Trianum-G

Trianum-G Biológiai gombaölő szer a talajban lévő betegségek visszaszorításához Trichoderma harzianum T-22

Trianum-G használata erre::

A Trianum-G egy biológiai gombaölő szer, amely a Pythium spp., Rhizoctonia spp., Fusarium spp., Sclerotinia és hasonló talajban lévő betegségek visszaszorítására használható. Emellett a Trianum-G hatóanyagai révén elősegíti a növényfejlődést, különösen a növény gyökérzetének és föld feletti részeinek növekedését.

Csomagolás:

A Trianum-G országonként eltérő kiszerelésben kapható: 45 g (csak Kenyában), 250 g, 500 g, 5 kg és 20 kg.
Megjelenési formája: Granulátum (GR
Koncentrációja: 1 tömegszázalék Trichoderma harzianum, T-22-es törzs spórái (1,5 x 108 spóra/g) és 99 tömegszázalék inaktív összetevő

Általános információk

Mikor használjuk a Trianum-G-t?

A Trianum-G fokozza a növények ellenálló képességét a betegségek, illetve az optimálistól eltérő tápanyag- és vízutánpótlás vagy klimatikus viszonyok okozta igénybevétellel szemben. Emellett a Trianum-G hozzájárul a tápanyagfelvétel növeléséhez is. Mindennek köszönhetően erőteljesebben fejlődik a gyökérzet és a növény föld feletti része.

Hogyan fejti ki hatását a Trianum-G?

A Trianum a Trichoderma harzianum jótékony gomba T-22-es törzsének spóráit tartalmazza. A Trianum megfelelő alkalmazás esetén a gyökerek mentén növekvő micéliumot fejleszt, amely megvédi a növény gyökérzetét az alábbi betegségektől:

 • Fusarium
 • Pythium
 • Rhizoctonia
 • Sclerotinia

A Trianum-G az alábbi mechanizmusok alapján fejti ki hatását:

1. Versengés a térért
A Trianum gyorsabban növekszik a gyökér felületén, mint más, talajban élő gombák. Így a többi gombafajnak esélyt sem ad arra, hogy megtelepedjen a gyökérzeten.

2. Versengés a tápanyagokért
A Trianum feléli a kórokozó gombák táplálékául szolgáló tápanyagforrást. Ezáltal a kórokozó gombák nem tudnak kifejlődni.

3. Kórokozó gombák parazitálása
A Trianum a kórokozó gomba micéliumja körül növekszik. Így annak sejtfalai leomlanak és a kórokozó gomba elhal.

4. A növény megerősítése
A Trianum fejleszti a növény gyökérzetét azáltal, hogy elősegíti a hajszálgyökér-képződést, ami jobb víz- és a tápanyagfelvételt eredményez. Így erősebb és egységesebb lesz a növényállomány és növekszik a hozam. Különösen látványos eredményt érhetünk el abban az esetben, amikor a növény igénybevételnek van kitéve, illetve a termesztési feltételek eltérnek az optimálistól.

5. Indukált rezisztencia
A Trianum ezenfelül megerősíti a növény föld feletti részeinek védekező mechanizmusát, az úgynevezett indukált szisztémás rezisztenciát (ISR-t).

6. Kötött és oldott tápanyagok felvétele
Előfordul, hogy a tápanyagok, például bizonyos nyomelemek és foszfátok kötött formában vannak jelen a talajban, ezért a növény nem képes felvenni azokat. Ezzel különösen az erősen savanyú (vagyis alacsony pH-értékkel rendelkező) talaj esetében kell számolnunk. A foszfátok gyakran alkotnak vegyületet kalciummal, vassal és más nyomelemekkel és ebben a formában már nem oldhatók.

A Trianum képes arra, hogy bizonyos „kötött” tápanyagokat a növények számára felvehető formába alakítsa. Bizonyos elemek – többek között a mangán – elengedhetetlenül fontos szerepet töltenek be a növények betegségek elleni védekezésében. A mangán jelentős alkotóeleme a növények betegségekkel szemben kialakított természetes védelmi rendszerének.

A Trianum által termelt egyes hatóanyagok egyebek mellett az Fe3+ vasionokat Fe2+ ionokká alakítják, lehetővé téve, hogy a növények hasznosítani tudják azt.

A(z) Trianum-G használata

A Trianum-G kijuttatása

A Trianum-G könnyen az ültető komposztba keverhető, vagy granulátumszóró segítségével mechanikusan a talajra/barázdába juttatható.

Ültető komposztba keverés:
A Trianum-G a helyszínen is a komposztkeverékhez adható, vagy beszerezhető előregyártott keverékként egy termesztőközeg előállítására szakosodott vállalattól. Ez utóbbi megoldás előnyei:

 • a munkaerő-megtakarítás,
 • és a Trichoderma spórák optimális eloszlása az ültető komposztban.

Granulátumszóró segítségével kijuttatás a talajra vagy a barázdába:

 • Ügyeljen arra, hogy a Trianum-G-t egyenletesen oszlassa el.
 • A Trianum-G szemcséket a magok vagy a gyökerek közelébe juttassa ki. A Trianum-G granulátum kisméretű (300–700 mikron). Ezért ajánlatos a magokhoz vagy a talajhoz lehető legközelebb kihelyezni, nehogy a szél elfújja a szemcséket.
 • Gondoskodjon arról, hogy a Trianum-G szemcséi akadálymentesen haladjanak át a granuláló berendezések csőrendszerén (kerülje a csőhajlatokat).

A Trianum-G számára legeredményesebb környezet

A Trianum-G-t megelőzés céljára érdemes alkalmazni. Az optimális eredmény érdekében a Trianum-G-t a növénytermesztési ciklus kezdetén érdemes alkalmazni, lehetőség szerint a vetési, dugványozási vagy palántázási művelet során. A Trianum-G számos környezetben képes jó teljesítményt nyújtani. Eltérő éghajlati viszonyok közepette (10–34 °C), 4 és 8 közötti pH-értékű talajban, jó néhány termesztőközeg-típusban és számos növényfajta gyökerein képes a növekedésre.

Kezelés

A Koppert B.V. nem vállal felelősséget abban az esetben, ha a minőségromlás az ajánlottnál hosszabb ideig tartó, illetve nem megfelelő körülmények közötti tárolás miatt következett be.

Tárolási javaslat:

 • Tárolhatóság: a lejárati dátumot lásd a csomagoláson.
 • Tárolási hőmérséklet: 4 és 8 ºC között.
 • Közvetlen napfénytől távol tartandó.

Forduljon szakértőnkhöz

Koppert Biological Systems

Thanks for your request!

Something went wrong, please try again

Szeretne többet megtudni vállalatunkról és termékeinkről? Forduljon egyik szakértőnkhöz!
Termékeinkkel és megoldásainkkal a kertészeti ágazatban tevékenykedő hivatásos növénytermesztők igényeit elégítjük ki.

Ezt az oldalt a reCAPTCHA, illetve a Google Adatvédelmi Irányelvei és Általános Szerződési Feltételei védik.
Ezt az oldalt a reCAPTCHA, illetve a Google Adatvédelmi Irányelvei és Általános Szerződési Feltételei védik.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Értesüljön első kézből az ön által termesztett növényekkel kapcsolatos legújabb híreinkről és információinkról!

Ezt az oldalt a reCAPTCHA, illetve a Google Adatvédelmi Irányelvei és Általános Szerződési Feltételei védik.
Ugrás a lap tetejére