Kategória: Hírek
Közzététel dátuma: február 22, 2021

Hatékony biológiai védekezés: megfigyelés felsőfokon

Effective_Biological_Control.png

Hatékony biológiai védekezés: megfigyelés felsőfokon

A biológiai védekezés hatékonysága megsokszorozható, ha pontosan tisztában vagyunk a körülményekkel. Meg kell tudnunk állapítani, hogy terjedőben vagy visszaszorulóban van-e a fertőzés, illetve hogy a kártevők természetes ellenségei otthon érzik-e magukat, és szaporodnak-e vagy sem. Ennél fogva rendkívül fontos, hogy folyamatos megfigyelés révén nyomon kövessük a helyzet alakulását. Valójában a megfigyelés a hatékony biológiai védekezés kulcsa.

Az aktuális helyzetet kétféleképpen mérhetjük fel: szemrevételezzük magát a növényt, vagy ragacsos csapdákat vetünk be. Számos növényfajtánál az előbbi megoldás a célravezetőbb. Ellenőrizhetjük, hogy látunk-e kártevőket, vagy szorosan figyelemmel kísérhetjük az általuk okozott kárt. Kártevő jelenlétére utalnak a megrágott növényrészek, a járatok, a pöttyök, a deformálódott levelek vagy virágok, az elszíneződés vagy az ezüstös foltok. Számos káros rovarfajta aprócska, ezért felismerésük és azonosításuk elengedhetetlen kelléke a nagyító.

Hol keressük a kártevőket? Erre a kérdésre növényfajtától és kártevőtől függően eltérő a válasz. Néha érdemes a növény csúcsán, a régebbi leveleken vagy a virágokon keresgélnünk. Egyes esetekben a levelek színén, más esetekben inkább a fonákján találhatunk kártevőket. Hatékony megfigyelés csak a kártevők alapos ismeretében biztosítható!

Ragacsos csapdák és feromoncsapdák

Vannak olyan kártevők, amelyek elterjedtsége csak a növények tüzetes átvizsgálása révén mérhető fel. Példának okáért a pajzstetvek, a takácsatkák és más atkafajok soha nem jelennek meg a ragacsos csapdákban. Ugyanez vonatkozik természetesen a gombafajokra is.

Más kártevők esetében azonban a ragacsos csapdák a megfigyelés alapvető eszközei. A tripszekhez és a molytetvekhez hasonló repülő rovarok első példányait gyakorta a ragacsos csapdákban vesszük észre. A csapdába ragadt egyedek összeszámlálása és az eredmények nyomon követése révén hű képet kaphatunk arról, hogy javulófélben vagy romlófélben van-e a helyzet.

Hasznos eszköznek bizonyulnak a feromoncsapdák is. Ezek a csapdák olyan csalogatóanyagot tartalmaznak, amely vonzza a kifejlett (általában a hím) rovarokat. Használatukkal meghatározható egy adott rovar jelenléte, bizonyos típusú feromoncsapdák pedig kártevők elleni védekezésként is bevethetők. Ez utóbbi esetben a csalogatóanyag feladata az, hogy a lehető legtöbb kártevőt vonzza a csapdába.

Gombák és baktériumok

A gombák és a baktériumok felismerése már fogósabb kérdés. Néhány gyakori gombafaj – például a lisztharmat – könnyen azonosítható. A növények sorvadása esetén azonban nehezebben állapítható meg a bűnös, mivel e jelenség hátterében különféle okok állhatnak. A bakteriális betegségek diagnosztizálásához pedig már valóban szükség van szakértő bevonására.

A természet apró segítőtársainak felderítése

Mindezek mellett érdemes gondoskodnunk a kártevők természetes ellenségeinek jóllétéről. Rendszeresen vegyünk szemügyre néhány levelet, és számláljuk meg kis katonáinkat, hogy tisztában legyünk azzal, van-e elegendő haszonszervezetünk. Az átmosásos mintavétel szintén jó módszer.