Fogyasztók

Fogyasztók

A Koppert világszerte minden nap segíti a termelőket és a gazdákat abban, hogy természetes és fenntartható módon küzdjenek a kártevők és a betegségek ellen. Reméljük, hogy ily módon aktívan hozzájárulhatunk egy olyan fenntartható társadalomhoz, amelyben a biztonságos élelmiszer elegendő mennyiségben áll rendelkezésre a gyorsan növekvő népesség élelmezéséhez.

Természetes ellenségeink, a poszméhek, valamint a mikrobiológiai oldatok előállítása kifejezetten tudásigényes folyamat. Emellett termékeink megvalósítása intenzív támogatást is igényel. A Koppert ezért termékeit kizárólag magas szintű termelők és gazdák számára értékesíti.

Annak érdekében, hogy fogyasztóként az Ön számára a legjobb szolgáltatást biztosíthassuk, összeállítottuk a gyakran ismételt kérdések listáját. Reméljük, hogy ebben a listában választ talál kérdésére.

Biológiai növényvédelem

Mi a biológiai növényvédelem?
A biológiai növényvédelem hátterében nagyon egyszerű ötlet áll: természetes ellenségeket, például ragadozó atkákat, katicabogarakat és parazita darazsakat engedünk szabadon, hogy felvegyék a harcot a káros rovarokkal szemben, pontosan úgy, ahogyan azt a vadonban is teszik. A Koppert parazita darazsak, ragadozó atkák, bogarak és rovarok, törpeszúnyogok és fátyolkák különböző fajait szállítja. Látogasson el YouTube csatornánkra és nézze meg, hogyan támadnak a természetes ellenségek prédájukra.

 • Miért alkalmazzunk biológiai növényvédelmet?
  Miért alkalmazzunk biológiai növényvédelmet?

  A termelők világszerte széles körben alkalmazzák a biológiai növényvédelmet. Ennek következtében a rovarirtó szereknek a kertészeti ágazatban történő felhasználása jelentősen csökkent, miközben a termelők egyre nagyobb és jobb minőségű terméshozamot érnek el. A biológiai növényvédelem segítségével termelt termények egészségesek és biztonságosak mind a fogyasztók, mind pedig a környezet számára. A zöldségeket és virágokat árusító szupermarketek rendkívül fontosnak tekintik az olyan szempontokat, mint például a fenntarthatóság vagy a környezetbarát jelleg.

 • Hol vásárolhatom meg az Önök termékeit?
  Hol vásárolhatom meg az Önök termékeit?

  A magánvásárlókat az Entocare-hez utaljuk. Ők egy online áruházat működtetnek, ahol a biológiailag előnyös különböző szerek a magánvásárlók és a szenvedélyes amatőr kertészek számára kisebb fogyasztói csomagolásban is elérhetők.

  A szakmai termelők a Koppert egyik forgalmazójávalvehetik fel a kapcsolatot.

 • Hogyan tudhatom meg, hogy a szupermarketben lévő gyümölcsöket és zöldségeket fenntartható módon biológiai növényvédelem igénybevételével termesztették-e?
  Hogyan tudhatom meg, hogy a szupermarketben lévő gyümölcsöket és zöldségeket fenntartható módon biológiai növényvédelem igénybevételével termesztették-e?

  Bár egyre több termelő alkalmazza a természetes ellenségeket a kártevők és betegségek ellen vegyszerek helyett, ez magukon a terményeken nem látható. Kérdezze meg a helyi szupermarketet és bátorítsa őket arra, hogy fenntarthatóbb gyakorlatokat folytassanak.

  Ha „bio” (organic) címkével ellátott terméket vásárol, akkor biztos lehet abban, hogy nem alkalmaztak vegyszeres növényvédelmet.

 • Egy olyan növényt vásároltam, amelyben egy Koppert kártya/tasak volt. Mit kezdjek ezzel?
  Egy olyan növényt vásároltam, amelyben egy Koppert kártya/tasak volt. Mit kezdjek ezzel?

  A növényben lévő kártya/tasak azt jelenti, hogy a kártevők elleni küzdelemhez természetes ellenségeket vettek igénybe. Ez jól jel és azt jelenti, hogy fenntartható növényt vásárolt! A kártyát/tasakot a növényben tarthatja. Abban még mindig lehetnek természetes ellenségek, amelyek folytatják a növényen a kártevők elleni harcot. Ne tartson ezektől a rovaroktól: őket csak a kártevők érdeklik, és a kártevők semlegesítését követően ők maguk is elpusztulnak.

Természetes beporzás

Mi a természetes beporzás?
A zöldségeket, mint például a paradicsomot és az édespaprikát gyakran melegházakban szaporítják. Amikorra egy ízletes kis paradicsom az Ön tányérjára kerül, addigra már hosszú út áll mögötte. A növénynek először termést kell képeznie ahhoz, hogy a paradicsom ténylegesen növekedni kezdjen. A természetben a rovarok és más állatok gondoskodnak a beporzásról és így a gyümölcsképződésről is. A szántóföldi és kertészeti termények esetében a hagyományosan fontos beporzók a mézelő méhek. A poszméh a mézelő méh közeli rokona. 1987-ben megállapították, hogy beporzás céljára melegházakban a poszméhek rendkívül hasznosak lehetnek.

