Natupol Excel

Tudományos név:
Bombus terrestris
Termékkategória:
Pollination
Play
Play

Ajánlott alkalmazás

Ajánlott alkalmazás

Mikor használjuk a Natupol Excelt?

Natupol Excel termékünket kifejezetten a négyzetméterenként nagyobb mennyiségű (heti 35–60) virággal rendelkező növények (például cseresznye- és koktélparadicsom, ill. az szamócához hasonló bogyós gyümölcsök), valamint a mesterséges fénynél és melegebb környezetben termesztett növényfajták számára fejlesztettük ki.

Play

Hogyan működik?

Hogyan működik?

Hogyan fejti ki hatását a Natupol Excel?

Kiengedésüket követően a poszméh dolgozók megkezdik a növény beporzását. Munkájukat a kaptár elhelyezését követő hetekben kikelő dolgozók segítik.

A Natupol Excel a növény igényeihez igazodva nagyobb mennyiségű cukoroldatot tartalmaz. Ennek köszönhetően megnő a poszméhek általános beporzási képessége és több energiájuk jut a kaptáron belüli mikroklíma szabályozására. Mivel a kaptár nagyobb méretű kolóniának ad otthont ezért fokozottabb hűtésre van szükség. Ezért a légmozgás javítás érdekében módosítottuk a szellőzőnyílásokat. A szellőzőnyílásokba rögzített szűrők megakadályozzák, hogy más rovarok bejussanak a kaptárba.

A poszméhek sajátos látása alapján kifejlesztett Beevision révén a méhek könnyebben észreveszik a kaptárt a növények között. Ennek köszönhetően hamarabb visszatalálnak otthonukba, kevesebb poszméh téved el a növényházban, ezáltal javul a beporzás.

Termékspecifikációk

Termékspecifikációk

Egy poszméhkolóniát vagyis egy királynőt, dolgozókat, ivadékokat, továbbá cukoroldatot tartalmazó kaptár

Használati útmutató

Használati útmutató

A Natupol Excel kihelyezése

 • A Natupol kaptárakat a növényház fő közlekedési útvonala mentén helyezze el egyenletes elosztásban.
 • A kolóniákat tegye vízszintes felületre (ha lejtős felületre helyezi a kaptárt a cukoroldat szivárogni kezdhet).
 • Nyáron: Helyezze a kaptárt körülbelül 20–60 cm-rel a talaj fölé egy közlekedési út déli oldalára, hogy a növény a lehető legjobban beárnyékolja. Szükség esetén gondoskodjon kiegészítő árnyékolásról.
 • Télen: Helyezze a kaptárt a növények csúcsával egy magasságba a fő közlekedési útvonal északi részére. Gondoskodjon arról, hogy a felkelő nap első sugarai elérjék a kaptárt.
 • A kaptár elhelyezését követően várjon legalább 15 percet mielőtt kinyitja a kaptár röpnyílását, hogy a poszméhkolónia megnyugodhasson.
Play

A Natupol Excel számára legelőnyösebb környezet

A Natupol Excel használata 10 és 30 °C közötti környezeti hőmérsékleten a legeredményesebb.

Szempontok a kaptár elhelyezéséhez

 • Gondoskodjon a kaptár és a röpnyílás jó láthatóságáról, hogy a poszméhek könnyen hazataláljanak.
 • Egymás mellé vagy egymás közelébe legfeljebb két kaptárt helyezzen. Az eltévedés esélyének csökkentése érdekében ügyeljen arra, hogy az egyes kaptárak röpnyílása különböző irányba álljon.
 • Felhívjuk figyelmét, hogy közvetlen napfény következtében a kaptár belső hőmérséklete akár 5–15 °C-kal is megemelkedhet. Meleg idő esetén mindenképpen biztosítsa a kaptár árnyékolását.
 • Olajjal vagy enyves ragasztócsapdával el kell állni a hangyák útját, hogy ne juthassanak a kaptárban tárolt cukoroldathoz. A hangyák a növényről is átjuthatnak a kaptárra ezért ügyeljen arra, hogy növény ne érjen a kaptárhoz.
 • A kolóniát ne helyezze a széndioxid-utánpótlás közvetlen közelébe, illetve olyan helyre, ahol a szén-dioxid-koncentráció meghaladhatja a 2500 ppm értéket.

Mellékhatások

A növényvédő szerek alkalmazása közvetett és közvetlen módon kedvezőtlen hatást gyakorolhat biológiai védekezést biztosító megoldásainkra. Fedezze fel, milyen növényvédő szerek fejtenek ki mellékhatást erre a termékre!

Mellékhatásokat ismertető adatbázis megnyitása

Termék kezelése

Termék kezelése

Kezelés

 • Minden kaptárt táplálékkal láttunk el, hogy a poszméhek jó állapotban vészeljék át a szállítást és a tárolást.
 • A legjobb beporzási hatékonyság biztosítása érdekében már megérkezésének napján vegye használatba a kaptárt.
 • Legkésőbb a kézhezvételét követő napon kezdje meg a kaptár használatát.
 • A poszméhek számára biztosítsa a 15 és 25 °C közötti hőmérsékletet.
 • A kaptárt ne tegye olyan helyre ahol közvetlenül éri a napfény.

Használat és higiénia

 • Ne helyezze át a kaptárt másik növényházba.
 • Akadályozza meg, hogy a poszméhek elhagyják a növényházat.
 • Kihelyezés után 6–8 héttel távolítsa el a poszméhkaptárt.
 • Az új kaptár elhelyezése előtt tisztítsa meg a kaptártartó állványt.
 • A régi kaptárt helyezze lezárható műanyag zacskóba, és ártalmatlanítsa a helyi jogszabályok szerint.

Letöltések

A Koppert (a Koppert B.V. és/vagy társult vállalatainak) általános szerződési feltételei alkalmazandók. Kizárólag olyan termékeket használjon, amelyek alkalmazása az országában és a növénykultúrában engedélyezett. Ellenőrizze a nyilvántartásba vételre vonatkozó helyi követelményeket. A Koppert nem vállal felelősséget az engedély nélküli használatért. A Koppert nem vállal felelősséget abban az esetben, ha a minőségromlás az ajánlottnál hosszabb ideig tartó, illetve nem megfelelő körülmények közötti tárolás miatt következett be.

Segítségre van szüksége?