Kategória: Hírek
Közzététel dátuma: szeptember 29, 2021

A nemzetközi figyelem felkeltése az élelmiszer-veszteség és -pazarlás csökkentése iránt

international_day_of_awareness_food_loss.png

Az ENSZ kezdeményezésére szeptember 29-én tartjuk első alkalommal az élelmiszer-veszteséggel és -pazarlással kapcsolatos tudatosság világnapját, annak elismeréseként, hogy az élelmiszer-termelés alapvető szerepet játszik az élelmezés- és táplálkozásbiztonság fokozásában, valamint az éhezés felszámolásáért és az éghajlatváltozás ellen folytatott küzdelemben.

Nemzetközi szinten a megtermelt élelmiszer több mint 14%-a megy veszendőbe, amíg a betakarítástól eljut a kiskereskedőkig. Emellett jelentős hányada végzi hulladékban a kiskereskedőknél és a fogyasztóknál is. A gyümölcsök és zöldségek több mint 20%-a nem kerül elfogyasztásra. A Koppertnél nagyon is tudatában vagyunk ennek a pazarlásnak, és egyre inkább törekszünk arra, hogy előmozdítsuk a fenntartható termelési gyakorlatokat. Melegházi zöldségtermesztésre szakosodott tanácsadónk, Ron Delissen határozott véleményt fogalmaz meg vállalatunk szerepéről:

„Az élelmiszer-pazarlás tekintetében végfogyasztóként egyaránt része vagyunk a problémának és a megoldásnak. A Koppertnél végzett munkánk lehetővé teszi számunkra, hogy egy korábbi stádiumban része legyünk a megoldásnak. Hivatásunk révén ugyanis megjelenünk az élelmiszer-termelési lánc legelején, ahol tanácsokat adhatunk a gazdáknak a fenntartható termelési gyakorlatokról.”

international_day_of_awareness_food_loss_1.jpg

„Természetes megoldásaink révén egyaránt kínálunk megelőző és válaszintézkedéseket a termelők számára, ráadásul előtérbe helyezzük a teljes növény egészségét és a holisztikus megközelítést. Ennek tökéletes példája a NatuGro. Ezenfelül javítjuk a hatékonyságot, segítve a termelőket abban, hogy ugyanannyi vagy akár kevesebb hatóanyag kijuttatásával a legtöbbet hozzák ki növényeikből. Ennek eredményeképp a termelők kiváló minőségű termékeket állítanak elő, amelyek hosszabb ideig tarthatók el és fogyaszthatók, így még azelőtt csökkentjük az élelmiszer-veszteséget, hogy a termék eljutna a fogyasztókhoz. Gondoljunk csak a jótékony atkafajokra és egyéb rovarokra, mikrobákra és a természetes beporzásra, amelyek mind elősegítik a betegségeknek ellenálló növekedést.”

Továbbfejlesztett technológiák és innováció

„Felderítési és egyéb kijuttatási technikáink, és természetesen az általunk folytatott tudásmegosztás és tanácsadás szintén jelentős mértékben hozzájárulnak az élelmiszer-termelés lehető legfenntarthatóbb módon történő megerősítéséhez. Folyamatosan fejlődünk és igazodunk a piac szükségleteihez és igényeihez.

„A Koppert vállalatnál újrahasznosítható csomagolások, a vízfogyasztás mérséklése, napelemek és elektromos járművek használata, valamint a közlekedés során megtett kilométerek csökkentése révén igyekszünk visszaszorítani hulladéktermelésünket és szénlábnyomunkat.”

Termékeinek és termelési eljárásainak fenntarthatóvá tétele során a Koppert az ENSZ több fenntartható fejlődési céljához is hozzájárul, ide tartozik egyebek mellett az éhezés felszámolása 2030-ra; az ipar, innováció és infrastruktúra; a felelős fogyasztás és termelés; valamint a szárazföldi élet. Ezáltal a Koppert „a fejlődési célokat szolgáló partnerré” vált.”