Cryptolaemus montrouzieri

Cryptolaemus montrouzieri a lisztbogár elleni védekezéshez

A Cryptolaemus montrouzieri ragadozó bogár, közismert nevén lisztbogárpusztító, a Coccinellidae családba tartozó bogárfaj. A hasznos rovar a biológiai kártevőirtásban kisméretű, de rendkívül hatékony ragadozó. Ez az Ausztráliából származó bogárfaj elsősorban lisztbogarakat zsákmányol, köztük olyan fajokat, mint a citruslisztbogár és a hosszúfarkú lisztbogár.

A Cryptolaemus montrouzieri ragadozó bogarat a következő kártevők elleni védekezésre használják:

  • lisztbogarak: pl. citruslisztbogár(Planococcus citri), hosszúfarkú lisztbogár(Pseudocous longispinus).

A Cryptolaemus montriouzieri természetes ellenség a Koppertnél Cryptobug és Cryptobug-L néven kapható.

Play

Hogyan kell használni a Cryptolaemus montrouzieri-t?

A Cryptolaemus mountrouzieri ragadozó bogár üvegben kapható (Cryptobug, Cryptobug-L).

  • A Cryptobug-ot kőzetgyapot-lapokra vagy Diboxokba helyezzük ki a hotspot közelében vagy a hotspotnál.

  • Alkalmazza este

A Cryptobug adagolása az éghajlattól, a növénykultúrától és a lisztbogár sűrűségétől függ, és mindig az adott helyzethez kell igazítani. A bevezetési arányok általában 2-10 per m2/felület között mozognak. A kijuttatásokat csak a fertőzött területeken szabad elvégezni, és szükség esetén meg kell ismételni. Az Ön helyzetére legmegfelelőbb stratégiával kapcsolatos tanácsadásért forduljon a Koppert tanácsadójához vagy a Koppert termékek elismert forgalmazójához.

A Cryptolaemus montrouzieri használatának legjobb feltételei

A Cryptobug és a Cryptobug-L használatának minimális hőmérséklete 16°C/61°F. Mivel azonban aCryptolaemus montouzierikedveli a magas hőmérsékletet, a Cryptobug 25°C és 28°C (68 és 82°F) közötti hőmérsékleten a leghatékonyabb.

A Cryptolaemus montrouzieri táplálkozási viselkedése

A Cryptolaemus montriouzieri minden mozgó stádiuma lisztbogarakra vadászik, megragadva zsákmányukat és teljesen elfogyasztva azt. A kifejlett katicabogarak és a fiatal lárvák a tojásokat és a fiatal lárvákat részesítik előnyben, míg az idősebb lárvák a jelek szerint a lisztbogarak minden stádiumát egyformán zsákmányolják. A kifejlett katicabogarak jól repülnek, és nagy területen képesek szétszóródni zsákmányt keresve. Bár a Cryptolaemus montrouzieri a lisztbogarakat részesíti előnyben, ez a faj köztudottan polifág ragadozó. Néha más, a lisztbogarakkal rokon rovarokat is megeszik, mint például a puha pikkelyeseket vagy a levéltetveket. Ez a bogár azonban a lisztbogarak nagy populációinak ellenőrzésében a leghatékonyabb. Amint a lisztbogár-készlet elégtelenné válik, a katicabogarak új zsákmány után kutatva elrepülnek. Ilyen körülmények között a lárvák néha kannibalizmushoz folyamodnak. 21 °C-os hőmérsékleten a kifejlett bogárrá fejlődés teljes időtartama alatt egy lárva több mint 25 második és harmadik stádiumú lisztbogár nimfát eszik meg. A késői harmadik és negyedik csillagok lárvái a legéhesebbek, naponta akár 30 lisztbogarat is elfogyasztanak. 226 A bogarak és a lárvák napos időben a legaktívabbak. 33°C felett a kereső viselkedésük leáll, míg 16°C alatt lelassul, míg 9°C alatti hőmérsékleten megszűnik az aktivitásuk.

A Cryptolaemus montrouzieri életciklusa

A termelők felismerhetik a Cryptolaemus montrouzieri ragadozó bogár, a lisztbogárpusztító bogár különböző életszakaszait, amikor ezt a ragadozó bogarat kártevőirtó szerként használják, megfigyelve az egyes szakaszok egyedi jellemzőit:

  • Tojás stádium: ACryptolaemus montrouzieri petéi kicsik, ovális alakúak, és általában egyenként vagy csomókban rakódnak a növények lombozatára vagy a lisztbogárral fertőzött területek közelébe. Jellemzően sárgásfehér színűek, és a levelekhez vagy más felületekhez tapadva találhatók.

  • Lárvális stádium: A Cryptolaemus montrouzieri lárvák az elsődleges ragadozó stádium. Hosszúkás, szegmentált testük sötétbarna vagy fekete színű. A lárváknak kiemelkedő állkapcsuk van, és aktívan vadásznak és táplálkoznak a lisztbogár nimfákkal és kifejlett egyedekkel.

  • Bábos szakasz: A Cryptolaemus montrouzieri bábjai inaktívak és kis, hosszúkás gubókra hasonlítanak. Jellemzően selyemszálakkal kapcsolódnak a levelekhez vagy más felületekhez. A bábok a környezeti körülményektől függően világosbarna vagy barnásbarna színűek lehetnek.

  • Felnőtt stádium: A kifejlett Cryptolaemus montrouzieri bogarak kis, hosszúkás rovarok, sötétbarna vagy fekete színűek. Szárnyfedőjükön vöröses-narancsos jegyek vannak, és körülbelül 4 milliméter hosszúak. A kifejlett egyedek aktív ragadozók, és a fejlődés minden szakaszában lisztbogarakkal táplálkoznak.