A gyümölcstermesztő Natupol Tripolt használ szabadtéri beporzáshoz

A gyümölcstermesztő Natupol Tripolt használ szabadtéri beporzáshoz

Alfred Verstegen gyümölcstermesztő a testvérével és unokaöccseivel együtt dolgozik a Verstegen VOF nevű gyümölcsvállalkozásukban a gerlderlandi Opijnenben. Hat évvel ezelőtt Natupol Tripol poszméheket telepítettek be alma- és körteültetvényeik optimális beporzása érdekében.

A hollandiai Betuwe gyümölcstermesztési régióban található 80 hektáros gyümölcsösben 45 hektáron almát, 35 hektáron pedig körtét termesztenek. A termesztett almafajták közé tartozik az Elstar, Goudreinetten, Kanzi, Maribelle, Gala, Red Prince és Golden delicious. A körtefajták közé tartozik a Conference, a Tessa és a Migo. "A legidősebb almaültetvényünk 15 éves, a legfiatalabb pedig egyéves" - magyarázza Alfred. "Folyamatosan újítunk, és egyre fenntarthatóbb módon dolgozunk, drónokat és GPS-követő térképeket használunk, amelyek megmutatják, hogy hol kell növényvédő szereket vagy műtrágyát kijuttatni. Ez azt jelenti, hogy kevesebb vegyi anyagot használunk, és ahol lehet, biológiai megoldásokkal dolgozunk.

Biológiai megoldások használata
"A növényvédő szerek ártanak a hasznos rovaroknak, és bármi, amit tehetünk a fenntarthatóság érdekében, jó dolog" - teszi hozzá Alfred. A Koppert Tripol kaptárakat hat évvel ezelőtt telepítették az alma- és körteültetvényekbe, amikor Alfred, aki 35 éve gyümölcstermesztő, észrevette, hogy a virágokat nem porozzák be optimálisan az akkor jelen lévő méhek. 'A poszméhek alacsonyabb hőmérsékleten aktívabbak, mint a mézelő méhek, és úgy találtuk, hogy a mézelő méhek és a poszméhek kombinációja nagy előrelépést jelent. Alfréd hektáronként két Tripol kaptárt használ, először a körteültetvényben, majd kora tavasszal átköltözteti őket az almaültetvénybe.

"Bár az időjárás az utóbbi években kiszámíthatatlan volt, ügyelünk arra, hogy a méhcsaládokat időben, a virágzás előtt rendeljük meg. A Koppert szaktanácsadói által nyújtott tájékoztatás jó, és elégedett vagyok az eredményekkel".

Segítségre van szüksége?