Kategória: Hírek
Közzététel dátuma: augusztus 23, 2021

Poszméhkaptárak fenntartható jövővel

Fenntartható módon, a természettel partnerségben egy olyan poszméhkaptárt fejlesztettünk ki a termények beporzására, amely 85% újrafeldolgozott vagy megújuló anyag felhasználásával 52%-kal csökkenti a kaptár szén-dioxid lábnyomát.

A természettel partnerségben, fenntartható módon végzett munkát indulásunk óta prioritásként kezelve, már több mint 30 éve gyártunk poszméhkaptárakat kertészeti és mezőgazdasági célokra. A legújabb fejlesztéseknek köszönhetően a kaptárakat nagyrészt megújuló vagy újrafeldolgozott anyagokból állítjuk elő. A Natupol termékkör esetében felhasznált kartonpapírt már évek óta újrafeldolgozott papírból készítjük. A legfrissebb hír pedig, hogy a kaptár műanyag alkatrészei, mint például a „méhotthon” ajtaja és a kaptár belső bélelése teljes mértékben a fogyasztást követően újrafeldolgozott műanyaghulladékból készülnek. A csomagolás külső részén a nyomtatáshoz használt tintában pedig nem találhatók nehézfémek.

A fenntarthatóság érdekében tett lépések

A Natupol kaptárak esetében felhasznált, a fogyasztást követően újrahasznosított műanyag magas minőségi fokozatba tartozik és alapos tesztelésen esett át annak érdekében, hogy biztosítsa a termék funkcionalitását, illetve megfeleljen a poszméhek igényeinek. Beszállítónk nyilatkozata szerint „a hagyományos, tisztán kőolaj-alapú műanyag polimerekhez képest ez 52%-kal csökkenti a szén-dioxid-lábnyomot.” Ez az új termékfrissítés egy további lépést jelent a 100%-ban környezetbarát kaptár irányába.

„Ez néhány lépéssel még közelebb visz bennünket azon küldetésünk teljesítéséhez, hogy a nem-megújuló műanyagokat környezetbarát anyagokkal váltsuk fel, és csökkentsük a hulladékkibocsátás mennyiségét a termelők számára” – mondta a Natupol termékmenedzsere, Remco Huvermann. „A Natupol termékkör folyamatosan vizsgálat tárgyát képezi és az új fenntartható kaptárakban 3 év kutatás-fejlesztése testesül meg. Mi itt a Koppertnél nem állunk le a fenntarthatóságot célzó, folyamatos fejlesztésekkel.”

Alacsony környezeti hatás

A hulladékokról szóló, 2019. március 4-én hatályba lépő uniós jogszabályhoz hasonló, fenntarthatóságot célzó, nemzeti és nemzetközi jogszabályokra történő felkészülés keretében lépések történtek a Natupol kaptárak környezetre gyakorolt hatásának csökkentése érdekében. Az ökológiai lábnyomunk mérséklésére irányuló folyamatos K+F innováció, valamint a fenntarthatóbb kaptárak iránt maguktól a termelőinktől érkező, növekvő kereslet nyomán a kaptárak immár környezetbarátabbak.

A 90-es években a Natupol kaptárakat az elsők között vezették be az üvegházakba, így ezek a biológiai növényvédelem „nagyköveteiként” is szolgáltak, hiszen biztosították azt, hogy a poszméhek által végzett, létfontosságú beporzó munka során nem kerül sor vegyianyagok igénybevételére. A Natupol kaptárakat alkalmazó termelők a kártevők és a betegségek szabályozása kapcsán is hamarosan áttértek a biológiai megoldásokra, és döntő lépéseket tettek annak érdekében, hogy biztosítsák terményeik kémiai szermaradványoktól való mentességét. Az új környezetbarát kaptárak a 100%-ban fenntartható kertészet és mezőgazdaság iránti folyamatos elkötelezettségünket tükrözik.

„Hiszünk abban, hogy megoldásokat tudunk találni a jövő kihívásaira és oly módon biztosíthatjuk az élelmiszerbiztonságot, hogy közben a természettel partnerségben, fenntartható módon dolgozunk” – vonja le a következtetést Huvermann úr.