Kategória: Hírek
Közzététel dátuma: szeptember 01, 2020

V10: Biológiai védelem a PepMV ellen

V10.jpg

V10: Biológiai védelem a PepMV ellen

A V10 a Valto által kifejlesztett és a Koppert Biological Systems által forgalmazott természetes növényvédő szer. A V10-et a fertőző pepinó mozaik vírus (PepMV) megjelenésének megelőzésére használják, amely világszerte a paradicsomtermelés jelentős veszteségeiért felelős.

A V10 a pepinó mozaik vírus két enyhe változatából (VX1 és VC1) áll, és kettős védelmet nyújt a PepMV EU, a PepMV LP és a PepMV CH2 különböző káros tünetei ellen. A V10 gátolja a PepMV US1(CH1) által produkált tüneteket is. A pepinó mozaik vírus nagyon változó, és olyan káros tüneteket okoz, mint a levél- vagy szárelhalás, a gyümölcs elszíneződése, a gyümölcsméret csökkenése és a repedés. A továbbítás gyakran növényi nedveken keresztül, paradicsomnövényekkel végzett munka során, fertőzött anyagoknak, például ruházatnak és szerszámoknak való kitettség útján történik.

„A V10-et az influenza elleni védőoltással lehet összehasonlítani” – magyarázta a Valto igazgatója, Thorben Looije. „A V10-et megelőző jelleggel, fiatal növényekre alkalmazzák. Az üvegházban gyakran két törzs van jelen. A V10 mindkét törzs ellen védelmet nyújt, így a mutáció kevésbé valószínű, és a növények természetes védelemben részesülnek. Ez a kettős védelem különböztet meg minket versenytársainktól.” Bevezetése óta ezt a természetes növényvédő szert a helyi termelők sikeresen használják, és jelenleg a teljes hollandiai paradicsomtermelés jelentős százalékát védi.

Rendelkezésre állás

Jelenleg a V10 számos európai országban, többek között Hollandiában, Svédországban, Lengyelországban, Németországban, az Egyesült Királyságban és Franciaországban rendelkezik használati engedéllyel. A V10-et nemrégiben Magyarországon is nyilvántartásba vették.

„A V10 számos hatékonysági vizsgálat során bizonyította értékét, amelyeket a teljes európai nyilvántartási dosszié kidolgozása céljából végeztek. A két alacsony kockázatú hatóanyagot és a V10 terméket a CTGB holland regisztrációs hivatal hagyta jóvá.” – jelentette ki a Valto igazgatója, Thorben Looije.

Együttműködés a Valto és a Koppert között

A hollandiai székhelyű, családi tulajdonban lévő Valto a káros paradicsomvírusok elleni védekezés céljából speciális termékskálát állít elő. A Koppert kiterjedt forgalmazási hálózata, ellátási lánca, ügyfélszolgálatai és több mint 200 szakmai tanácsadója biztosítja, hogy a termelők hozzáférjenek ehhez a hatékony megoldáshoz a világ minden táján.

„A Koppert esetében ez a vírusvakcina teljes növény-egészségügyi megközelítésünkkel összeegyeztethető, így könnyen integrálható a munkamódszerünkbe” – mondta Timo Spruijt értékesítési menedzser. Arra számítunk, hogy a paradicsomtermesztők Európa-szerte hamarosan elfogadják a „Pep” vírusvakcinációt, mint szokásos gyakorlatot, legalábbis a csúcstechnológiás növényházakban, mivel a termelők tisztában vannak azzal, hogy a PepMV vírus milyen hozamveszteséget okozhat.”