Kategória: Hírek
Közzététel dátuma: augusztus 01, 2022

Tartsa a méheket hűvösben

Az elmúlt napokban még éjszaka is nagyon magas volt a hőmérséklet. Ennek hatása számos paradicsomgazdaságban is egyértelműen megfigyelhető. A virágok csak minimális mértékben lettek megtermékenyítve, mert a dolgozó méhek azzal voltak elfoglalva, hogy lehűtsék a fészket.

A fészek hűtése

A fészek hűtésével foglalkozó méhek nem tudnak virágport gyűjteni. Ilyen esetben a poszméhek valójában lépésekkel le vannak maradva. A pollengyűjtésre maradó dolgozók kisebb számban és naponta rövidebb ideig (kora reggel és késő este) gyűjtenek virágport.

A virág minősége

Az is előfordulhat, hogy a virág minősége rosszabbodhat ezekben a forró időszakokban. Ilyenkor a terméshozam nem kielégítő, de szerencsére gyorsan helyreáll, amint megváltozik az időjárás. Ugyanakkor van egy másik következmény is. Mivel a kifejlett poszméhek (dolgozók) nem tudnak sok virágport gyűjteni abban az időszakban, amikor a virágok minősége rossz, így a fészekben lévő lárvák éhezni fognak. Ezenkívül a pollenhiány miatt a fészekből távozó gyűjtőméhek nagyarányú elvesztéséhez is vezethet.

Ez a negatív hatás még erősebb azoknál a méhcsaládoknál, amelyek nem a főútvonalon, hanem a növényállományban beljebb helyezkednek el.

Összefoglalva, 2-3 héttel a virágporhiányos időszak után ez kevesebb és/vagy kisebb dolgozó méheket eredményez. Ez negatív hatással lehet a beporzóképességre. Ezért ne lepődjön meg, és különösen egy ilyen rendkívül meleg időszak után alakítson ki elegendő új fészket, hogy a méhek fenn tudják tartani erejüket. Emellett természetesen gondoskodjon a fészkek megfelelő elhelyezéséről is.