Beporzási ellenőrző lista – Natupol Fly

Beporzási ellenőrző lista – Natupol Fly

A Natupol Fly, vagyis a Lucilia sericata selymes döglégy a kisebb termőterületen termesztett, néhány virágot hozó vagy csekély mennyiségű pollent termelő növényekhez használható. A Natupol Fly ellenőrző lista megmutatja, hogyan érheti el a legjobb beporzási eredményeket.

A Natupol Fly esetében 3 ˚C és 8 ˚C közötti tárolási hőmérsékleten többé-kevésbé leáll az a folyamat, amelynek során a bábokból kibújnak a kifejlett példányok. Ennél magasabb hőmérsékleten – a környezeti hőmérséklet függvényében – idővel kibújnak a teljesen kifejlett legyek. A Natupol Fly bábokat tartalmazó kartonpapírhengerekből áll.

Négyzetméterenként általában 15 ml bábra van szükség. Ezt a mennyiséget a négyzetméterenkénti virágszámnak megfelelően módosítsuk.

Védje a bábokat a közvetlen napfénytől, valamint az eső és a páralecsapódás okozta nedvességtől. Ehhez használhat például tetővel ellátott kávéspoharat vagy zacskót. A bábokat ne szórja szét a növények között.

A tapasztalat azt mutatja, hogy a vegyszerek alkalmazása általában hasonló mellékhatásokkal jár a Natupol Fly-ra, mint a poszméhekre. A Natupol Fly-ra gyakorolt mellékhatásokról bővebb tájékoztatást a poszméhekre (Bombus spp.) vonatkozó mellékhatásokat ismertető adatbázisunkban talál.

15 ˚C alatti hőmérsékleten a megfelelő előkészületek nélkül ne helyezze ki a Natupol Fly-t. Az eredmény ilyenkor kiszámíthatatlan, és gyakran több mint egy hét elteltével jelentkezik. Amennyiben a Natupol Fly-t 15 ˚C alatti hőmérsékleten szükséges alkalmaznia, először meleg környezetben keltse ki a legyeket. Csak azután helyezze ki a Natupol Fly-t, hogy az első teljesen kifejlett példányok kibújtak a bábból.

Védje a legyek számára kialakított röpnyílást a nedvességtől.

Védje a legyek számára kialakított röpnyílást a forróságtól. 20 °C feletti hőmérsékleten érdemes fehér vagy világos színű zacskóval/pohárral védeni a bábokat.