A Nesidiocoris esetében Franciaországban a nematódák által létrehozott megoldás

A Nesidiocoris esetében Franciaországban a nematódák által létrehozott megoldás

A Koppert Capsanem nevű fonálféreg elleni készítményét Franciaországban a Nesidiocoris tenuis elleni "referenciamegoldásnak" tekintik; különösen az idei évben, amikor a nyomás igazán nagy, mivel a Nesidiocoris már februártól kezdve, azaz nagyon korán megjelenik a termésben. A Nesidiocoris tenuis egy olyan rovar, amely Franciaországban már jó 10 éve problémát jelent. Jelentős károkat okoz, különösen a paradicsomban, és súlyosan megbontja a biológiai egyensúlyt. A SCEA de Fontanel a Koppert France egyik korai ügyfele volt, és még mindig az, és a Koppert számos IPM-megoldását használja, köztük a Capsanemet a Nesidiocoris nyomásának megfékezésére.

"Öt hektáron termelünk paradicsomot közvetlen és hidroponikus termesztéssel a Marseille melletti Châteaurenard-ban, és ezt már négy generáció óta tesszük. A Nesidiocoris ellen védekeznünk kell, mert nagyon erős ebben az ágazatban" - mondja Bélinda Gaillet, a SCEA társigazgatója. "A Capsanem biológiai védelmi tulajdonságai miatt vonzott minket. Ráadásul makroorganizmus lévén nincs várakozási idő. Ezek nagy előnyök a mi gazdaságunkban, amely az IPM-et azóta gyakorolja, amióta csak létezik Franciaországban. Láttuk, hogy hatékony. A Capsanemet több blokkban is használtuk a poloska szabályozására, és többféle kijuttatási módszert is kipróbáltunk: a kis hátizsákos permetezőt, amelyet a növény fejére irányítunk nagyon lokalizáltan, valamint a kezelőrobotot, amelyet az alsó fúvókák elzárásával használunk, így csak a fejre hat, és elkerüli a makrofoszlánjainkat. A Capsanem értékes szövetségesünk!

Audrey Vignaud, a Koppert délkelet-franciaországi régiójának műszaki vezetője: "A Capsanem nevű hasznos fonálféreg elleni védekezéshez a Capsanem-et ajánlottuk egy adjuvánssal kombinálva a Nesidiocoris ellen. A Koppert Spanyolországban, Almeriában tenyésztőketrecekben végzett teszteket, amelyek bizonyítják az érdeklődést a módszer iránt, amelyet a szántóföldön validáltunk. Az eredmények nagyon egyértelműek. Nagyon hatékony a lárvákra. A fonálférgek a Macrolophusra is hatnak, amely biológiailag nagyon közel áll a Nesidiocorishoz. Ezért a Capsanemet a növény tetejére kell célozni, és el kell kerülni a kifutást. Ajánlásainkat úgy finomítottuk, hogy megpróbáljuk kevésbé befolyásolni a Macrolophus-t. Ez egy kényes egyensúly, de a Capsanem azt jelenti, hogy a vegyszeres kezelés elkerülhető, ami sok vállalat célja.

A Nesidiocoris fonálféreg elleni védekezési módszert a dél-franciaországi, de újabban az észak-franciaországi termelők is nagyon várták. "Technikai zsákutcába jutottunk ezzel a bogárral, különösen a "nulla szermaradék" programokban. A Capsanem hatékony eszköz a Nesidiocoris kezelésében" - zárja Audrey Vignand.