A beporzás növelése

Természetes beporzás

1998-ban fedezték fel, hogy a poszméh a legjobb beporzó a paradicsom esetében, egyedülálló „buzz” (rezgetéses) beporzási technikájának köszönhetően. Ezen felfedezés előtt a paradicsom beporzását kézzel végezték, ami munkaigényes és kevésbé hatékony volt. Három éven belül világszerte poszméhek alkalmazása lett a standard technika a paradicsom beporzására. 1993-tól sikeres tesztekre került sor poszméhekkel való beporzásra számos egyéb növényre vonatkozóan is. Manapság a poszméhes beporzást mintegy száz különböző növénykultúránál alkalmazzák világszerte.

A poszméhek előnyei

A poszméhekről ismert, hogy könnyű, hatékony és megbízható beporzók, mivel:

 • Nagy számú virágra szállva és nagy mennyiségű pollent szállítva maximálisan biztosítják az optimális beporzást.
 • Megbízható dolgozókként heti 7 napot végzik a munkájukat szürkülettől alkonyatig, még rossz időjárási viszonyok közt és védett környezetekben is.
 • Könnyű az alkalmazásuk és alacsony a fenntartási igényük.
 • Biztonságosak, mivel nem agresszívek.

Mi az a beporzás?

A beporzás az a folyamat, melynek során virágpor (pollen) átkerül a virág portokjából a bibére. Az önbeporzás az, amikor a pollen a portokból ugyanazon virág bibéjére kerül át. Idegen beporzásról beszélünk, amikor a pollen egy virág portokjából egy ugyanazon vagy egy másik növény virágjának bibéjére kerül át.

Sok virág esetében rovarok, például poszméhek végzik a beporzást. A poszméhekről ismert, hogy nagyon hatékony beporzók. Méretük és sűrű szőrrel fedett testük révén nagy mennyiségű pollent visznek át virágról virágra. Amikor leszállnak egy virágra, a poszméh bundájára rátapadnak a pollenszemcsék. A következő virágon a pollen egy része átkerül annak bibéjére. A többi pollent a poszméh a hátsó lábain levő pollenkosárban gyűjti össze.

A poszméhkolóniában peték, lárvák, bábok és kifejlett poszméhek vannak, köztük a királynő. Az egyedfejlődés korai fázisában (lárvák) nagyon sok pollenre van szükségük ahhoz, hogy felnőtt poszméhekké fejlődjenek. Ez a tápanyag iránti szükséglet sarkallja a poszméh dolgozókat arra, hogy pollent és nektárt gyűjtsenek.

Miért válassza a poszméheket?

Miért válassza a poszméheket?

A poszméhek rendkívül hatékony beporzók, mivel egységnyi idő alatt nagyon sok virágon megfordulnak és több pollent juttatnak el a bibére, mint más beporzók.

A poszméhek egyéb előnyei:

 • A poszméhek beporzás közben gyakran váltanak a fák és a sorok között. Ez előnyös az idegen beporzás szempontjából, amely gyakran szükséges többféle gyümölcsféle és magtermés esetén.
 • A poszméhek korán reggeltől késő éjjelig, valamint viszonylag alacsony hőmérsékletné (kb. 10 °C), illetve felhősebb vagy szelesebb időjárási viszony esetén is aktívak.
 • A poszméhek a háziméhekkel összevetve hatékonyabbak az olyan védett környezetekben, mint az üvegházak, a fóliasátrak vagy a hálóval fedett gyümölcsöskertek.
 • A poszméhek jellemzően az összes, a kaptár közelében található növényre ellátogatnak, ami előnyös lehet olyankor, amikor a kevésbé vonzó növényeknek jobb beporzásra van szükségük.
 • A poszméhek nem túl agresszívek és könnyen kezelhetők.

Poszméhek tenyésztése

Létesítményünkben a poszméhek természetes életciklusát laboratóriumi körülmények között másoljuk le. Ilyen módon a lehető legjobb körülményeket biztosítjuk számukra a kiváló minőségű poszméhkolóniák maximális rendelkezésre állása érdekében.

Play video

Miért válassza a Natupolt?

Miért válassza a Natupolt?

