Trianum-P

Hatóanyag:
Trichoderma harzianum T-22
Közhasználatú név:
Biológiai gombaölő szer a talajban lévő betegségek visszaszorításához
Termékkategória:
Bio-fungicide
Trianum_Koppert_BIological_Systems-5.jpg
Play

Ajánlott alkalmazás

Ajánlott alkalmazás

Mikor használjuk a Trianum-P-t?

A Trianum-P fokozza a növények ellenálló képességét a betegségek, illetve az optimálistól eltérő tápanyag- és vízutánpótlás vagy klimatikus viszonyok okozta igénybevétellel szemben. Emellett a Trianum-P hozzájárul a tápanyagfelvétel növeléséhez is. Mindennek köszönhetően erőteljesebben fejlődik a gyökérzet és a növény föld feletti része.
A Trianum-P alkalmazható zöldségek, bogyós gyümölcsök, fűszernövények, hagymások, dísznövények, évelők, gyep és nevelt fák esetén is (fedett és kültéri termesztésben egyaránt). A termék emellett kijuttatható haszonnövényekre, pl. kukoricára, gabonára is. Az, hogy az Ön országában a Trianum-P mely terményekhez van bejegyezve, a termék címkéjén olvasható.

Hogyan működik?

Hogyan működik?

Hogyan fejti ki hatását a Trianum-P?

A Trianum a Trichoderma harzianum jótékony gomba T-22-es törzsének spóráit tartalmazza. A Trianum megfelelő alkalmazás esetén a gyökerek mentén növekvő micéliumot fejleszt, amely megvédi a növény gyökérzetét az alábbi betegségektől:

 • Fusarium
 • Pythium
 • Rhizoctonia
 • Sclerotinia

A Trianum-G az alábbi mechanizmusok alapján fejti ki hatását:

1. Versengés a térért
A Trianum gyorsabban növekszik a gyökér felületén, mint más, talajban élő gombák. Így a többi gombafajnak esélyt sem ad arra, hogy megtelepedjen a gyökérzeten.

2. Versengés a tápanyagokért
A Trianum feléli a kórokozó gombák táplálékául szolgáló tápanyagforrást. Ezáltal a kórokozó gombák nem tudnak kifejlődni.

3. Kórokozó gombák parazitálása
A Trianum a kórokozó gomba micéliumja körül növekszik. Így annak sejtfalai leomlanak, és a kórokozó gomba elhal.

4. A növény megerősítése
A Trianum fejleszti a növény gyökérzetét azáltal, hogy elősegíti a hajszálgyökér-képződést, ami jobb víz- és a tápanyagfelvételt eredményez. Így erősebb és egységesebb lesz a növényállomány, és növekszik a hozam. Különösen látványos eredményt érhetünk el abban az esetben, amikor a növény igénybevételnek van kitéve, illetve a termesztési feltételek eltérnek az optimálistól.

5. Indukált rezisztencia
A Trianum ezenfelül megerősíti a növény föld feletti részeinek védekező mechanizmusát, az úgynevezett indukált szisztémás rezisztenciát (ISR-t).

6. Megkönnyíti a kötött és oldott tápanyagok felvételét
Előfordul, hogy a tápanyagok, például bizonyos nyomelemek és foszfátok kötött formában vannak jelen a talajban, ezért a növény nem képes felvenni azokat. Ezzel különösen az erősen savanyú (vagyis alacsony pH-értékkel rendelkező) talaj esetében kell számolnunk. A foszfátok gyakran alkotnak vegyületet kalciummal, vassal és más nyomelemekkel, és ebben a formában már nem oldhatók.

A Trianum képes arra, hogy bizonyos „kötött” tápanyagokat a növények számára felvehető formába alakítsa. Bizonyos elemek – többek között a mangán – elengedhetetlenül fontos szerepet töltenek be a növények betegségek elleni védekezésében. A mangán jelentős alkotóeleme a növények betegségekkel szemben kialakított természetes védelmi rendszerének.

A Trianum által termelt egyes hatóanyagok egyebek mellett az Fe3+ vasionokat Fe2+ ionokká alakítják, lehetővé téve, hogy a növények hasznosítani tudják azt.

