A Trianum-P javítja a szabadföldi paprikatermesztést Portugáliában

A Trianum-P javítja a szabadföldi paprikatermesztést Portugáliában

A Trianum, a Koppert biológiai gombaölő szer, amely a Trichoderma harzianum exkluzív T-22 törzsét tartalmazza, kiváló eredményeket ért el a feldolgozásra szánt paprikaültetvényeken Portugáliában, egy olyan országban, ahol ezt a biológiai gombaölő szert 2018 óta törzskönyvezték két formulájában(Trianum-P és Trianum-G).

Az ipari növényekre, mint minden más növényre, szintén hatással vannak a talajgombák, amelyek jelentősen csökkentik termelékenységüket és jövedelmezőségüket. A Trianum-P ipari növényekben való használatának optimalizálása érdekében a Koppert Portugal több termelővel végzett kísérleteket. Az egyik ilyen kísérletet a Sociedade Agrícola Militão céggel végezték Ribatejo városában, a feldolgozóipar számára termesztett paprikában.

Pedro Militão a Sociedade Agrícola Militão cég két tulajdonosának egyike, amely mintegy 40 hektáron termeszt paprikát a Marinhais területen. A teljes termést gépi betakarítással takarítják be. A gépesítésnél nagyon fontos, hogy minden növény magas szintű növényegészséggel és életerővel érjen a ciklus végére, hogy a betakarítógép jól tudja végezni a munkáját. "A gépi betakarítás bevezetésével kénytelenek voltunk változtatni a termelési módunkon, és úgy döntöttünk, hogy olyan új eszközöket vezetünk be, amelyek segítenek a gyökerek védelmében. Így szereztünk először tudomást a Trianum-P-ről, egy biológiai megoldásról, amellyel igazoltuk a növények ellenálló képességének növekedését a talajgombákkal szemben, nagyobb életerő elérését, és ezáltal magasabb végtermést értünk el" - magyarázza Pedro Militão.

A Sociedade Agrícola Militão nagyra értékeli, hogy a Trianum 100%-ban természetes termék, amely engedélyezett a biogazdálkodásban, és nem hagy maradványokat a gyümölcsökön. A Trianum illeszkedik a társaság pozícionálásához, amely nagyon tudatosan törekszik a környezetet tiszteletben tartó, fenntartható mezőgazdasági gyakorlatokra. "Kétségtelen, hogy ez egy olyan termék, amely nagy potenciállal rendelkezik a paprikatermesztésben" - mondja Pedro Militão.

A Trianummal elért jó eredmények a Koppert biológiai gombaölő szerét a növényvédő szerek biztonságos és hatékony alternatívájává teszik a Portugáliában nagyon fontos zöldségkultúrákban a feldolgozóipar számára. A portugáliai feldolgozóipar számára előállított zöldségek teljes termelésének mintegy 80%-át exportálják más országokba, miután különböző eljárásokon - például fagyasztáson vagy főzésen - keresztülmentek. Portugáliában a fő feldolgozandó zöldségnövények a következők: Paradicsom (14 500 hektár), borsó (3 500 hektár), brokkoli (4 000 hektár), paprika (1 000 hektár), cukkini (150 hektár), édesburgonya (120 hektár) és padlizsán (90 hektár).

A feldolgozóipar számára termesztett növények előállításának nagy kihívása az, hogy alacsony áron dolgozzanak, és a zöldség- és gyümölcstermék a fajta fizikai és érzékszervi tulajdonságait mutassa, kártevőktől és betegségektől mentes, növényvédő szerektől mentes legyen, garantálva a végső fogyasztó számára a szermaradékmentességet. A Trianum jó megoldásnak bizonyult, amely kiküszöböli a növényvédő szerek használatának szükségességét a betegségek elleni talajszintű védekezéshez az ipari növényeknél. Emiatt a Trianum a fenntartható mezőgazdaság fontos részévé vált Portugáliában.

További információ?