Ragadozó atkák

Mik azok a ragadozó atkák?

A ragadozó atkák hasznos ízeltlábúak, amelyeket a kártevők elleni védekezésben a káros kártevők populációinak kezelésére és csökkentésére használnak különböző mezőgazdasági és kertészeti környezetben. Ezek az apró ízeltlábúak számos növényevő atka és rovar természetes ellenségei, mint például a pókhálós atkák, a fehérlegy és a tripszek. A ragadozó atkák az integrált növényvédelmi stratégiák (IPM) lényeges elemei, mivel fenntartható alternatívát kínálnak a kémiai növényvédő szerekkel szemben.

AKoppert úttörő szerepet játszik a ragadozó atkás megoldások kifejlesztésében, 1967-ben kezdte a Phytoseiulus persimilis ragadozó atka felnevelését. Az évek során tovább specializálódtunk a természetes ellenségek nagy választékának előállítására, és számos szabadalommal rendelkezünk. A tenyésztés, a minőség, a megbízhatóság és a biztonságos szállítás terén elért stabilitásunk világszerte ismert. Elkötelezettségünk és elkötelezettségünk olyan módszerek kifejlesztése iránt, amelyek lehetővé teszik a termelők számára, hogy ezeket a megoldásokat hatékonyan, optimális teljesítményt biztosítva juttassák be növényeikbe, DNS-ünk szerves részét képezi.

A ragadozó atkák előnyei

 • Precíziós célzás: A ragadozó atkák figyelemre méltó képességgel rendelkeznek a specifikus kártevőfajok felkutatására és zsákmányolására, minimalizálva a nem célszervezetek károsodását.

 • Rugalmas kártevőkezelés: A ragadozó atkák képesek populációt létrehozni a növényben, és hosszú időn keresztül képesek a kártevők ellen védekezni.

 • Csökkentett növényvédőszer-függőség: A ragadozó atkák integrálása a kémiai növényvédő szerek használatának csökkenéséhez vezethet, ezáltal csökkentve a kertészeti és mezőgazdasági műveletek ökológiai lábnyomát.

 • Rezisztenciakezelés: A kártevő-kezelési stratégiák diverzifikálásával a ragadozó atkák segíthetnek csökkenteni a kártevők kémiai kezelésekkel szembeni rezisztencia kialakulását.

 • A biológiai sokféleség előmozdítása: A ragadozó atkák bevezetése támogatja a biológiai sokféleséget azáltal, hogy minimalizálja a helyi ökoszisztémában a kémiai növényvédő szerek használata által okozott zavarokat.

 • Könnyen használható és integrálható : A ragadozó atkák más haszonállatokkal kombinálva használhatók, számos IPM-rendszer alapját képezve.

Milyen kártevők ellen védekeznek a ragadozó atkák?

A ragadozó atkákról ismert, hogy számos kártevő, többek között a pókháló atkák, tripszek, fehérlegyek és gombacsípések elleni védekezésre alkalmasak. Egyes ragadozó atkafajok bizonyos kártevőkre specializálódtak (Spical, Spidex), míg mások generalisták (Swirski-Mite, Limonica, Montdo-Mite, Thripex, Macro-Mite, Entomite-M), amelyek a kártevők széles skáláját képesek leküzdeni.

Ha kártevővel fertőzött környezetbe kerülnek, aktívan keresik a zsákmányukat. Amint megtalálják a célzott kártevőket, a ragadozó atkák úgy táplálkoznak belőlük, hogy átszúrják zsákmányuk testét és kivonják a testnedveiket, ami a halálukat okozza. Ahogy a ragadozó atkák a kártevőkkel táplálkoznak, gyorsan szaporodnak is, ami a hasznos atkák populációjának növekedéséhez vezet. Ez a populációnövekedés tovább fokozza kártevőirtó képességeiket. Populációfejlődésüknek köszönhetően a ragadozó atkák nemcsak a meglévő kártevőpopulációkat csökkentik, hanem a jövőbeli fertőzésektől is visszatartó erővel bírnak. A hasznos atkák jelenléte visszatarthatja a kártevők kitörését, mivel olyan környezetet teremt, amelyben a kártevők kevésbé valószínű, hogy elszaporodnak.

Ragadozó atkák a pókháló atkák ellen

A ragadozó atkák hatékony biológiai megoldást jelentenek a pókháló atka elleni védekezésre. A Phytoseiulus persimilis(Spidex) és a Neoseiulus californicus(Spical) a pókhálós atkák táplálkozására specializálódott. Mindkettő a pókháló atkákat életciklusuk minden szakaszában zsákmányolja.

