Steinernema feltiae

Steinernema feltiae

Steinernema feltiae fonálférgek

Play

ASteinernema feltiae a biológiai kártevőirtásban általánosan használt hasznos fonálféregfaj. Ezek a mikroszkopikus kerekesférgek élősködők, és számos kártevő, többek között legyek (pl. gombaszúnyogok), tripszek, bogarak, hernyók, csipkésbogarak és fűrészlegyek elleni hatékony védekezésükről ismertek. A Steinernema feltiae fonálférgek természetes nyílásokon keresztül behatolva fertőzik meg gazdatestüket, és olyan szimbiotikus baktériumokat bocsátanak ki, amelyek néhány napon belül elpusztítják a gazdatestet. Gyakran alkalmazzák biológiai védekezési módszerként a talajban a kártevő lárvák ellen, természetes és környezetbarát megközelítést kínálva a kártevők elleni védekezéshez a mezőgazdaságban és a kertészetben.

Steinernema feltiae fonálférgek a kártevők elleni védekezésben

ASteinernema feltiae számos kártevő ellen képes védekezni, többek között:

Steinernema feltiae fonálféreg termékek

A Koppert különböző Steinernema feltiae fonálféreg termékeket kínál a biológiai kártevők elleni védekezéshez. Ezek a következők:

Play

Hogyan működnek a Steinernema feltiae fonálférgek?

ASteinernema feltiae fonálférgek a kártevők ellen egy parazitizmusnak nevezett folyamat révén fejtik ki hatásukat. A talajba juttatva vagy a növények lombozatára permetezve ezek a mikroszkopikus kerekesférgek aktívan keresik fel a célzott kártevőket. Amint megtalálják a megfelelő gazdatestet, a Steinernema feltiae fonálférgek természetes nyílásokon keresztül behatolnak a kártevő testébe.

A kártevő belsejében a fonálférgek szimbiózisban élő baktériumokat szabadítanak fel, amelyek jellemzően a Xenorhabdus nemzetséghez tartoznak, gyorsan elszaporodnak és szeptikémiát okoznak, ami végül néhány napon belül elpusztítja a gazdaszervezetet. A fonálférgek ezután az elpusztult gazdatest tetemében táplálkoznak és szaporodnak, ami a fonálférgek új generációjának kialakulását eredményezi, amely tovább kereshet és fertőzhet más kártevőket a területen.

Ily módon a Steinernema feltiae fonálférgek parazitálásuk és elpusztításuk révén hatékonyan védekeznek a kártevők ellen, természetes és környezetbarát módszert biztosítva a kártevők elleni védekezésre a mezőgazdaságban és a kertészetben.

A Steinernema feltiae fonálférgek alkalmazásának módja

Play
 • A nematódák kijuttatása történhet légpermetezővel, járműre szerelt permetezőgéppel, hátizsákos permetezővel vagy permetezőberendezéssel.
 • Az eltömődés elkerülése érdekében minden szűrőt el kell távolítani, különösen, ha az finomabb, mint 0,3 mm (50-es szemű).
 • Legfeljebb 20 bar/290 psi nyomást használjon (a fúvókán).
 • A szórófej nyílása legalább 0,5 mm (500 mikron - 35 szem) legyen - lehetőleg nagy átfolyási sebességű kúpos szórófej típusok.
 • Folyamatos keverésnek kell történnie, hogy a fonálférgek ne süllyedjenek a permetezőtartály aljára.
 • Kerülni kell a centrifugális vagy dugattyús szivattyúval felszerelt permetezőgépeket.
 • A víztartály hőmérséklete nem haladhatja meg a 25°C/77°F-ot, a pH-értéknek pedig 4 és 8 között kell lennie.
 • A permetoldatot egyenletesen ossza el a talaj/közeg felületén.

Öntözőrendszereken keresztül történő kijuttatás:

 • Nyomáskompenzált öntözőrendszerek használata ajánlott. Ha nem áll rendelkezésre, permetezés vagy átitatásos alkalmazás ajánlott. Dosatron/Venturi-rendszereken keresztül történő befecskendezéshez kérjük, forduljon a Koppert helyi képviselőjéhez, aki konkrét tanácsokat adhat.
 • Az oldatot az elkészülte után azonnal és rövid időn belül permetezze ki. Ne tárolja a kevert szuszpenziókat

A Steinernema feltiae használatának legjobb feltételei

 • ASteinernema feltiae 10-31°C/50-88°F között aktív, de a legjobban 14-26°C/57-79°F közötti hőmérsékleten teljesít.
 • Az 5°C/41°F alatti talaj- vagy levegőhőmérséklet és a 35°C/95°F feletti hőmérséklet halálos lehet.
 • A fonálférgek érzékenyek az ultraibolya fényre (UV): ne használja őket közvetlen napfényben.
 • A talaj nedvességtartalmát a kijuttatás után néhány napig magasan kell tartani. Ha lehetséges, öntözze a növényt a kijuttatás előtt és közvetlenül a kijuttatás után.
 • Lombon történő alkalmazás esetén a nematódákat akkor permetezze, ha a relatív páratartalom a kezelést követő néhány órában meghaladja a 75%-ot.
 • Adjuváns és/vagy fertőtlenítőszer/humektáns hozzáadása előnyös lehet. További információért kérje a Koppert képviselőjét/forgalmazóját.
 • Permetezzen este (vagy bizonyos esetekben reggel), hogy a fonálférgek több órán át tudjanak hatni a hőmérséklet és a páratartalom optimális tartományában, a fent leírtak szerint.