Termékspecifikációk

Termékspecifikációk

A Trianum-P országonként eltérő kiszerelésben kapható: 45 g (csak Kenyában), 250 g, 500 g és 5 kg tömegű, kartonpapírral burkolt polietilén tasakokban.
Megjelenési formája: Vízoldható granulátum (WG)
Koncentrációja: 1 tömegszázalék Trichoderma harzianum, T-22-es törzs spórái (1 x 109 spóra/g) és 99 tömegszázalék inaktív összetevő

Használati útmutató

Használati útmutató

A Trianum-P kijuttatása

A Trianum-P kijuttatható locsolással, csepegtető öntözőrendszerekben és permetezéssel is, a termesztőközegbe történő vetés közben. Az optimális hatás érdekében a Trianum-P szert a lehető legkorábban kell kijuttatni a terményre.

Az oldat elkészítése:

 • Vödörben 5 egységnyi vízhez adagoljon 1 egységnyi Trianum-P szert
 • Alaposan keverje össze a készítményt.
 • A végleges locsolható oldat előállításához adagolja a szuszpenziót a szükséges mennyiségű vízhez
 • Folyamatos keveréssel biztosítsa a spórák egyenletes eloszlását (a spórák nem oldódnak vízben, és hajlamosak leülepedni)
 • Az oldat elkészítésének napján juttassa ki

Kijuttatás locsolással vagy permetezéssel:

 • A Trianum-P speciális locsolóberendezés nélkül is kijuttatható. A kijuttatást követően vízzel gondosan átöblítve tisztítsa meg a felszerelést.
 • Elegendő mennyiségű oldatot juttasson ki ahhoz, hogy megfelelő legyen a behatolás a termesztőközegbe vagy a talajba, de kerülje a túlfolyásokat és a túlzott mértékű elárasztást

Kijuttatás csepegtető öntözéssel:

 • A Trianum-P spóráknak hamar el kell érniük a gyökérzetet (a spórák minősége a vízben idővel leromlik). A Trianum-P szert ne használja homokszűrő előtt. Ügyeljen rá, hogy a csepegtető öntözőrendszer szűrői tiszták legyenek (a spórák hozzátapadhatnak a szűrőkben levő szerves anyagokhoz).
  Annak érdekében, hogy a spórák minél jobban megtapadhassanak a gyökérzeten, a termék kijuttatását követő első két napban kerülje a túlfolyásokat és a túlzott mértékű elárasztást. A Trianum-P nem szisztémás termék, azaz a növények nem veszik fel.

A Trianum-P kijuttatását megelőzően legalább egy, azt követően pedig legalább két napig ne használjon fertőtlenítő szert a csepegtető öntözőrendszerben.

Play

A Trianum-P számára legeredményesebb környezet

A Trianum-P-t megelőzés céljára érdemes alkalmazni. Az optimális eredmény érdekében a Trianum-P-t a növénytermesztési ciklus kezdetén érdemes alkalmazni, lehetőség szerint a vetési, dugványozási vagy palántázási művelet során. A Trianum-P számos környezetben képes jó teljesítményt nyújtani. Eltérő éghajlati viszonyok közepette (10–34 °C), 4 és 8 közötti pH-értékű talajban, jó néhány termesztőközeg-típusban és számos növényfajta gyökerein képes a növekedésre.

Mellékhatások

A növényvédő szerek alkalmazása közvetett és közvetlen módon kedvezőtlen hatást gyakorolhat biológiai védekezést biztosító megoldásainkra. Fedezze fel, milyen növényvédő szerek fejtenek ki mellékhatást erre a termékre!

Mellékhatásokat ismertető adatbázis megnyitása

Termék kezelése

Termék kezelése

Kezelés

A Koppert B.V. nem vállal felelősséget abban az esetben, ha a minőségromlás az ajánlottnál hosszabb ideig tartó, illetve nem megfelelő körülmények közötti tárolás miatt következett be.

Tárolási javaslat:

 • Tárolhatóság: a lejárati dátumot lásd a csomagoláson.
 • Tárolási hőmérséklet: 4 és 8 ºC között.
 • Közvetlen napfénytől távol tartandó.

Letöltések

A Koppert (a Koppert B.V. és/vagy társult vállalatainak) általános szerződési feltételei alkalmazandók. Kizárólag olyan termékeket használjon, amelyek alkalmazása az országában és a növénykultúrában engedélyezett. Ellenőrizze a nyilvántartásba vételre vonatkozó helyi követelményeket. A Koppert nem vállal felelősséget az engedély nélküli használatért. A Koppert nem vállal felelősséget abban az esetben, ha a minőségromlás az ajánlottnál hosszabb ideig tartó, illetve nem megfelelő körülmények közötti tárolás miatt következett be.

Segítségre van szüksége?