A vegyszermentes jövő felé a mezőgazdaságban: Koen termelő víziója

A vegyszermentes jövő felé a mezőgazdaságban: Koen termelő víziója

Drontenben található Koen farmja, ahol a hagyományos és a biogazdálkodás találkozik. Koen megosztja személyes tapasztalatait és meglátásait a mezőgazdaság jövőjéről, ahol a hagyományos és a biogazdálkodás kiegészítik egymást, valamint arról, hogy a biogazdálkodás és a hagyományos gazdálkodás hogyan közeledik egymáshoz.

"A hagyományos és a bio keveredése valójában nagyon kellemes" - magyarázza. Hangsúlyozza, hogy megközelítése gyakorlati megfontolásokból és tudatos döntésből is fakadt. Mivel Koen a szüleitől örökölte a gazdaságot, lehetősége nyílt arra, hogy folytassa a vállalkozást. Miközben a biogazdálkodás irányába mutató trend egyre erősödött, Koen úgy érezte, hogy túl gyors lenne teljesen feladni a hagyományos módszereket. Úgy döntött, hogy megtalálja az egyensúlyt a két megközelítés között.

Ez a munkamódszer lehetővé teszi számára, hogy tapasztalatot szerezzen a biológiai növényvédelem használatában. Ennek eredményeként sok tudásra tesz szert, és felkészült arra, hogy teljes mértékben átálljon a biológiai növényvédelemre, amikor a kormány úgy dönt, hogy bizonyos hagyományos módszereket már nem lehet alkalmazni.

"10 évvel ezelőtt a biogazdálkodás mérföldekkel előrébb járt a fenntarthatóság és a környezetbarátság tekintetében, de ez a különbség egyre kisebb. Várakozásaim szerint 15 év múlva már nem lesz különbség, különösen a hatékony bio módszerek gyors terjedése miatt."

A kémiai növényvédő szerek használatának korlátozása

A biogazdálkodás iránti növekvő érdeklődés, különösen a kormányzati szervek részéről, kijelöli a jövő útját. "Az ember egy kicsit belenő ebbe" - jegyzi meg Koen. A tudás és a biológiai növényvédő szerek számának növekedésével a hagyományos módszerek fejlődésének lehetőségét is látja.

Ráadásul a fogyasztók egyre kritikusabbak. A társadalom egyre inkább elvárja, hogy a mezőgazdaság környezetbarát és felelős legyen. És hogy a fogyasztók által fogyasztott zöldségek biztonságosak legyenek.

A biológiai növényvédelem jövője

Koen az óvatos megközelítés mellett érvel, és a növényvédelem alkalmazásakor gondosan megvizsgálja a hatékonyságot. Hangsúlyozza, hogy a módszerek helyes alkalmazása elengedhetetlen az optimális eredmények eléréséhez. Koen nézőpontja kiemeli, hogy a hatékony növényvédelemre továbbra is szükség van a terméskiesések megelőzése és az élelmiszerellátás biztosítása érdekében.

Miközben a hagyományos és a biogazdálkodási módszerek közelednek egymáshoz a csökkentett vegyszeres eszköztárnak köszönhetően, Koen előre látja, hogy a biotermesztés alternatívái virágozni fognak, csökkentve a hagyományos vegyszeres módszerek iránti igényt.

"A Koppert-tel való együttműködésben látom a lehetőséget, hogy a gazdaságomat egy olyan jövőhöz igazítsam, ahol a kémiai módszerek fokozatosan eltűnnek. Úgy vélem, hogy a mezőgazdasági ágazatnak természetes érdeke az ilyen megoldások, de a tudatlanság és az alternatív lehetőségek hiánya még mindig akadályozza az elfogadást."