Steinernema carpocapsae

Steinernema carpocapsae fonálférgek

ASteinernema carpocapsae a biológiai kártevőirtásban általánosan használt hasznos fonálféregfaj. Ezek a mikroszkopikus kerekesférgek paraziták, és számos kártevő elleni hatékony védekezésükről ismertek. A Steinernema carpocapsae fonálférgek természetes nyílásokon keresztül jutva fertőzik meg gazdatestüket. A gazdaszervezetbe jutva szimbiotikus baktériumokat bocsátanak ki, amelyek néhány napon belül elpusztítják a gazdaszervezetet. Ez a faj különösen hatékony a rovarkártevők, például hernyók, lárvák, bogárlárvák és légylárvák ellen. A Steinernema carpocapsae fonálférgeket biológiai védekezési módszerként gyakran a talajba juttatják vagy a növények lombozatára permetezik, természetes és környezetbarát megközelítést kínálva a kártevők elleni védekezéshez a mezőgazdaságban és a kertészetben.

Steinernema carpocapsae fonálférgek a kártevők elleni védekezésben

A Steinernema carpocapsae hasznos fonálféreg a kertészetben és a mezőgazdaságban számos kártevő ellen védekezik, többek között:

Steinernema carpocapsae fonálféreg termékek

A Koppert különböző Steinernema carpocapsae fonálféreg termékeket kínál a biológiai kártevők elleni védekezéshez. Ezek közé tartoznak a következők:

Play

Hogyan működnek a Steinernema carpocapsae fonálférgek?

ASteinernema carpocapsae fonálférgek a kártevők ellen egy parazitizmusnak nevezett folyamat révén védekeznek. A talajba juttatva vagy a növények lombozatára permetezve ezek a mikroszkopikus kerekesférgek aktívan keresik fel a célzott kártevőket. Amint megtalálják a megfelelő gazdatestet, a Steinernema carpocapsae fonálférgek természetes nyílásokon keresztül behatolnak a kártevő testébe.

A kártevő belsejében a fonálférgek szimbiózisban élő baktériumokat szabadítanak fel, amelyek jellemzően a Xenorhabdus nemzetséghez tartoznak, gyorsan elszaporodnak és vérmérgezést okoznak, ami végül néhány napon belül elpusztítja a gazdaszervezetet. A fonálférgek ezután az elpusztult gazdatest tetemében táplálkoznak és szaporodnak, ami a fonálférgek új generációjának kialakulását eredményezi, amely tovább kereshet és fertőzhet más kártevőket a területen.

Ily módon a Steinernema carpocapsae fonálférgek parazitálásuk és elpusztításuk révén hatékonyan védekeznek a kártevők ellen, természetes és környezetbarát módszert biztosítva a kártevők elleni védekezésre a mezőgazdaságban és a kertészetben.

Play

Hogyan kell alkalmazni a Steinernema carpocapsae fonálférgeket?

 • A nematódák kijuttatása történhet locsolókannával, légpermetezővel, permetező rendszeren keresztül, hátizsákos permetezővel vagy járműre szerelt permetezőegységgel.
 • Az eltömődés elkerülése érdekében minden szűrőt el kell távolítani, különösen, ha az finomabb, mint 0,3 mm (50-es szemű).
 • Legfeljebb 20 bar/290 psi nyomást használjon (a fúvókán).
 • A szórófej nyílása legalább 0,5 mm (500 mikron - 35 szem) legyen - lehetőleg nagy átfolyási sebességű kúpos szórófej típusok.
 • Folyamatos keverésnek kell történnie, hogy a fonálférgek ne süllyedjenek a permetezőtartály aljára.
 • Kerülni kell a centrifugális vagy dugattyús szivattyúval felszerelt permetezőgépeket.
 • A víztartály hőmérséklete nem haladhatja meg a 25°C/77°F-ot, a pH-értéknek pedig 4 és 8 között kell lennie.
 • A permetoldatot egyenletesen ossza el a talaj/közeg felületén.

Öntözőrendszereken keresztül történő kijuttatás:

 • Nyomáskompenzált öntözőrendszerek használata ajánlott. Ha nem áll rendelkezésre, permetezés vagy átitatásos alkalmazás ajánlott. Dosatron/Venturi rendszereken keresztül történő befecskendezéshez kérjük, forduljon helyi képviselőjéhez, aki konkrét tanácsot adhat.
 • Az oldatot az elkészülte után azonnal és rövid időn belül permetezze ki. Ne tárolja a kevert szuszpenziókat

A Steinernema carpocapsae fonálférgek használatának legjobb feltételei

 • ASteinernema carpocapsae 14-34°C/57-93°F között aktív, de a legjobban 19-31°C/66-88°F közötti hőmérsékleten teljesít.
 • Az 5°C/41°F alatti talaj- vagy levegőhőmérséklet és a 35°C/95°F feletti hőmérséklet halálos lehet.
 • A fonálférgek érzékenyek az ultraibolya fényre (UV): ne használja őket közvetlen napfényben.
 • A talaj nedvességtartalmát a kijuttatás után néhány napig magasan kell tartani. Ha lehetséges, öntözze a növényt a kijuttatás előtt és közvetlenül a kijuttatás után.
 • Lombon történő alkalmazás esetén permetezze a fonálférgeket, ha a relatív páratartalom a kezelést követő néhány órában meghaladja a 75%-ot.
 • Adjuváns és/vagy fertőtlenítőszer/humektáns hozzáadása előnyös lehet. További információért kérje a Koppert képviselőjét/forgalmazóját.
 • Permetezzen este (vagy bizonyos esetekben reggel), hogy a fonálférgek több órán át tudjanak hatni a hőmérséklet és a páratartalom optimális tartományában, a fent leírtak szerint.