Kategória: Hírek
Közzététel dátuma: június 29, 2021

Parazitoidokkal és menedéknövényekkel a levéltetvek ellen

Parazitoidokkal és menedéknövényekkel a levéltetvek ellen

A vegyszerek piaci forgalomból történő kivonásával párhuzamosan növekszik a kártevők természetes ellenségeinek alkalmazása

A műanyag alatt nevelt növényfajták egyik legjelentősebb kártevője a levéltetű. Ezt a kártevőt hosszú éveken keresztül mezőgazdasági vegyszerekkel tartották kordában, a rendelkezésre álló hatóanyagok fokozatos piacról történő kivonása miatt azonban egyre nehezebb vegyszerrel szabályozni a levéltetvek mennyiségét. „A környező állatvilágot kímélő termékek többsége már nem elérhető, a még rendelkezésre álló vegyszerek pedig károsítják a kártevők természetes ellenségeit. Ezért azonnali szemléletváltásra van szükség a termelők körében. A lehető leghamarabb át kell állniuk a biológiai kártevő-szabályozásra, amely már rövid távon is az egyetlen járható út” – állítja Julián Giner, a Koppert Almeríában dolgozó műszaki igazgatója.

Két fontos tényező határozza meg a kertészeti ágazat melegházi növényfajtáit pusztító levéltetvek elleni biológiai védekezés sikerét: többfajta parazitoid egyidejű kihelyezése és menedéknövények biztosítása – ez utóbbi lehetővé teszi, hogy a levéltetvek ragadozói folyamatosan jelen legyenek a gazdaságban. A levéltetveket megtámadó parazitoidok kijuttatását a növénykultúra termesztési ciklusának elejétől egészen a végéig biztosítani kell.

A parazitoidok kijuttatásához a Koppert APHISCOUT® termékét ajánlja, amely egy rendkívül hatékony eszköz, hiszen öt különböző parazita darázsfajt tartalmaz (Aphidius colemani, Aphidius ervi, Aphelinus abdominalis, Praon volucre és Ephedrus cerasicola). Az APHISCOUT® biológiai megoldás, amely kiválóan alkalmas a Macrosiphum euphorbiae és más hasonlóan nagytermetű levéltetűfajok biológiai szabályozására. „Az APHISCOUT® használatával lehetővé tesszük, hogy a levéltetvek öt különböző természetes ellensége gyorsan megtelepedjen a növényzetben. Az egymást tökéletesen kiegészítő parazitoidok összesített ereje biztosítja a növénykultúra védelmét” – teszi hozzá Julián Giner. A kisebb méretű levéltetvek ellen a Koppert APHIPAR® termékét ajánlja.

A melegházakban megjelenő levéltetvekkel szemben alkalmazott biológiai kártevő-szabályozási stratégiának fenntartható mezőgazdasági gyakorlatokra kell épülnie. Ezért a parazita darazsak kihelyezése mellett szükség van menedéknövények biztosítására is, amelyek lehetővé teszik a természetes ellenségek egyedszámának fenntartását. Menedéknövényként többnyire kukoricához és cirokhoz hasonló gabonanövényeket használnak, a Koppert azonban az illatos virágot hozó növények telepítését ajánlja. „A levéltetvek ragadozói pollennel táplálkoznak, vagyis virágzó növényekre van szükségük a túléléshez” – magyarázza Julián Giner. A Koppert úttörő szerepet tölt be a menedéknövények használatában, és személyre szóló útmutatást kínál. A Koppert szaktanácsadói a gazdaság jellemzői alapján meghatározzák a legmegfelelőbb menedéknövény-típust. Ebben döntő szerephez jutnak a virágzási időszakok.