Trópusi növények

A növény

„Trópusi növények” alatt azokat a növényfajtákat értjük, amelyek természetes élőhelye trópusi éghajlat alatt található. A trópusi növények kifejezést általában Észak-Amerikában használják, más országokban ezt a növénycsoportot többnyire „zöld cserepes növények” névvel illetik.

Az Egyenlítőtől északra eső hidegebb éghajlati övekben a trópusi növényeket gyakran szobanövényként tartják, és a melegebb, napos hónapokban kihelyezik a szabadba. Az értékesítésre szánt trópusi növények termeszthetők hidegebb éghajlat alatt is, de csak növényházban, illetve más szabályozott környezetet biztosító termesztési megoldások használatával. Emiatt a kereskedelmi forgalomba kerülő trópusi növények nagy részét a déli országokban állítják elő.

A trópusi növények az átlagosnál melegebb hőmérsékletet és magasabb páratartalmú környezetet igényelnek, amelyet folyamatosan biztosítani kell számukra. A trópusi növények között egyaránt találunk virágzó és leveles növényeket. Tipikus példái a broméliák, a pálmák és az orchideák.

Az általános vélekedéssel szemben a trópusi növények nem kedvelik a közvetlen napfényt, ezért ajánlatos árnyékos környezetet biztosítani számukra. Mivel számos trópusi növény természetes élőhelye a tenger közelében található, sok trópusi növényfajta jól tűri a talaj átlagosnál magasabb sótartalmát.