Hogyan védjük meg a poszméheket a hidegben

Amikor a téli hónapokban csökken a hőmérséklet, a poszméheknek kihívást jelent, hogy túléljék a hideg körülményeket, és így megőrizzék termelékenységüket. Tudjuk, hogy mennyire fontos megteremteni a dongók számára az ideális körülményeket a virágzáshoz és a beporzási tevékenységük optimalizálásához. A poszméhek legjobb teljesítményének biztosítása érdekében elengedhetetlen, hogy a kaptáruk hőmérsékletét 28-33 °C között tartsuk. Megvannak a saját okos módszereik ennek a hőmérsékletnek a szabályozására, akár szellőztetéssel a melegebb hőmérséklet alatt, akár a költés keltetésével, amikor hidegebb lesz.

A beporzási tevékenység és az éghajlat egyensúlya

A legjobb beporzási eredmények eléréséhez elengedhetetlen, hogy a poszméhek többsége a beporzási tevékenységükre koncentrálhasson, ne pedig a kaptár belső klímájának szabályozására. A különböző hőmérsékletek befolyásolhatják a poszméhek viselkedését:

 • 8-11 °C: A poszméhek elkezdenek gyűjtögetni, és aktívan beporozzák a növényeket.
 • < 0 °C: Ha rendkívül hideg van, az összes dongó a kaptárban vagy a kaptár körül marad, hogy kikeltse a költést. Ilyen körülmények között a károsodás elkerülése érdekében nagyon fontos, hogy megvédjük a költést.

Ne feledje, hogy az éghajlat hatása a beporzásra és a méhcsaládok minőségére is időfüggő. Minél tovább tartanak a kedvezőtlen körülmények, annál nagyobb a hatás a poszméhekre és azok teljesítményére.

Megfelelő éghajlat a dongók beporzásához az üvegházakban

Alagutakban vagy üvegházakban a reggeli hőmérsékletnek gyorsan kell emelkednie, hogy elérje a növény optimális fejlődéséhez szükséges minimum 15 ºC-os 24 órás hőmérsékletet. Ha a növénykultúra egészséges, és a 24 órás átlaghőmérséklet legalább 15 ºC, akkor biztosíthatja, hogy a poszméhek táplálékkereső tevékenységével nem lesz gond, ami hatékony beporzást eredményez.

Kaptárak elhelyezése alacsony hőmérsékleten

A hidegebb hónapokban, november felétől február feléig a kaptárak stratégiai elhelyezése még kritikusabbá válik. Íme néhány kulcsfontosságú tipp, amelyekkel biztosítható, hogy a dongókolóniák az alacsony hőmérsékleten is jól boldoguljanak:

 • A meleg a kulcs
  A kaptárakat az alagút/üvegház legmelegebb részébe kell helyezni, biztosítva, hogy a kaptárak a reggeli napfényt kapják. Győződjön meg róla, hogy a kaptárak védett környezetben vannak.
 • Napfénynek való kitettség
  Helyezze a kaptárakat arra az oldalra, amely a hideg időszakokban a legtöbb napfényt kapja, így maximalizálva a kaptárak napfénynek való kitettségét.
 • Magasabban történő elhelyezés
  Az optimális hőmérséklet-szabályozás érdekében a kaptárakat a termés fölé helyezze.

A páratartalom kezelése télen

Az alagutak/üvegházak téli párátlanítása során feltétlenül szemmel kell tartani a poszméheket. Előfordulhat, hogy a dolgozó dongók eltévednek a szellőzőnyílásokon keresztül, és nem tudnak visszatérni. Ennek mérséklése érdekében fontolja meg, hogy amikor csak lehetséges, hálót használjon, vagy közvetlenül a párátlanítás előtt a vezeték nélküli Beehome rendszerünk segítségével ideiglenesen, rövid időre összegyűjtheti a dolgozó méheket a kaptárban.