A nematódák jelentősen csökkentik a Tuta-lárvák számát

A nematódák jelentősen csökkentik a Tuta-lárvák számát

Míg a terjedéseTuta absolutatovábbra is komolyan károsítja a paradicsomkultúrákat világszerte, Vittorio Zoboli olasz üvegházi paradicsomtermesztő és technikus megerősítette, hogy a Koppert Steinernema feltiae nevű nematóda alapú terméke jelentősen csökkentette a termesztésében ezeket a pusztító lárvákat.

"Ez az első év, amikor a Steinernema feltiae-t alkalmaztuk, és a három fonálféreg-kezelést tartalmazó első ciklus után több mint 80%-os csökkenést tapasztaltunk a termésben a Tuta-fertőzésben. Az addigi nagymértékű fertőzés csökkent és ellenőrzés alatt állt, és a kijuttatás nagyban hozzájárult a növények állapotához" - mondja Zoboli, aki a Società Agricola Gandini Antonio cégnél dolgozik az észak-olaszországi Guidizzolóban.

"Mikroszkóp alatt több elpusztult lárvát megvizsgáltunk, és több tucatnyi parazita fonálférget figyeltünk meg bennük mozogni" - folytatja Zoboli. 'Ezt az eredményt követően minden alkalommal, amikor a kis lárvák újabb hulláma jelentkezett, folyamatosan permeteztünk fonálférgekkel, és a probléma ezután soha nem nőtt nagyra.'

Vegyszerek csökkentése

"A biológiai védekezési módszerek alkalmazásával jelentősen csökkenteni tudtuk az üvegházainkban használt vegyszerek mennyiségét. A Società Agricola Gandini Antonio számos nagy áruháznak szállít, és szeretnénk állandó, biztonságos és fenntartható terméket kínálni. Mivel a vegyszerek használata nyomás alatt van, és a biológiai védekezési módszerek pozitív megítélés alá esnek, az IPM megoldásokkal védett zöldségeket a vásárlók örömmel fogadják" - magyarázza Zoboli.

Termesztés a természet tiszteletben tartásával

A Società Agricola Gandini Antonio 1950-es években történt megalapítása óta a vállalat a környezet és az embereket, valamint a termék minőségét tiszteletben tartó kritériumokra alapozza gazdálkodási módszereit. A vállalat a 90-es években építette első üvegházait a paradicsom termesztésére, innovatív termelési technikákat alkalmazva. "Ma ez lehetővé teszi számunkra, hogy 14 hektáros, csúcstechnológiával felszerelt üvegházainkban és más termőhelyeken egész évben biztonságos és fenntartható, egyenletes minőséget kínáljunk" - teszi hozzá Zoboli.

Közös megoldáskeresés

"Amióta a Tuta absoluta megjelent a területeinken, problémáink voltak a kártevő vegyszeres ellenőrzésével a paradicsomtermesztésünkben. A probléma számos vegyszer betiltásával súlyosbodott, miközben a szermaradékmentes vagy alacsony szermaradéktartalmú termékek iránti kereslet folyamatosan nőtt" - magyarázza Zoboli. 'Ezen okok miatt különböző termékekkel, köztük fonálférgekkel végeztünk vizsgálatokat. Mivel már a Koppert ügyfelei voltunk a dongók és más haszonállatok miatt, úgy döntöttünk, hogy 2020 tavaszán a Steinernema feltiae nevű fonálféreggel fogunk dolgozni. Az eredmények jók voltak, és nem maradt szermaradvány.

Nematódák szisztémás alkalmazása

"Ezután kezdtük el szisztematikusan használni a fonálférgeket. Megtetszett az ötlet, hogy minimális hatást gyakoroljunk a környezetre, és biztonságos és fenntartható termékeket akartunk kínálni ügyfeleinknek" - folytatja Zoboli. 'Jobb, ha akkor használjuk őket, amikor a lárvák még kicsik, hogy maximalizáljuk a hatásukat. Amikor eljön a pillanat, 5 napos időközönként 3 alkalommal alkalmazzuk őket. A paradicsom lombkoronájára permetezzük őket, hektáronként 3 milliárd adagban. Inkább este alkalmazzuk őket, hogy a levelek tovább maradjanak nedvesek, és a fonálférgeknek több idejük legyen elérni a célpontjukat. Február és május között a fűtött üvegházainkban több ciklusban alkalmaztuk a kezeléseket, és valószínűleg ősszel, amikor a Tuta ismét nagy problémát jelent majd, még többször fogjuk elvégezni.

"A Koppert műszaki tanácsadóival közösen kidolgoztunk egy olyan alkalmazási protokollt, amellyel a maximális hatékonyságot érhetjük el. A növények most erősek és egészségesek, és a Tuta absoluta már nem jelent olyan nagy problémát a Koppert szakértőivel közösen kidolgozott átfogó megközelítésnek köszönhetően" - zárja Zoboli.