Kategória: Vélemények termékeinkről
Közzététel dátuma: szeptember 07, 2020

Ügyféltapasztalat: ismét bevetésre került a V10 oltóanyag a pepino mozaik vírus ellen

Ügyféltapasztalat: ismét bevetésre került a V10 oltóanyag a pepino mozaik vírus ellen

Kevin_Vandevelde.png

Kevin Vandevelde a Pas-de-Calais-i Arques-ban működő „Les Serres des Hauts de France” melegházak termelési és gazdasági vezetője.

A belgiumi családi gazdaságban szerzett munkatapasztalatát felhasználva a határ túloldalán felépített egy két részre osztott, kilenc hektáros melegházat, amelyben paradicsomot termeszt.

Most pedig megosztja velünk a pepino mozaik vírus elleni küzdelemben szerzett tapasztalatait. Az utóbbi években két különböző védekezési módszert használt, amelyek egyike a Koppert által piacra dobott V10 oltóanyag.

Koppert: találkozott már korábban a pepino mozaik vírussal?

Kevin Vandevelde: Azóta ismerem, hogy a vírus 1998-ban megjelent Európában. Édesapám belgiumi melegházaiban tíz éven keresztül védekeztünk ellene az egyik versenytársuk oltóanyagával. Amikor három éve Franciaországba költöztem, továbbra is ezt az oltóanyagot használtam. Az első idény jól sikerült. Bár észrevettem, hogy néhány növény elsárgult a vírus miatt, nem keletkezett jelentősebb kár.

Nehézségeim a második franciaországi idényben, vagyis tavaly kezdődtek. Annak ellenére, hogy kihelyeztük a versenytárs oltóanyagot, alig tíz héten belül már jelentkeztek az első tünetek a növényeken. A helyzet az idény közepén, azaz április végén–május elején rosszabbra fordult, és egész fürtök váltak eladhatatlanná a vírus paradicsomon látható jelei miatt. Kénytelenek voltunk nagy mennyiségű termést megsemmisíteni.

Ez után a rossz idény után egy új tanácsadó említést tett a V10 oltóanyagról, és elhatároztuk, hogy teszünk vele egy próbát.

K: Mikor helyezték ki a V10 oltóanyagot a növényekre?

Kevin Vandevelde: Két nappal azután, hogy elhelyeztük a növényeket a melegházban. Kellemes meglepetést okozott, hogy milyen gyorsan kézhez kaptuk V10-megrendelésünket: csupán egy héttel előre rendeltük meg az oltóanyagot, mégis időben megérkezett az ültetéshez.

Ez a rövid átfutási idő számunkra előnyt jelent a versenytárs oltóanyaggal szemben, amelynek esetében hosszú rendelési idővel kellett számolnunk, mert a beoltás előtt még tesztelnünk is kellett a növényeket.

Erre az előzetes tesztre a V10 esetében nincs szükség.

K: Milyen módon helyezték ki a V10 oltóanyagot?

Kevin Vandevelde: Azt a megoldást választottuk*, hogy egy V10 oltóanyaggal megnedvesített szivaccsal bedörzsöljük a növények egyik levelét. Ez meglehetősen időigényes, ugyanakkor hatékony módszer. Még három hét után is könnyen észrevehetők a beoltás jelei a levélen. Ezzel a módszerrel egyszerűen meg tudjuk állapítani, hogy minden növényt megfelelően beoltottunk-e, ráadásul garantálható az oltóanyag egyenletes eloszlása. Ezt a versenytárs termék – amelyet permet formájában lehetett kijuttatni – nem feltétlenül biztosította, szerintünk ugyanis a két évvel ezelőtti problémáink abból adódtak, hogy a melegház egyes részeire kevesebb oltóanyag került.

A V10 oltóanyaggal együtt egy dobozban megkaptuk a kihelyezéshez szükséges minden felszerelést: nagy és kis méretű vödröket, szivacsokat, pamut- és gumikesztyűket, a vödrök mozgatásához használható spárgákat... ez is egy pozitívum, ami megkönnyíti a beoltás megszervezését.

Elkészítettünk öt liternyi V10-oldatot, amelyet hat kisebb vödörbe osztottunk szét, így a beoltást végző munkatársaink mindegyikének jutott saját vödör. Az oltóanyagoldatot kisebb, fél napra elegendő mennyiségekben készítettük el, nehogy felmelegedjen az oldat, vagy veszítsen minőségéből.

Mindegyik munkatársunk viselte a kezét védő gumikesztyűt és a pamutkesztyűt is, amely megkönnyítette a termék kezelését. A szivacsokat rendszeresen be kellett nedvesíteniük az oldattal, hogy biztosan legyen rajtuk oltóanyag. Ajánlatos időnként lecserélni a szivacsokat a továbbfertőzés megakadályozása érdekében, ha a vírus már jelen lenne a melegházban. Mi körülbelül háromóránként cseréltük a szivacsokat.

Az első melegház felét másfél nap alatt oltottuk be, mert ez volt az első alkalom, de a második melegház kezelése már hatékonyabban zajlott.

*A kihelyezés elvégezhető úgy is, hogy egy V10 oltóanyaggal benedvesített pamutkesztyűt viselve hüvelyk- és mutatóujjunkkal óvatosan bedörzsöljük a levelet.

K: Hogyan boldogultak az oltóanyag jelenlétét igazoló mintavétellel?

Kevin Vandevelde: A mintavételt a kihelyezés után négy héttel végeztük el. Mivel éppen nem értem rá, Koppert szakértőnk gyűjtötte be a leveleket, egy pontosan meghatározott eljárás alapján. A mintákat egyenként magával hozott műanyag tasakokba helyezte, majd szintén a Koppert által biztosított bérmentesített borítékban feladta. A mintákat egy holland laboratóriumban tesztelték. Az eredmények szerint az első melegházban nagyobb arányban kerültek beoltásra a növények, mint a második melegházban, de az oltás mértéke mindkét melegházban elegendőnek bizonyult. Mivel a második melegház eredményei nem voltak annyira meggyőzőek, a kihelyezés után hét héttel elvégeztünk egy másik mintavételt, amely jobb fedettséget mutatott ki.

Átlagosan a melegházi növények 85%-a részesült vírus elleni védelemben. Ebben az évben egyáltalán nem jelentkezett a pepino mozaik vírus.

Ezt a mintavételi eljárást hatékonyabbnak érzem, mint a versenytárs mintavételét, amelyre az oltóanyag kihelyezését követő tizedik héten került sor. Ez azonban már egy kicsit késő, mert a két évvel ezelőtti rossz idényben már azelőtt észleltük a pepino mozaik vírus jelenlétére utaló jeleket, hogy egyáltalán sor került volna a mintavételre.

K: Igénybe fogja venni a V10 oltóanyagot a jövőben is?

Kevin Vandevelde: Eddig meggyőzőek az eredmények. Szóval igen, jövőre is a V10 oltóanyagot fogom használni!