A lisztharmat és a pikkelyesek nedvet fogyasztó rovarok, amelyek gyengíthetik és károsíthatják a növényeket. Az Anagyrus vladimiri (Citripar) egy parazita darázsfaj, amely a lisztbogarakkal táplálkozik.

  Play
 • Parazita darazsak a bűzbogarak számára
  Parazita darazsak a bűzbogarak számára

  A parazita darazsak bizonyítottan hatékonyak a büdösbogarak elleni védekezésben. Az olyan fajokat, mint a Trissolcus basalis (Nezapar), a déli zöld bűzbogár elleni védekezésre használják.

  Play
 • Parazita darazsak hernyók számára
  Parazita darazsak hernyók számára

  A hernyók a levelek és gyümölcsök táplálkozásával pusztíthatják a termést. Bizonyos parazita darazsak, mint például a Trichogramma fajok, a hernyók petéibe rakják tojásaikat, megakadályozva azok fejlődését.

Az élősködő darazsak előnyei

A parazita darazsak használata a kártevők elleni védekezésben számos előnnyel jár:

 1. Fokozott növényvédelem: A parazita darazsak rendkívül hatékonyan célozzák meg a kártevő rovarokat. E hasznos rovarok bevezetésével a termelők jelentősen csökkenthetik a kártevők által okozott károkat, biztosítva a magasabb terméshozamot és termékminőséget.
 2. Környezeti fenntarthatóság: A parazita darazsak természetes és környezettudatos megoldást kínálnak a kártevők elleni védekezésre. Ez a megközelítés minimalizálja a kémiai növényvédő szerekkel járó környezeti hatásokat, és elősegíti a fenntarthatóbb mezőgazdasági modellt.
 3. Költséghatékony kártevőirtás: A parazita darazsak integrált növényvédelmi (IPM) stratégiákba való beépítésével a termelők csökkenthetik a költséges kémiai növényvédő szerektől való függőségüket.
 4. Következetesség és hosszú távú hatékonyság: A parazita darazsak, ha egyszer megtelepedtek, következetes és hosszú távú kártevőirtást biztosítanak. Ezek a hasznos rovarok kitartóan vadásznak a kártevő fajokra és parazitáznak, folyamatos védelmet nyújtva a terményeknek a vegetációs időszak során.
 5. Biodiverzitás és ökoszisztéma egyensúly: A parazita darazsak kereskedelmi termesztési környezetbe történő bevezetése elősegítheti a biológiai sokféleséget, mivel csökken a káros vegyszerek használata. Ez pedig kiegyensúlyozottabb ökoszisztémát hoz létre a termesztett növényben, ami javíthatja a növények általános egészségét és ellenálló képességét. A változatos ökoszisztéma gyakran kevesebb kiegyensúlyozatlanságot és bizonyos kártevőfajok kitörését jelenti.

Hogyan védekeznek a parazita darazsak a kártevők ellen?

A parazita darazsak két fő módszert alkalmaznak a kártevők elleni védekezésre: a parazitázást és a gazdaszervezet táplálkozását.

Parazitálás

A parazitázás az elsődleges eszköz, amellyel a parazita darazsak a mezőgazdaságban a kártevők ellen védekeznek. Ez a folyamat azt jelenti, hogy a parazita darázs lerakja petéit a gazdakártevőbe vagy a gazdaszervezetre. Ez a következőképpen működik:

 • Tojásrakás: A nőstény parazita darázs felkutat egy megfelelő gazdakártevőt. A gazdatest kiválasztása az adott parazita darázsfajtól függ, mivel ezek gyakran gazdaspecifikusak. A nőstény parazita darázs óvatosan elhelyezi tojásait vagy a gazdatest belsejében, vagy a gazdatest külsejéhez rögzíti azokat.
 • A lárva fejlődése: Amikor a parazita darázs petéi kikelnek, az újonnan kikelt lárvák elkezdenek táplálkozni a gazdaszervezet kártevőjével. Belülről felfalják a gazdatestet, ami végül a gazdatest pusztulásához vezet.
 • Bábállapot: Miután a lárvák elfogyasztották a gazdaszervezetet, bebábozódnak, gubót vagy bábállapotot alkotva a gazdaszervezet testében vagy testén.
 • Keletkezés: Miután a parazita darázs elérte az ivarérettséget, kibújik a gazdatestből vagy a gubóból. A gazda kártevő általában elpusztul a folyamat során.

