A beporzás növelése

Mi az a beporzás?

A beporzás az a folyamat, melynek során virágpor (pollen) átkerül a virág portokjából a bibére. Az önbeporzás az, amikor a pollen a portokból ugyanazon virág bibéjére kerül át. Idegen beporzásról beszélünk, amikor a pollen egy virág portokjából egy ugyanazon vagy egy másik növény virágjának bibéjére kerül át.

Sok virág esetében rovarok, például poszméhek végzik a beporzást. A poszméhekről ismert, hogy nagyon hatékony beporzók. Méretük és sűrű szőrrel fedett testük révén nagy mennyiségű pollent visznek át virágról virágra. Amikor leszállnak egy virágra, a poszméh bundájára rátapadnak a pollenszemcsék. A következő virágon a pollen egy része átkerül annak bibéjére. A többi pollent a poszméh a hátsó lábain levő pollenkosárban gyűjti össze.

A poszméhkolóniában peték, lárvák, bábok és kifejlett poszméhek vannak, köztük a királynő. Az egyedfejlődés korai fázisában (lárvák) nagyon sok pollenre van szükségük ahhoz, hogy felnőtt poszméhekké fejlődjenek. Ez a tápanyag iránti szükséglet sarkallja a poszméh dolgozókat arra, hogy pollent és nektárt gyűjtsenek.

Természetes beporzás

1998-ban fedezték fel, hogy a poszméh a legjobb beporzó a paradicsom esetében, egyedülálló „buzz” (rezgetéses) beporzási technikájának köszönhetően. Ezen felfedezés előtt a paradicsom beporzását kézzel végezték, ami munkaigényes és kevésbé hatékony volt. Három éven belül világszerte poszméhek alkalmazása lett a standard technika a paradicsom beporzására. 1993-tól sikeres tesztekre került sor poszméhekkel való beporzásra számos egyéb növényre vonatkozóan is. Manapság a poszméhes beporzást mintegy száz különböző növénykultúránál alkalmazzák világszerte.

A poszméhek előnyei

A poszméhekről ismert, hogy könnyű, hatékony és megbízható beporzók, mivel:

 • Nagy számú virágra szállva és nagy mennyiségű pollent szállítva maximálisan biztosítják az optimális beporzást.
 • Megbízható dolgozókként heti 7 napot végzik a munkájukat szürkülettől alkonyatig, még rossz időjárási viszonyok közt és védett környezetekben is.
 • Könnyű az alkalmazásuk és alacsony a fenntartási igényük.
 • Biztonságosak, mivel nem agresszívek.

Miért válassza a poszméheket?

A poszméhek rendkívül hatékony beporzók, mivel egységnyi idő alatt nagyon sok virágon megfordulnak és több pollent juttatnak el a bibére, mint más beporzók.

A poszméhek egyéb előnyei:

 • A poszméhek beporzás közben gyakran váltanak a fák és a sorok között. Ez előnyös az idegen beporzás szempontjából, amely gyakran szükséges többféle gyümölcsféle és magtermés esetén.
 • A poszméhek korán reggeltől késő éjjelig, valamint viszonylag alacsony hőmérsékletné (kb. 10 °C), illetve felhősebb vagy szelesebb időjárási viszony esetén is aktívak.
 • A poszméhek a háziméhekkel összevetve hatékonyabbak az olyan védett környezetekben, mint az üvegházak, a fóliasátrak vagy a hálóval fedett gyümölcsöskertek.
 • A poszméhek jellemzően az összes, a kaptár közelében található növényre ellátogatnak, ami előnyös lehet olyankor, amikor a kevésbé vonzó növényeknek jobb beporzásra van szükségük.
 • A poszméhek nem túl agresszívek és könnyen kezelhetők.
Play

Poszméhek tenyésztése

Létesítményünkben a poszméhek természetes életciklusát laboratóriumi körülmények között másoljuk le. Ilyen módon a lehető legjobb körülményeket biztosítjuk számukra a kiváló minőségű poszméhkolóniák maximális rendelkezésre állása érdekében.

Miért válassza a Natupolt?

A beporzási követelmények folyamatosan változnak a piaci trendek, az új növényfajták, a technológiai fejlődés, valamint a változó környezet eredményeképpen. Ez magyarázza a folyamatos kutatás és a kiváló minőségű, innovatív beporzási termékek iránti szükségletet. A Natupol nem csupán poszméheket jelent, hanem egy megbízható, innovatív beporzási terméket, amely biztosítja a maximális mértékű beporzást, valamint megfelel a fogadó ország állatorvosi követelményeinek is.

 1. Kiváló minőségű poszméhek
  Az összehasonlító vizsgálatokból kiderül, hogy a Natupol-kolóniák több ivadékot és felnőtt egyedet állítanak elő, ráadásul hosszabb időszakon keresztül. A hosszú élettartammal bíró, életerős kolóniák több időt képesek a beporzásra fordítani.
 2. A legkönnyebben beszerezhető termék a piacon
  Egész évben rendelkezésre álló Natupol-kolóniáinkat rövid határidővel szállítjuk. A Koppert globálisan elosztott termelő létesítményekkel és jól szervezett ellátási lánccal rendelkezik.
 3. A legjobb beporzási eredmények
  A Natupol a konkurens termékekhez képest legalább 30%-kal nagyobb beporzóképességgel rendelkezik, köszönhetően annak, hogy a Koppert poszméhkolóniái nagyobbra nőnek és hosszabb élettartamúak. Az évek során kialakított kaptár felépítése révén a poszméhek 20%-kal kevesebb energiát fordítanak a kaptár hűtésére és melegítésére.
 4. A legjobb ár-érték arány
  A fent ismertetett előnyök maximális beporzási eredményt biztosítanak alacsony kilogrammonkénti beporzási költségek mellett, így a legjobb ár-érték arányt tudjuk nyújtani ügyfeleink számára.
 5. Megoldások a jövő kihívásaira
  Az általunk végzett proaktív kutatás, valamint több tudományos intézettel és egyetemmel folytatott együttműködés révén felkészülten tekintünk a jövő elébe. Ügyfeleink visszajelzései alapján és a több helyszínen folytatott helyi vizsgálatok során a Natupol termékei bizonyították, hogy hatékony, megfizethető és fenntartható megoldásokat kínálnak, amelyek kielégítik ügyfeleink igényeit.
 6. Személyre szabott tanácsadás és támogatás a termelőknek
  Világszerte a Natupol 250 tanácsadója és 130 forgalmazója segíti bevált gyakorlatokon alapuló szakértői tanácsadással a termelőket a Natupol használatában. Az ügyfeleinktől kapott visszajelzések rendkívül fontosak a számunkra!

Beporzási termékeink

A poszméhcsípések és allergiák kezelése

Segítségre van szüksége?