Kategória: Hírek
Közzététel dátuma: június 18, 2021

A zöld vándor poloska elleni biológiai védekezés fejlesztése

Nezara_viridula_Koppert_BIological_Systems-2.jpg

A Koppert Biological Systems jelen pillanatban is dolgozik azon, hogy természetes megoldást fejlesszen ki a zöld vándorpoloska (Nezara viridula) ellen. A Koppert sokat dolgozik azon, hogy ez a termék elérhető legyen 2022-ben a kereskedelmi partnereknél..

A délről származó zöld vándorpoloska az elmúlt évtizedben jelentős pusztítást végzett Dél-Európa paprika, padlizsán és uborka termesztésére szakosodott fűtetlen melegházaiban, és időközben Északnyugat- és Közép-Európa csúcstechnológiás fűtött melegházaiban is felütötte a fejét. A vegyszeres növényvédelem visszaszorulása és az éghajlatváltozás együttes hatására egyre nagyobb számban jelennek meg a melegházakban. A poloskák elleni küzdelem jelentős kihívás elé állítja a termelőket, akik ez idáig csak vegyszerekkel tudták felvenni velük a harcot. A vegyi növényvédő szerek azonban jelentős mértékben megritkítják a tripszek, a takácsatkák, a levéltetvek, a molytetvek és hasonló kártevők természetes ellenségeinek populációját. Alternatív megoldásként a poloskák kézzel is eltávolíthatók a növényekről. Ez a módszer azonban csak a növénykultúra enyhe fertőzöttsége esetén alkalmazható, ezért hosszú távon nem kifejezetten eredményes.

9_tomaat.jpg

A Koppert idejekorán felismerte a vándorpoloskák jelentette veszélyt. Már 2008-ban elkezdte vizsgálni e kártevő leghatékonyabb természetes ellenségét, egy európai parazitoid fürkészdarázsfajt, amely petéit élő szervezetekbe helyezi el. A terepen végzett első kísérletek ígéretes eredményei azt jelzik, hogy a Nezara jelenléte a gyakorlatban hatékonyan visszaszorítható. Idén több országra kiterjedően végzünk nagyszabású terepkísérleteket, amelyek reményeink szerint alátámasztják az eddigi eredményeket.

„A Nezara hatalmas károkat tud okozni, és nem egyszer kényszeríti a gazdákat terményeik idő előtti betakarítására. Rendkívül nehéz ellene védekezni, így gyakran vegyszerek kényszerű alkalmazására van szükség. Ezért nagy örömünkre szolgál, hogy nemsokára természetes megoldást kínálhatunk ügyfeleinknek. Nemzetközi csapatunkkal teljes erőbedobással dolgozunk azon, hogy mihamarabb hatékony megoldást tudjunk kínálni a termelőknek a Nezara ellen” – árulja el Bart Sels, a Koppert Belgium projektért felelős munkatársa.