Trianum-P

Hatóanyag:
Trichoderma harzianum T-22
Közhasználatú név:
Biológiai gombaölő szer a talajban lévő betegségek visszaszorításához
Termékkategória:
Bio-fungicide
[Translate to Hungary:]

Ajánlott alkalmazás

Ajánlott alkalmazás

Mikor használjuk a Trianum-P-t?

A Trianum-P fokozza a növények ellenálló képességét a betegségek, illetve az optimálistól eltérő tápanyag- és vízutánpótlás vagy klimatikus viszonyok okozta igénybevétellel szemben. Emellett a Trianum-P hozzájárul a tápanyagfelvétel növeléséhez is. Mindennek köszönhetően erőteljesebben fejlődik a gyökérzet és a növény föld feletti része.
A Trianum-P alkalmazható zöldségek, bogyós gyümölcsök, fűszernövények, hagymások, dísznövények, évelők, gyep és nevelt fák esetén is (fedett és kültéri termesztésben egyaránt). A termék emellett kijuttatható haszonnövényekre, pl. kukoricára, gabonára is. Az, hogy az Ön országában a Trianum-P mely terményekhez van bejegyezve, a termék címkéjén olvasható.

Hogyan működik?

Hogyan működik?

Hogyan fejti ki hatását a Trianum-P?

A Trianum a Trichoderma harzianum jótékony gomba T-22-es törzsének spóráit tartalmazza. A Trianum megfelelő alkalmazás esetén a gyökerek mentén növekvő micéliumot fejleszt, amely megvédi a növény gyökérzetét az alábbi betegségektől:

 • Fusarium
 • Pythium
 • Rhizoctonia
 • Sclerotinia

A Trianum-G az alábbi mechanizmusok alapján fejti ki hatását:

1. Versengés a térért
A Trianum gyorsabban növekszik a gyökér felületén, mint más, talajban élő gombák. Így a többi gombafajnak esélyt sem ad arra, hogy megtelepedjen a gyökérzeten.

2. Versengés a tápanyagokért
A Trianum feléli a kórokozó gombák táplálékául szolgáló tápanyagforrást. Ezáltal a kórokozó gombák nem tudnak kifejlődni.

3. Kórokozó gombák parazitálása
A Trianum a kórokozó gomba micéliumja körül növekszik. Így annak sejtfalai leomlanak, és a kórokozó gomba elhal.

4. A növény megerősítése
A Trianum fejleszti a növény gyökérzetét azáltal, hogy elősegíti a hajszálgyökér-képződést, ami jobb víz- és a tápanyagfelvételt eredményez. Így erősebb és egységesebb lesz a növényállomány, és növekszik a hozam. Különösen látványos eredményt érhetünk el abban az esetben, amikor a növény igénybevételnek van kitéve, illetve a termesztési feltételek eltérnek az optimálistól.

5. Indukált rezisztencia
A Trianum ezenfelül megerősíti a növény föld feletti részeinek védekező mechanizmusát, az úgynevezett indukált szisztémás rezisztenciát (ISR-t).

6. Megkönnyíti a kötött és oldott tápanyagok felvételét
Előfordul, hogy a tápanyagok, például bizonyos nyomelemek és foszfátok kötött formában vannak jelen a talajban, ezért a növény nem képes felvenni azokat. Ezzel különösen az erősen savanyú (vagyis alacsony pH-értékkel rendelkező) talaj esetében kell számolnunk. A foszfátok gyakran alkotnak vegyületet kalciummal, vassal és más nyomelemekkel, és ebben a formában már nem oldhatók.

A Trianum képes arra, hogy bizonyos „kötött” tápanyagokat a növények számára felvehető formába alakítsa. Bizonyos elemek – többek között a mangán – elengedhetetlenül fontos szerepet töltenek be a növények betegségek elleni védekezésében. A mangán jelentős alkotóeleme a növények betegségekkel szemben kialakított természetes védelmi rendszerének.

A Trianum által termelt egyes hatóanyagok egyebek mellett az Fe3+ vasionokat Fe2+ ionokká alakítják, lehetővé téve, hogy a növények hasznosítani tudják azt.

Termékspecifikációk

Termékspecifikációk

A Trianum-P országonként eltérő kiszerelésben kapható: 45 g (csak Kenyában), 250 g, 500 g és 5 kg tömegű, kartonpapírral burkolt polietilén tasakokban.
Megjelenési formája: Vízoldható granulátum (WG)
Koncentrációja: 1 tömegszázalék Trichoderma harzianum, T-22-es törzs spórái (1 x 109 spóra/g) és 99 tömegszázalék inaktív összetevő

Használati útmutató

Használati útmutató

A Trianum-P kijuttatása

A Trianum-P kijuttatható locsolással, csepegtető öntözőrendszerekben és permetezéssel is, a termesztőközegbe történő vetés közben. Az optimális hatás érdekében a Trianum-P szert a lehető legkorábban kell kijuttatni a terményre.