A gazdatest táplálkozása

Az élősködés mellett egyes parazita darazsak gazdatáplálkozással is foglalkoznak. E viselkedés során a kifejlett darazsak a gazdatest testnedveiből táplálkoznak, ami fontos lehet a szaporodásukhoz. Fontos megjegyezni, hogy nem minden parazita darázsfaj folytat gazdatáplálkozást, és a kártevők elleni védekezés elsődleges módszere továbbra is a parazitázás marad.

Parazita darázs termékek

Több mint öt évtizedes tapasztalatával és szakértelmével a Koppert megbízható forrás a hatékony és megbízható biológiai védekezési megoldásokat kereső termelők számára. A Koppert különböző parazita darázs megoldásokat kínál a levéltetvek, fehérlegyek, levélaknázók, lisztbogarak, büdösbogarak és hernyók elleni védekezésre.

Gyakran ismételt kérdések

 • Mik azok az élősködő darazsak, és milyen előnyökkel járnak a mezőgazdaság számára?
  Mik azok az élősködő darazsak, és milyen előnyökkel járnak a mezőgazdaság számára?

  A parazita darazsak olyan kis rovarok, amelyek létfontosságú szerepet játszanak a természetes kártevők elleni védekezésben. A mezőgazdaság számára előnyösek azáltal, hogy célba veszik és parazitázzák a kártevő rovarokat, hatékonyan csökkentik a kártevőpopulációkat és minimalizálják a kémiai növényvédő szerek szükségességét.

 • Károsak-e a parazita darazsak a növényekre vagy más hasznos rovarokra?
  Károsak-e a parazita darazsak a növényekre vagy más hasznos rovarokra?

  Nem, a parazita darazsak nem károsak a növényekre vagy a hasznos rovarokra. A gazdakártevők kiválasztásában rendkívül szelektívek, így elsősorban a káros rovarokat veszik célba. Ez teszi őket az integrált növényvédelmi stratégiák (IPM) értékes kiegészítőivé.

 • Milyen típusú kártevőket szoktak a parazita darazsak a mezőgazdaságban ellenőrizni?
  Milyen típusú kártevőket szoktak a parazita darazsak a mezőgazdaságban ellenőrizni?

  A parazita darazsakról ismert, hogy számos kártevő, többek között a levéltetvek, hernyók, fehérlegyek, lisztkártevők és pikkelyesek, bűzbogarak és levélaknázók ellen védekeznek. Az általuk megcélzott kártevők a parazita darázs fajától függően változhatnak.

 • Működhetnek-e a parazita darazsak mindenféle termesztési környezetben és éghajlaton?
  Működhetnek-e a parazita darazsak mindenféle termesztési környezetben és éghajlaton?

  A parazita darazsak különböző mezőgazdasági környezetekben és éghajlatokon lehetnek hatékonyak. Lényeges azonban, hogy az adott régiónak és terménytípusnak megfelelő parazita darázsfajtát válasszon.

 • Vannak-e óvintézkedések, amelyeket meg kell tennem, amikor parazita darazsakat telepítek a növényállományomba?
  Vannak-e óvintézkedések, amelyeket meg kell tennem, amikor parazita darazsakat telepítek a növényállományomba?

  A parazita darazsak telepítésekor tanácsos szakértőktől útmutatást kérni, hogy a megfelelő fajokat használjuk, és hogy az időzítés és a kibocsátási módszerek megfeleljenek az Ön konkrét kártevőproblémáinak.