Az Entonem megóvja a fiatal orchideákat a gombaszúnyogoktól

Az Entonem megóvja a fiatal orchideákat a gombaszúnyogoktól

A Floricultura nagy név a nemzetközi orchideapiacon. A cég a Phalaenopsis, Cymbidium, Cambria és Miltonia fajták fiatal növényeit termeli. "Ezek képezik a kiindulási alapanyagot az orchideatermesztők számára világszerte" - magyarázza Dennis van der Wel, aki végső soron az összes termesztési tevékenységért felelős. "A szaporítási fázisban semmi sem romolhat el; vevőink zéró tolerancia politikát folytatnak. Hogy lehetővé tegyük számukra, hogy tiszta növényekkel kezdhessenek, maximálisan kihasználjuk a biológiai növényvédelmet, nagy hangsúlyt fektetve a megelőzésre. Minél több kártevőt tudunk távol tartani a fiatal növényektől, annál jobb".

Tökéletes eredmények a gombaszúnyogok és tripszbábok elleni védekezésben

Maximális biológiai megközelítésük jól látható: a vállalat tíz különböző haszonállatot használ a hollandiai Heemskerkben található két telephelyén és a hollandiai Assendelftben található harmadik telephelyén. Ezek egyike az Entonem, a Steinernema feltiae nevű hasznos fonálféreg. A Floricultura ezt a szúnyoglárvák (sciarid legyek) és a tripszbábok ellen használja. "Ez egy jó termék, amelyet Dosatron segítségével juttatunk ki a növényekre" - magyarázza Rogier Veldhuijs, az assendelft-i telephely helyettes vezetője. 'A múltban a termék nem volt teljesen kompatibilis a Dosatronnal. De mióta a Koppert megváltoztatta a készítményt, tökéletesen működik." Fontos, hogy helyesen alkalmazzuk, mondja. 'Ez egy gondos egyensúlyozás; folyamatosan mozgásban kell tartani a permetoldatot, hogy az összetétel homogén legyen, és a fonálférgek megfelelően és egyenletesen oszoljanak el a növényen.'

Fontos a lassúbb növekedés elkerülése

A 25 hetes szaporítási időszak alatt a Floricultura az első öt hétben tíznaponta alkalmaz Entonem kezelést. A köztes időszakban a növényt baktériumkészítménnyel kezelik. Jan Mulder belső termesztési tanácsadó így magyarázza: "Nagyon fontos, hogy ötnaponta tegyünk valamit a gombaszúnyogok ellen. Ha nem, akkor kitörnek." Ezt a Floricultura mindenáron el akarja kerülni, mondja. 'Ha a gombacsípő szúnyogok lehetőséget kapnak a fejlődésre, akkor elkezdik megenni a fiatal gyökereket. Ez jelentősen lelassíthatja a növények növekedését. Ez további négy hetet ad a 25 héthez, és gyógyító intézkedéseket kell tenni. Mindez nagyon sok pénzbe kerül, és ezt szeretnénk elkerülni." A Floricultura a gombaszúnyogok és a tripszbábok elleni küzdelemhez a ragadozó talajlakó atkát is használja. Stratiolaelaps scimitus.

A permetezés hatásának vizsgálata

A Floricultura minden héten mikroszkóp alatt vizsgálja a fonálférgek működését. Először akkor, amikor éppen csak kijöttek a csomagolásból, később pedig a permetezés után. Dennis van der Wel elmagyarázza: "Megnedvesítjük a virágföldet, majd finom ködben a fiatal növényekre permetezzük a fonálférgeket. Ezt követi egy második finom köd, hogy leöblítsük a leveleken lévő fonálférgeket. Nem sokkal később néhány csepp vízelvezető vizet gyűjtök a kezelt növény alól. Ezt mikroszkóp alatt megvizsgálom, hogy ellenőrizzem a fonálférgek jelenlétét. Ha látom őket, az azt jelenti, hogy a permetezés sikeres volt.

Magas színvonal

A fiatal növények károsodásának megelőzése érdekében a vállalat úgy döntött, hogy szigorú megelőző politikát folytat. "Nagyon magasra tettük a mércét" - mondják Van de Wel, Veldhuijs és Mulder - "A dózisok és a bejuttatások ezért mindig is magasak voltak. Jobb egy kicsit túl sokat használni, mint keveset; a fertőzéseket mindig a lehető legjobban meg kell előzni. Természetesen nem fukarkodunk az általunk használt haszonnövények mennyiségével".

Jól szervezett megközelítés

A Floricultura sikeréhez a jó felderítés is hozzájárul. A vállalat tíz jól képzett felderítővel dolgozik, akik folyamatosan szemmel tartják a különböző kultúrákat. A Floricultura szoros tanácsadói kapcsolatban áll Wim van der Meer Koppert tanácsadóval. Minden hónapban ellátogat a három telephely egyikére, hogy megvitassa a vállalatnál alkalmazott növényvédelmi módszereket. Dicséri a Floricultura szigorú és jól szervezett megközelítését. "Semmit sem bíznak a véletlenre. És ez csak azt mutatja, hogy messzire lehet jutni, ha ezt a megközelítést alkalmazzuk".