A tripszek ragadozó atkái

A tripszek elleni védekezésre több ragadozó atkafajt szoktak használni. A Neoseiulus cucumeris(Thripex) és az Amblyseius andersoni(Anso-Mite) kiválóan alkalmas a tripszpopulációk kezelésére. Gyorsan képesek populációkat létrehozni, mivel a virágporon vagy más zsákmányállatokon is képesek túlélni. Az Amblyseius swirskii (Swirski-Mite), az Amblydromalus limonicus(Limonica) és a Transeius montdorensis(Montdo-Mite) általános ragadozó atkák, amelyeket szintén használnak a tripszek elleni védekezésre.

Ragadozó atkák a fehérlegy ellen

A fehérlegy elleni védekezésben a ragadozó atkák rendkívül hatékonyak. Az Amblyseius swirskii(Swirski-Mite), az Amblydromalus limonicus(Limonica) és a Transeius montdorensis (Montdo-Mite) általános ragadozó atkák használhatók a fehérlegy elleni védekezésre.

Ragadozó atkák a gomba szúnyogok ellen

Két ragadozó atkafaj van, amelyek a leghatékonyabbak a gombás szúnyogok elleni védekezésben: a Macrocheles robustulus(Macro-Mite) és a Stratiolaelaps scimitus(Entomite-M). Ezek a hasznos atkák a talajban lévő gombaszúnyogok lárváit zsákmányolják, megakadályozva, hogy azok kifejlett gombaszúnyogokká alakuljanak.

Ragadozó atkák csomagolása

Ragadozó atkák a palackokban

A ragadozó atkák szabványos csomagolása egy palackot tartalmaz, amely kényelmes adagoló kupakkal rendelkezik, ami leegyszerűsíti az egész növényállományban való szétosztásukat. Emellett bizonyos termékek vagy kultúrák esetében a szóráshoz fúvóka használata is elérhető lehetőség. Ez a megközelítés különösen akkor bizonyul hatékonynak, ha a növényt megtámadó kártevő miatt gyors reakcióra van szükség, mivel így egyszerre jelentős mennyiségű ragadozó atka juttatható be.

Példák a palackozott ragadozó atkaoldatokra: Anso-Mite, Entomite-M, Limonica, Macro-Mite, Montdo-Mite, Spical, Spidex, Swirski-Mite és Thripex.

Ragadozó atkák tasakban

Ha a ragadozó atkák fokozatos bevezetése az Ön preferenciája, a ragadozó atkás tasakok optimális megoldást kínálnak. Ezekben a (lassan felszabaduló) tasakokban ragadozó atkák, táplálék és hordozóanyag kombinációja található. Az atkák a tasakokban szaporodnak, majd szétterjednek a növényben. Ezek a kibocsátó tasakok papírból készülnek, ami különösen alkalmassá teszi őket az üvegházi alkalmazásra.

A papírzacskókban lévő ragadozó atkák példái a következők: Anso-Mite Plus, Montdo-Mite Plus, Spical-Plus, Spidex Vital Plus, Swirski-Mite Plus, Swirski-Mite LD és Thripex-Plus.

Alagútban, szabadtéren vagy tartósan magas páratartalmú környezetben termesztett növények esetében az Ulti-Mite tasakok optimális választást jelentenek. Ezek a tasakok ugyanazokat az összetevőket tartalmazzák, de iparilag komposztálható műanyag csomagolásban kerülnek forgalomba, amely kiváló védelmet nyújt a ragadozó atkáknak mind a túlzott nedvesség, mind a kiszáradás ellen. Ez az egyedülálló és szabadalmaztatott rendszer bizonyította gyakorlati hatékonyságát, lehetővé téve a ragadozó atkák használatát még szuboptimális körülmények között is.

Az Ulti-Mite tasakokban található ragadozó atkák példái: Spical Ulti-Mite, Swirski Ulti-Mite és Montdo Ulti-Mite.

Ragadozó atkafajok

A Koppert a ragadozó atkafajok változatos választékát kínálja, amelyek mindegyike a mezőgazdaság és a kertészet speciális kártevőirtási kihívásainak kezelésére szolgál. Ezek a ragadozó atkafajok a következők: Amblydromalus limonicus, Amblyseius andersoni, Amblyseius swirskii, Macrocheles robustulus, Neoseiulus californicus, Neoseiulus cucumeris, Phytoseiulus persimilis, Stratiolaelaps scimitus (Hypoaspis miles) & Transeius montdorensis.

Hogyan használjuk a ragadozó atkákat?