 • Miért alkalmazzunk természetes beporzást?
  Miért alkalmazzunk természetes beporzást?

  A poszméhek használata jelentős idő és kézimunka megtakarítást jelent a termelők számára. A terményeket egyébként kézzel kellene beporozni. Ugyancsak kiderült, hogy a poszméhek által végzett természetes beporzás jobb hozamot eredményezett. Javult a megtermékenyülés, jobb lett a gyümölcs minősége és nőttek a hozamok.

  A Koppert a helyi törvények függvényében a különböző országokban különböző poszméhfajtákat tenyészt. Ezeket a poszméheket már nem csupán paradicsomhoz tenyésztjük, immár több mint 120 fajta termény termelői vásárolják különböző kaptárainkat és poszméheinket. Immár több milliárd poszméhet tenyésztettünk. Mivel a mézelő méhek és más beporzó rovarok természetes állományai veszélyeztetettek, az ilyen tenyésztés minden eddiginél fontosabb fontosabb.

 • Mi a különbség a poszméhek és a mézelő méhek között?
  Mi a különbség a poszméhek és a mézelő méhek között?

  A poszméhek a rezegtetéses („buzz") beporzást alkalmazzák, amely alapvető fontosságú a paradicsom és kedvező hatású az áfonyafélék számára.
  A poszméhek és a mézelő méhek jól megférnek egymás mellett.

  A főbb különbségek a következők:

  • a poszméhek nagyobbak és szőrösebbek a méheknél
  • a poszméhek nem termelnek mézet
  • a poszméhek kisebb (csak többszázas, nem pedig többezres) kolóniákban élnek
  • egy poszméhkolónia nem hibernálódik, csak a királynők hibernálódnak
 • Miért szállítunk poszméheket és nem mézelő méheket?
  Miért szállítunk poszméheket és nem mézelő méheket?

  A poszméhek szorgos dolgozók. Egyetlen poszméh mintegy 150 kg paradicsom beporzására képes, több ezer virágot látogat meg és napi tizennyolc órán át dolgozik. Egy poszméh akár tíz kilométer távolságra is elrepül a kaptárjától és saját testsúlya hatvan százalékának megfelelő pollent gyűjt és szállít. Ráadásul a poszméhek rossz időben sem lassítanak – hideg, szeles időben is folytatják a munkát. Ez megmagyarázza azt, hogy miért alkalmaznak poszméheket a mézelő méhek mellett, amelyek rossz időben inkább a kaptárban maradnak. A Koppert poszméhei rendkívül egészségesek. Minőségüket és egészségüket független intézmények ellenőrzik és a Koppert is elvégzi saját szigorú vizsgálatait.

 • Hogyan rendelhetek poszméhkolóniát?
  Hogyan rendelhetek poszméhkolóniát?

  Sajnos, fogyasztók nem rendelhetnek poszméhkolóniákat.

 • Megcsípett egy poszméh. Mit kell tennem?
  Megcsípett egy poszméh. Mit kell tennem?

  A poszméh csípésekkel kapcsolatos jelen információk útmutatást nyújtanak ahhoz, hogy miként lehet csökkenteni a poszméhcsípés esélyeit, és tájékoztatnak a csípés lehetséges következményeiről és kezeléséről.

Mikrobiológiai oldatok

Az előnyös biológiai szerek és beporzók mellett a mikrobiális termékek, mint például a baktériumok és a gombák jelentik a növények és termények fenntartható termesztésének harmadik pillérét. Noha szabad szemmel nem láthatók, ezekben a terményekben, a föld felett és a föld alatt egyaránt, hihetetlen dolgokra képes potenciál rejlik. Felveszik a harcot a betegségek és a kártevők ellen, erősítik a termést és javítják a tápanyagok felszívódását. Fejlesztésükhöz magas minőségű és költséges tudományos kutatásra van szükség.

 • Hogyan működnek a mikroorganizmusok?
  Hogyan működnek a mikroorganizmusok?

  A folyamat eltérhet, azonban a biológiai Trianum gomba kitűnő példa. A Trianum a Trichoderma harzianum gombán alapul. A T-22 törzs spórái kolonizálják a növény gyökérrendszerét és kordában tartják a kórokozókat.

Megbízások/iskola

Iskolának szóló megbízáson dolgozik? Ha igen, látogasson el a https://www.secretagentsinhorticulture.com/ oldalra, ahol információkat talál a biológiai növényvédelemről, a természetes beporzásról és a mikrobiológiáról. Számos információ található a www.koppert.com oldalon is, bár ezek az információk inkább magas szintű termelőknek szólnak.

Promóciós anyagok rendelése

Brosúrák és egyéb promóciós anyagok rendeléséhez látogasson el online áruházunkba. Kérjük, vegye figyelembe, hogy a brosúrák és a szólólapok magas szintű termelőknek szólnak.