Natupol

Tudományos név:
Bombus terrestris
Közhasználatú név:
Földi poszméh
Termékkategória:
Virágbeporzás
 • Szabványos poszméhkaptár védett növénykultúrákban való használatra

 • Beevision nyomattal

 • Beehome ajtóval

Play
Play
 • Szabványos poszméhkaptár védett növénykultúrákban való használatra

 • Beevision nyomattal

 • Beehome ajtóval

Ajánlott alkalmazás

Ajánlott alkalmazás

A Natupol a növények széles skálájához használható, amelyeket 2000 m²-t meghaladó termőterületen termesztenek és m²-enként heti mintegy 25–35 virágot hoznak.

Növénykultúra jellege

Gömbölyű, hús- és ovális paradicsomfajták, valamint egyéb zöldség- és gyümölcskultúrák.

Play
Hogyan működik?

Hogyan működik?

Hatásmechanizmus

A méhcsalád betelepítése után a dolgozó poszméhek megkezdik a virágok beporzását, miközben virágport gyűjtenek a kikelő egyedek táplálására. A betelepítést követő hetekben több dolgozó fejlődik ki a petékből, ami növeli a kolónia méretét és a beporzási teljesítményt. Néhány hét múlva a kolónia eléri maximális méretét, és elkezd csökkenni a mérete és a beporzási aktivitása. A kolónia fejlődése a környezeti körülményektől, valamint a virágpor mennyiségétől és minőségétől függ.

Termékspecifikációk

Termékspecifikációk

Kiszerelés

Egy standard poszméhkolónia, vagyis egy királynő, dolgozók és ivadékok, továbbá cukoroldat.

Használati útmutató

Használati útmutató

A Natupol kihelyezése

 • A kaptárakat tegye vízszintes felületre (ha lejtős felületre helyezi a kaptárt, a cukoroldat szivárogni kezdhet).
 • A kaptárat a föld felett 20–60 cm magasságban, a növénykultúra árnyékában helyezze el, vagy szükség esetén gondoskodjon további árnyékolásról.
 • Rövid nappal (<10 óra napfény) esetén a kaptárat a növények tetejéhez közel kell elhelyezni, úgy, hogy a felkelő nap első sugarai érjék a kaptárat.
 • A kaptár elhelyezését követően várjon legalább 15 percet, mielőtt kinyitja a kaptár röpnyílását, hogy a poszméhek megnyugodhassanak.
 • Húzza felfelé a kaptár fehér tolóajtaját, amíg láthatóvá nem válik a két röpnyílás (a bejárat és a kijárat). Ne távolítsa el a doboz fedele alatti kis szürke ajtót.
 • A beporzási teljesítmény és időtartam növényenként változik, és függ a környezeti feltételektől. Az Önnek leginkább megfelelő stratégiára vonatkozó tanácsadás érdekében mindig vegye fel a kapcsolatot egy Koppert tanácsadóval vagy a Koppert termékek egyik elismert forgalmazójával.
Play

Környezeti feltételek

A Natupol használata 12–30 °C közötti környezeti hőmérsékleten a legeredményesebb. Figyeljen a mesterséges fényben vagy forró klímájú környezetben való használatra vonatkozó jó gyakorlatokra.

Mellékhatások

A növényvédő szerek alkalmazása közvetett és közvetlen módon kedvezőtlen hatást gyakorolhat biológiai védekezést biztosító megoldásainkra. Fedezze fel, milyen növényvédő szerek fejtenek ki mellékhatást erre a termékre!

Mellékhatásokat ismertető adatbázis megnyitása
Termék kezelése

Termék kezelése

Kézhezvétel utáni tárolási idő

A legjobb beporzási hatékonyság biztosítása érdekében már megérkezésének napján vegye használatba a kaptárt. Szükség esetén a kaptárak legfeljebb 1 napig tárolhatók.

Tárolási hőmérséklet

15–25 °C.

Tárolási feltételek

Tartsa a kaptárakat jól szellőző környezetben, a közvetlen napfénytől védve.

Higiénia

 • Ne helyezze át a kaptárt másik növényházba.
 • Kihelyezés után legkésőbb 10 héttel távolítsa el a poszméhkaptárakat
 • Az új kaptár elhelyezése előtt tisztítsa meg a kaptártartó állványt.

Ártalmatlanítás

A régi kaptárakat helyezze lezárható műanyag zacskóba körülbelül 2 hétre. Ezt követően a helyi jogszabályok szerint ártalmatlanítsa a kaptárakat.

Letöltések

A Koppert (a Koppert B.V. és/vagy társult vállalatainak) általános szerződési feltételei alkalmazandók. Kizárólag olyan termékeket használjon, amelyek alkalmazása az országában és a növénykultúrában engedélyezett. Mindig teljesítse a termék helyi nyilvántartásba vételéhez szükséges feltételeket. A Koppert nem vállal felelősséget az engedély nélküli használatért. A Koppert nem vállal felelősséget abban az esetben, ha a minőségromlás az ajánlottnál hosszabb ideig tartó, illetve nem megfelelő körülmények közötti tárolás miatt következett be.

Segítségre van szüksége?