Az oldat elkészítése:

 • Vödörben 5 egységnyi vízhez adagoljon 1 egységnyi Trianum-P szert
 • Alaposan keverje össze a készítményt.
 • A végleges locsolható oldat előállításához adagolja a szuszpenziót a szükséges mennyiségű vízhez
 • Folyamatos keveréssel biztosítsa a spórák egyenletes eloszlását (a spórák nem oldódnak vízben, és hajlamosak leülepedni)
 • Az oldat elkészítésének napján juttassa ki

Kijuttatás locsolással vagy permetezéssel:

 • A Trianum-P speciális locsolóberendezés nélkül is kijuttatható. A kijuttatást követően vízzel gondosan átöblítve tisztítsa meg a felszerelést.
 • Elegendő mennyiségű oldatot juttasson ki ahhoz, hogy megfelelő legyen a behatolás a termesztőközegbe vagy a talajba, de kerülje a túlfolyásokat és a túlzott mértékű elárasztást

Kijuttatás csepegtető öntözéssel:

 • A Trianum-P spóráknak hamar el kell érniük a gyökérzetet (a spórák minősége a vízben idővel leromlik). A Trianum-P szert ne használja homokszűrő előtt. Ügyeljen rá, hogy a csepegtető öntözőrendszer szűrői tiszták legyenek (a spórák hozzátapadhatnak a szűrőkben levő szerves anyagokhoz).
  Annak érdekében, hogy a spórák minél jobban megtapadhassanak a gyökérzeten, a termék kijuttatását követő első két napban kerülje a túlfolyásokat és a túlzott mértékű elárasztást. A Trianum-P nem szisztémás termék, azaz a növények nem veszik fel.

A Trianum-P kijuttatását megelőzően legalább egy, azt követően pedig legalább két napig ne használjon fertőtlenítő szert a csepegtető öntözőrendszerben.

Play

A Trianum-P számára legeredményesebb környezet

A Trianum-P-t megelőzés céljára érdemes alkalmazni. Az optimális eredmény érdekében a Trianum-P-t a növénytermesztési ciklus kezdetén érdemes alkalmazni, lehetőség szerint a vetési, dugványozási vagy palántázási művelet során. A Trianum-P számos környezetben képes jó teljesítményt nyújtani. Eltérő éghajlati viszonyok közepette (10–34 °C), 4 és 8 közötti pH-értékű talajban, jó néhány termesztőközeg-típusban és számos növényfajta gyökerein képes a növekedésre.

Mellékhatások

Fedezze fel, milyen növényvédő szerek fejtenek ki mellékhatást erre a termékre!

Mellékhatásokat ismertető adatbázis megnyitása

Termék kezelése

Termék kezelése

Kezelés

A Koppert B.V. nem vállal felelősséget abban az esetben, ha a minőségromlás az ajánlottnál hosszabb ideig tartó, illetve nem megfelelő körülmények közötti tárolás miatt következett be.

Tárolási javaslat:

 • Tárolhatóság: a lejárati dátumot lásd a csomagoláson.
 • Tárolási hőmérséklet: 4 és 8 ºC között.
 • Közvetlen napfénytől távol tartandó.

Letöltések

A Koppert (a Koppert B.V. és/vagy társult vállalatainak) általános szerződési feltételei alkalmazandók. Kizárólag olyan termékeket használjon, amelyek alkalmazása az országában és a növénykultúrában engedélyezett. Ellenőrizze a nyilvántartásba vételre vonatkozó helyi követelményeket. A Koppert nem vállal felelősséget az engedély nélküli használatért. A Koppert nem vállal felelősséget abban az esetben, ha a minőségromlás az ajánlottnál hosszabb ideig tartó, illetve nem megfelelő körülmények közötti tárolás miatt következett be.

Segítségre van szüksége?

Forduljon szakértőnkhöz

Szeretne többet megtudni vállalatunkról és termékeinkről? Forduljon egyik szakértőnkhöz!
Termékeinkkel és megoldásainkkal a kertészeti ágazatban tevékenykedő hivatásos növénytermesztők igényeit elégítjük ki.

Ezt az oldalt a reCAPTCHA, illetve a Google Adatvédelmi Irányelvei és Általános Szerződési Feltételei védik.
Ezt az oldalt a reCAPTCHA, illetve a Google Adatvédelmi Irányelvei és Általános Szerződési Feltételei védik.