A beporzási követelmények folyamatosan változnak a piaci trendek, az új növényfajták, a technológiai fejlődés, valamint a változó környezet eredményeképpen. Ez magyarázza a folyamatos kutatás és a kiváló minőségű, innovatív beporzási termékek iránti szükségletet. A Natupol nem csupán poszméheket jelent, hanem egy megbízható, innovatív beporzási terméket, amely biztosítja a maximális mértékű beporzást, valamint megfelel a fogadó ország állatorvosi követelményeinek is.

 1. Kiváló minőségű poszméhek
  Az összehasonlító vizsgálatokból kiderül, hogy a Natupol-kolóniák több ivadékot és felnőtt egyedet állítanak elő, ráadásul hosszabb időszakon keresztül. A hosszú élettartammal bíró, életerős kolóniák több időt képesek a beporzásra fordítani.
 2. A legkönnyebben beszerezhető termék a piacon
  Egész évben rendelkezésre álló Natupol-kolóniáinkat rövid határidővel szállítjuk. A Koppert globálisan elosztott termelő létesítményekkel és jól szervezett ellátási lánccal rendelkezik.
 3. A legjobb beporzási eredmények
  A Natupol a konkurens termékekhez képest legalább 30%-kal nagyobb beporzóképességgel rendelkezik, köszönhetően annak, hogy a Koppert poszméhkolóniái nagyobbra nőnek és hosszabb élettartamúak. Az évek során kialakított kaptár felépítése révén a poszméhek 20%-kal kevesebb energiát fordítanak a kaptár hűtésére és melegítésére.
 4. A legjobb ár-érték arány
  A fent ismertetett előnyök maximális beporzási eredményt biztosítanak alacsony kilogrammonkénti beporzási költségek mellett, így a legjobb ár-érték arányt tudjuk nyújtani ügyfeleink számára.
 5. Megoldások a jövő kihívásaira
  Az általunk végzett proaktív kutatás, valamint több tudományos intézettel és egyetemmel folytatott együttműködés révén felkészülten tekintünk a jövő elébe. Ügyfeleink visszajelzései alapján és a több helyszínen folytatott helyi vizsgálatok során a Natupol termékei bizonyították, hogy hatékony, megfizethető és fenntartható megoldásokat kínálnak, amelyek kielégítik ügyfeleink igényeit.
 6. Személyre szabott tanácsadás és támogatás a termelőknek
  Világszerte a Natupol 250 tanácsadója és 130 forgalmazója segíti bevált gyakorlatokon alapuló szakértői tanácsadással a termelőket a Natupol használatában. Az ügyfeleinktől kapott visszajelzések rendkívül fontosak a számunkra!

Beporzási termékeink

A poszméhek rendkívül hatékony beporzók, tevékenységük megfelelő terméskötést és munkaerőköltség-megtakarítást eredményez. Natupol termékeink még kedvezőtlen körülmények közepette is biztosítják a termőterület maximális beporzását. Kiváló poszméheink folyamatosan jó teljesítményt nyújtanak, kiváló ár-érték arányt biztosítva.

A poszméhcsípések és allergiák kezelése

A poszméhek általában nagyon barátságos és nem agresszív rovarok, amelyek csak akkor csípnek, ha valódi veszélyben vannak. Tudjon meg többet a poszméhcsípésekről és azok kezeléséről.

Forduljon szakértőnkhöz

Koppert Biological Systems

Thanks for your request!

Something went wrong, please try again

Szeretne többet megtudni vállalatunkról és termékeinkről? Forduljon egyik szakértőnkhöz!
Termékeinkkel és megoldásainkkal a kertészeti ágazatban tevékenykedő hivatásos növénytermesztők igényeit elégítjük ki.

Ezt az oldalt a reCAPTCHA, illetve a Google Adatvédelmi Irányelvei és Általános Szerződési Feltételei védik.
Ezt az oldalt a reCAPTCHA, illetve a Google Adatvédelmi Irányelvei és Általános Szerződési Feltételei védik.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Értesüljön első kézből az ön által termesztett növényekkel kapcsolatos legújabb híreinkről és információinkról!

Ezt az oldalt a reCAPTCHA, illetve a Google Adatvédelmi Irányelvei és Általános Szerződési Feltételei védik.
Ugrás a lap tetejére