Kategória: Hírek
Közzététel dátuma: július 13, 2021

Fonálféreg: hasznos segítség a hernyók elleni küzdelemben

nematodes_against_caterpillars_news.jpg

Fonálféreg: hasznos segítség a hernyók elleni küzdelemben

A parazita fonálférgek már jó ideje szerepelnek a talajfertőzésekkel szembeni küzdelem hagyományos eszköztárában. Úgy tűnik azonban, hogy a levélzetre kihelyezve is kifejtik áldásos tevékenységüket. A fonálférgek azokban a helyzetekben is képesek felvenni a harcot a hernyók és más rovarlárvák ellen, amikor más módszerek csődöt mondanak.
A parazita fonálférgek apró termetüknek köszönhetően könnyedén behatolnak a hernyók és a lárvák szervezetébe. Mivel természetes élőhelyük a talaj, szinte adta magát, hogy bevessük őket a talajban előforduló fertőzésekkel szemben. „1986 óta használjuk őket erre a célra. Remekül beváltak a tripszbábok és -lárvák, a vincellérbogár és több más bogár lárvái, a hernyók és a tőzeglegyek lárvái ellen, hogy csak néhányat említsek” – magyarázza Cyrille Verdun termékmenedzser.
Hogyan lehet rábírni a talajban élő organizmusokat arra, hogy a levélzeten tevékenykedjenek? A titok nyitja Verdun szerint „három szó – tesztelés, tesztelés és tesztelés. Számtalan vizsgálatot végeztünk a feladatra leginkább alkalmas fonálféregtípusok és a megfelelő feltételek meghatározása érdekében. Folyamatosan teszteltük és fejlesztettük a termékösszetételt, és igyekeztünk meghatározni az egyes fertőzésfajták leküzdésének legjobb módját.”

A fonálféreg és baktériumainak összjátéka
Számos növényfajtában okoznak egyre jelentősebb károkat a hernyók, például a Tuta absoluta és a búcsújáró lepke hernyója. A parazita fonálférgek azonban nem kifejezetten válogatósak. „Megközelítésünk számos rovarrend esetén beválik” – jegyzi meg Cyrille.
Különösen hatékonynak bizonyul a fedelesszárnyúak és a pikkelyesszárnyúak rendjébe tartozó rovarok lárváival (hernyóival) szemben. A gazdaszervezetbe bekerült fonálféreg baktériumokat bocsát ki, amelyek elvégzik a piszkos munkát, vagyis elpusztítása előtt megmérgezik a hernyót, tápláló folyadékká oldva fel annak szöveteit. A folyadékkal táplálkozó fonálféreg folyamatos fejlődést követően szaporodik, majd távozik az elpusztult hernyó szervezetéből, hogy felkutassa következő áldozatát.

A megfelelő körülmények
Megfelelő feltételek mellett a fonálféreg több napon keresztül képes túlélni a levélen, miközben új hernyót vagy lárvát keres. „A megfelelő körülmények egyszerűen megteremthetők. A fonálféreg szereti a nedvességgel teli levegőt (vagyis a 70% feletti relatív páratartalmat), az optimális hőmérséklet számára 14–32 °C. Ugyanakkor már 10 °C-tól megkezdi tevékenységét, és több órára képes elviselni a hőmérséklet hirtelen visszaesését (5 °C-ig). A levelek között általában speciális mikroklíma alakul ki, amely biztosítja a megfelelő páratartalmat. Fontos, hogy a levelek teljes felületét nedvesítő szerrel vagy egyéb, a felületen megtapadó anyaggal kezeljük. Azzal biztosíthatjuk a legjobb eredményt, ha a permetezésre esténként kerítünk sort, amikor minimális a napsugárzás. A Koppert YouTube-csatornáján közzétettünk néhány oktatóvideót, amelyek pontosan ismertetik az eljárást” – magyarázza termékmenedzserünk.

Fonálférgek az integrált kártevő-szabályozásban
A parazita fonálférgek fontos szerepet tölthetnek be az integrált kártevő-szabályozási rendszerben. A parazita fonálférgeket elsőként bevető termelők sikerrel alkalmazták őket a hernyókhoz hasonlóan nehezen kezelhető fertőzésekkel szemben. A fonálférgek emellett arra is alkalmasak, hogy megakadályozzák a Nesidiocoris és egyéb bogarak nimfáinak elszaporodását. „Ügyelni kell arra, hogy ne támadják meg más hasznos élőlények lárváit, de az eredmények azt mutatják, hogy ez a fajta járulékos kár ritkán fordul elő abban az esetben, ha a különböző hasznos szervezetek kihelyezésére fokozatosan kerül sor” – állítja Cyrille Verdun.
Azt is jó tudni, hogy a fonálférgek az emberre nézve nem jelentenek veszélyt. Másik előnyük, hogy viszonylag jól ellenállnak a növényvédő szereknek, ami lehetőséget nyújt integrált módszerek alkalmazására. Kétség esetén bizonyosságot nyerhetünk a Koppert mellékhatásokat ismertető alkalmazásában.

Az Entonem és a Capsanem
A Koppert két levélzetre kihelyezhető terméket kínál – az egyik az Entonem, amely Steinernema feltiae fonálférget, a másik a Capsanem, amely Steinernema carpocapsae fonálférget tartalmaz. 15 °C-os hőmérséklet alatt az Entonem a legjobb választás, míg magasabb hőmérsékleten a Capsanem kínál optimális megoldást.