Aphidoletes aphidimyza

Aphidoletes aphidimyza a kártevők elleni védekezéshez

AzAphidoletes aphidimyza egy ragadozó galléros szúnyogfaj, amely a biológiai kártevőirtásban való hatékonyságáról ismert, és kifejezetten a levéltetveket veszi célba. A köztudatban levéltetű-szúnyogként ismert hasznos rovart széles körben alkalmazzák az integrált kártevő-szabályozási (IPM) programokban a levéltetűpopulációk visszaszorítására különböző mezőgazdasági és kertészeti környezetben.

Az Aphidoletes aphidimyza nevű ragadozó galléros szúnyogot a következő kártevők elleni védekezésre használják:

Az Aphidoletes aphidimyza a Koppertnél Aphidend néven kapható.

Play

Hogyan kell használni az Aphidoletes aphidimyza-t?

Az Aphidoletes aphidimyza nevű ragadozó galócaszúnyog palackban kapható (Aphidend).

  • Az üveg kinyitása az üvegházban

  • Helyezze a palackot közvetlenül a talajra vagy kőzetgyapot lapokra, vagy akassza a növények közé.

  • Ne szórja szét a tartalmát

  • A kifejlett levéltetvek a megjelenés után elhagyják a palackot és szétterjednek.

Az Aphidend adagolása az éghajlattól, a növénytől és a levéltetvek sűrűségétől függ, és mindig az adott helyzethez kell igazítani. Kezdje meg a bejuttatást, amint az első levéltetveket észleli a növényen. A bejuttatási adagok jellemzően 1-10 perm2 /kijuttatás között mozognak. A kijuttatásokat heti rendszerességgel meg kell ismételni, amíg a védekezést el nem érjük. Az Ön helyzetére legmegfelelőbb stratégiával kapcsolatban forduljon a Koppert tanácsadójához vagy a Koppert termékek elismert forgalmazójához.

Az Aphidoletes aphidimyza használatának legjobb feltételei

Az Aphidoletes aphidimyza galléros levéltetű 20 és 30 °C (68 és 86 °F) között a leghatékonyabb, magasabb hőmérsékleten a hatékonyság jelentősen csökken. Mivel az epésszúnyogok éjszaka aktívak, a peteérés optimális feltételeinek biztosítása érdekében az éjszakai hőmérsékletet 12°C/61°F felett kell tartani. A legjobb eredmények elérése érdekében az Aphidoletes aphidimyza-t magas relatív páratartalmú (> 70%) környezetben alkalmazza.

Az Aphidoletes aphidimyza táplálkozási viselkedése

A kifejlett nőstény galandszúnyogok kereső viselkedése rendkívül hatékony. Képesek a levéltetvekkel fertőzött növényeket számos nem fertőzött növény között megtalálni, ami megkönnyíti a szúnyogpopulációk gyors kialakulását a növényen belül. Mivel a petéket általában egy levéltetű-kolóniába vagy annak közelébe rakják le, a frissen kikelt lárvák számára általában nem nehéz zsákmányt találni. Amikor a levéltetűlárva megtámad egy levéltetűt, bénító toxint fecskendez be, amely a testtartalom előemésztését is elindítja. A lárva ezután kiszívja a testnedveket, és az elpusztult levéltetű a fülecskéjénél fogva lóg a levélről, hogy barnává vagy feketévé váljon, és végül elpusztuljon. A levéltetűlárva által elfogyasztott levéltetvek mennyisége függ a hőmérséklettől, a relatív páratartalomtól, a levéltetvek korától és méretétől, valamint a levéltetűfajtól. A levéltetvek elfogyasztásához szükséges idő néhány perctől több óráig terjedhet, a ragadozó korától és tápláltsági állapotától, valamint a zsákmány méretétől függően.

Az Aphidoletes aphidimyza életciklusa

A termelők az Aphidoletes aphidimyza galléros szúnyog különböző életszakaszait felismerhetik, amikor biológiai védekező termékként használják, mivel az egyes szakaszokban eltérő fizikai jellemzőket figyelhetnek meg. Íme, hogyan azonosíthatják a termelők a különböző életszakaszokat:

  • Tojás stádium: Az Aphidoletes aphidimyza petéi aprók és hosszúkásak, általában egyenként rakódnak le a levéltetű-kolóniák közelében. Áttetszőek és nagyítás nélkül nehezen láthatók.

  • Lárva-stádium: Az Aphidoletes aphidimyza lárvája az elsődleges ragadozó stádium. Kicsi, narancssárga férgek, határozott fekete szájszervekkel. Ezek a lárvák aktívan táplálkoznak a levéltetvekkel, és gyakran megtalálhatók a levéltetvekkel fertőzött területek közelében.

  • Bábos szakasz: AzAphidoletes aphidimyza bábjai inaktívak és kis, sötét színű, hosszúkás alakú alakokra hasonlítanak. Gyakran megtalálhatók a talajban vagy a növényi felületeken a levéltetű-kolóniák közelében.

  • Felnőtt stádium: A kifejlett Aphidoletes aphidimyza kis, karcsú legyek hosszú lábakkal és jellegzetes szárnyrajzokkal. Testük sötét színű, és általában növényi lombokon pihenve vagy levéltetvekkel fertőzött területek közelében repülve láthatók.

Az egyes életszakaszokban e jellegzetes tulajdonságok felismerésével a termelők hatékonyan tudják nyomon követni és felhasználni az Aphidoletes aphidimyza-t az integrált növényvédelmi stratégiájuk részeként.