Kategória: Hírek
Közzététel dátuma: március 29, 2022

Egy gyümölcstermesztő Natupol Tripolt használ a kültéri beporzásra

Alfred Verstegen testvérével és unokaöccseivel együtt gazdálkodik a Verstegen VOF nevű gyümölcstermesztő vállalkozásukban a gerlderlandi Opijnenben. Hat évvel ezelőtt Natupol Tripol poszméheket telepítettek be alma- és körteültetvényeik optimális beporzása érdekében.

A hollandiai Betuwe gyümölcstermesztő régióban található 80 hektáros gyümölcsösben 45 hektáron almát, 35 hektáron pedig körtét termesztenek. A termesztett almafajták közé tartozik az Elstar, Goudreinetten, Kanzi, Maribelle, Gala, Red Prince és Golden delicious. A körték közül pedig a Conference, a Tessa és a Migo fajtákat termesztik. „A legidősebb almaültetvényünk 15 éves, a legfiatalabb pedig egyéves” – magyarázza Alfréd. „Folyamatosan újítunk, és egyre fenntarthatóbb módon gazdálkodunk, drónokat és GPS-alapú térképeket használunk, amelyek megmutatják, hol kell kijuttatni a növényvédő szereket vagy a műtrágyát. Ez azt jelenti, hogy kevesebb vegyi anyagot használunk, és lehetőség szerint biológiai megoldásokat alkalmazunk.”

Biológiai megoldások alkalmazása
„A rovarirtó szerek ártanak a hasznos rovaroknak, és bármi, amit a fenntarthatóbb gazdálkodás érdekében tehetünk, jó dolog” – teszi hozzá Alfred. A Koppert Tripol kaptárakat hat évvel ezelőtt helyezték el az alma- és körteültetvényekben, amikor Alfréd, aki már 35 éve gyümölcstermesztő, észrevette, hogy a virágokat nem porozzák be optimálisan az ott jelen lévő méhek. „Alacsonyabb hőmérsékleten a poszméhek aktívabbak, mint a mézelő méhek, és azt tapasztaltuk, hogy a mézelő méhek és a poszméhek együttes alkalmazása nagy előrelépést jelent.” Alfréd hektáronként két Tripol kaptárat használ, először a körteültetvényben, majd kora tavasszal áttelepíti őket az almaültetvénybe.

„Bár az utóbbi években az időjárás kiszámíthatatlan volt, ügyelünk arra, hogy a kaptárakra vonatkozó megrendelésünket időben, a virágzás előtt adjuk le. A Koppert tanácsadóitól kapott tájékoztatás jó, és elégedett vagyok az eredményekkel.”