A ragadozó atkák kártevők elleni védekezés több kulcsfontosságú lépést foglal magában:

 1. A kártevő azonosítása: Először is, azonosítsa a növényeit megtámadó kártevő fajokat. A különböző ragadozó atkák különböző kártevők ellen hatásosak, ezért a célkártevő ismerete kulcsfontosságú. A felderítés elengedhetetlen ahhoz, hogy megtudjuk, hol van a kártevő, mennyire súlyos a fertőzés, és hogy azonosítani tudjuk a kártevőt.
 2. Válassza ki a megfelelő ragadozó atkát: Válassza ki a megfelelő ragadozó atkafajt, amely az azonosított kártevőre vadászik. Ha bizonytalan, konzultáljon a Koppert tanácsadójával vagy szállítójával.
 3. Kibocsátás időzítése: Az időzítés alapvető fontosságú, és olyan tényezőktől függ, mint a kártevő jelenléte, a kártevő sűrűsége, a terménytípus és a környezeti feltételek.
 4. Mennyiség: Határozza meg a szükséges ragadozó atkák megfelelő mennyiségét olyan tényezők alapján, mint például a termés mérete és a kártevőfertőzés súlyossága.
 5. Elterjedés: A ragadozó atkák terjesztésére különböző módszerek léteznek. Az Ön preferenciájától és a termény típusától függően közvetlenül az érintett növényekre szórhatja őket, használhat lassan felszabaduló tasakokat, vagy alkalmazhat speciális kijuttatóeszközöket, például fúvókákat.
 6. Monitoring: Rendszeresen ellenőrizze a kártevő és a ragadozó atka populációkat, hogy értékelje a biológiai védekezés hatékonyságát. Szükség esetén módosítsa a kijuttatási arányt.
 7. Környezeti feltételek: Tartsa fenn a ragadozó atkák számára optimális környezeti feltételeket. Ezek a feltételek jellemzően a megfelelő páratartalom és a tevékenységükhöz megfelelő hőmérsékleti tartományok.
 8. Kerülje vagy ellenőrizze a peszticidek használatát: Tartózkodjon a kémiai növényvédő szerek egyidejű használatától, mivel azok károsíthatják mind a kártevő, mind a ragadozó atka populációkat. Ha kémiai beavatkozásra van szükség, először ellenőrizze a növényvédő szerek ragadozó atkára gyakorolt mellékhatásait a Mellékhatások alkalmazásunk segítségével.
 9. Szükség esetén használjon alternatív táplálékot: A generalista ragadozó atkákat alternatív táplálékkal, például Nutari és Nutemia táplálékkal lehet kiegészíteni a túlélés és a populációépítés érdekében.
 10. Ismételje meg szükség szerint: A kártevő probléma súlyosságától függően a ragadozó atkák többszöri kibocsátására lehet szükség. A kibocsátások gyakoriságát illetően kövesse a növénytermesztési tanácsadó ajánlásait.

Hány ragadozó atkára van szükségem?

A ragadozó atkák dózisa és gyakorisága az éghajlattól, a növénykultúrától és a kártevő sűrűségétől függ, és mindig a helyzethez kell igazítani. Az Ön helyzetére legmegfelelőbb stratégiával kapcsolatban forduljon a Koppert tanácsadójához vagy a Koppert termékek elismert forgalmazójához.

Life cycle of Amblyseius swirskii
Life cycle of Amblyseius swirskii

Ragadozó atka életciklusa és megjelenése

A ragadozó atkák életciklusa öt fejlődési szakaszból áll: tojás, lárva, protonympha, deutonympha és kifejlett egyed. A ragadozó atkák a petéiket a kártevőkkel fertőzött területek közelében rakják le. A lárváknak három pár lábuk van. A ragadozó atkafajtól függően a lárvák aktívak vagy inaktívak. Amint a lárva átvált a protonympha (négy pár lábbal rendelkező) stádiumba, azonnal táplálkozni kezd. A protonymphal, a deutonymphal és a kifejlett stádiumban az atkák szinte folyamatosan táplálkoznak. A protonymphák és deutonymphák megjelenésükben hasonlítanak a kifejlett egyedekhez, de kisebbek.

A ragadozó atkák jellemzően csak milliméteres hosszúságúak. Testük gyakran gömb alakú.

Színeik a halványbarnától és az áttetszőtől a mélyvörösig vagy barnáig sokféle színt mutatnak. A ragadozó atkák színe az elfogyasztott zsákmánytól függően változhat. Ha a táplálék egy ideig hiányzik, vékonyabbak és egyöntetűen világos, áttetsző színűek lesznek.

Sok faj teste finoman megformált, sörtékkel, szőrszálakkal és szőrszálakkal, amelyek segítik a mozgásukat és az érzékszervi érzékelésüket.

Ajánlott számodra

GYIK