Hogyan védjük meg a poszméheket a hőtől

A forró hőmérséklet kihívása

Tudjuk, hogy a poszméhek létfontosságú szerepet játszanak a beporzásban, különösen a forró hőmérsékleti viszonyok között. A hőmérséklet emelkedésével létfontosságú a hatékony beporzás biztosítása a növénytermesztés támogatása és a termelők magas hozamainak fenntartása érdekében. A pozitív eredmény biztosítása érdekében elengedhetetlen, hogy a poszméheket megvédjük a hőségtől.

A forró hőmérséklet jelentősen befolyásolhatja a beporzók, köztük a poszméhek aktivitását és hatékonyságát. A nagy meleg befolyásolhatja a poszméhek gyűjtögető magatartását, csökkentheti energiaszintjüket, és korlátozhatja a hatékony pollenszállítás képességét. Ezek a kihívások csökkent beporzási arányhoz és alacsonyabb terméshozamhoz vezethetnek.

A poszméhek minden környezeti körülmény között igyekeznek a kaptárban 28 °C-os hőmérsékletet fenntartani. 28°C felett csökken a beporzóképességük, mivel tevékenységük a kaptár hűtésére összpontosul. 32°C felett a beporzás leállhat a kaptár károsodása miatt. A poszméheknek ezért a forró nyári körülmények között hűvöset kell tartaniuk, hogy optimálisan működhessenek és elvégezhessék értékes beporzási munkájukat.

Play

A beporzás legjobb gyakorlata forró hőmérsékleten

A környezeti hőmérséklet és a napsugárzás nagy hatással lehet a kaptár belső hőmérsékletére. Azt tanácsoljuk a termelőknek, hogy védjék a kaptárt a közvetlen napsugárzástól, és helyezzék hűvös helyre. Erre különböző módszerek állnak a termelők rendelkezésére:

Helyes elhelyezés

Ha a kaptárat a föld közelében, a növényzet árnyékában helyezzük el, alacsonyabb hőmérsékletet tarthatunk a kaptár belsejében.

Árnyékolás

A kaptár tetejének és oldalainak hatékony árnyékolásával vagy a központi járat fölötti telepítéssel a magas hőmérsékleten a poszméhek javára válhat.

Egyéb hűtési módszerek

A fénytelenített üveg és bevonat használata, a külső levegővel történő hűtés és a talaj használata a hűtéshez.

Több dongó használata

További poszméhek alkalmazásával biztosíthatja, hogy még mindig elérje a kívánt beporzást. A Natupol Excel használatával, amely a Natupol kaptárunkhoz képest több dongót tartalmaz, biztosítja a forró körülményekhez szükséges hatékony mennyiséget.

Meleg éghajlatra épített kaptárak

A világ különböző országaiban a poszméhek működéséhez szükséges éghajlati és környezeti feltételek 35 éven át tartó tanulmányozása számos újítást eredményezett, amelyek mostanra beépültek a népszerű Natupol kaptárak kialakításába. A Natupol Excel például nagy szellőzőnyílásokkal és megnövelt mennyiségű cukros vízzel rendelkezik, hogy támogassa a poszméheket az éghajlatuk szabályozásában a meleg időjárási körülmények között.

Növényi beporzók kölcsönhatása forró hőmérsékleten

A beporzás sikere nehézkes lehet a hőségben. Tájékozódjon a beporzást befolyásoló különböző tényezőkről, mint például a dongók vitalitása, a virág minősége, a páratartalom és a sugárzás. A virágminőséget az alacsony páratartalom és a magas sugárzási hő is csökkentheti. Még 28 °C-on is csökkenhet a beporzás, ha a páratartalom túl alacsony vagy a sugárzás túl magas. A hagyományos üvegházakban az ajánlott páratartalom 60-75%. A jobb légmozgás miatt a félig zárt üvegházakban a tartomány 70-85%.