Kategória: Hírek
Közzététel dátuma: augusztus 10, 2020

Alapvető információk magas hőmérsékleten történő beporzással kapcsolatban

Alapvető információk magas hőmérsékleten történő beporzással kapcsolatban

Mindannyian tudjuk, hogy a virág megfelelő beporzása a legkritikusabb folyamat a termésérés, a terméshozam és a minőség szempontjából, de Ön vajon tisztában van azzal is, hogy a forró éghajlati viszonyok milyen hatást gyakorolnak mind a beporzásra és a növényre, mind a közöttük végbemenő kölcsönhatásokra? A Koppert Magas hőmérsékleten előforduló kölcsönhatások a növények és beporzóik között című hivatalos kiadványa – amely a beporzás területén tevékenykedő szakértőkkel együttműködésben készült el – most egyértelműen rámutat a magas hőmérséklet által a beporzásra gyakorolt hatásokra.

„A múltban mindig megfigyeltük a hőmérséklet hatását a poszméhek beporzási tevékenységére. Itt az ideje, hogy teljes képet kapjunk, és megvizsgáljuk a forró éghajlati viszonyok hatását a növényekre, a virágokra és a növény-beporzó kölcsönhatások kombinációjára”, magyarázta Remco Huvermann, a Koppert Biological Systems termékmenedzsere.

A témában Godfrey Dol kertészeti tanácsadóval együttműködésben készített hivatalos kiadvány már több nyelven elérhető.

A növény és a beporzó közötti kölcsönhatások

Hideg éghajlaton gyakran feltételezik, hogy a beporzók megfelelő kezelése elegendő a jó beporzás biztosításához. Az egyetlen probléma az, hogy ha nincs elég erő a növényben, akkor a termésérés gyenge minőségű lesz. A meleg éghajlaton történő termesztés nehézségek egész sorát okozhatja, amelyek mind hatással lehetnek a hozamra és a minőségre. A hőmérséklet, a páratartalom és a sugárzás kezelése ezért elengedhetetlen mind a növény, mind a beporzók számára.

A hivatalos kiadványban továbbá szerepel egy hasznos „Összefoglaló a növények és beporzók magas hőmérsékleten történő védelmét szolgáló intézkedésekről” is.