A Trianum hatékonyan védekezik a Pythium ellen az uborkában

A Trianum hatékonyan védekezik a Pythium ellen az uborkában

Kees Hendriks uborkatermesztő (Qcumber) elmagyarázza, hogy növényvédelmi stratégiája az integráltról a "majdnem" biológiaira váltott, egyre kevesebb vegyszert használva. Az elmúlt két évben a Trianumothasználta növényei gyökérzetének védelmére.

"A Trianum-G-t azért kezdtem el használni, mert a növényeim fogékonyak a Pythiumra" - magyarázta Kees Hendriks.

Kees Hendriks Stefan Wubbennel együtt több mint hat hektáron gazdálkodik a hollandiai Pijnacker faluban, a Hoefslag út mentén. A 2011-ben épült gazdaság két részből áll. Hendriks nagy intenzitású világítás (190 mikromol) mellett termeszt magasdrótos növényeket (évente két termést). Az uborkát néhány nagy hollandiai kiskereskedőnek és alkalmanként németországi vásárlóknak adja el.

A tripszek, pókhálós atkák és a fehérlegy lárvák megfékezése

"Kezdetben integrált termesztő voltam, de a technológia folyamatos fejlődése miatt a növényvédelem terén fokozatosan a biológiai módszerek felé fordítottam a hangsúlyt. Ezért ma már egyre kevesebb vegyszert használok" - magyarázta.

A legnagyobb veszélyt a termésére a tripszek jelentik, különösen az év legsötétebb időszakában. "A természet ilyenkor gyakorlatilag leáll. Minden csak ketyeg. Az ilyen körülmények nagyobb hatással vannak a hasznos növényekre, mint a tripszekre, ami azt jelenti, hogy ébernek kell lennem. Ugyanez vonatkozik a hernyókra is, mivel ellenük lényegében csak egyetlen védekezési lehetőség áll rendelkezésre.

A ragadozó atkák, a Transeius montdorensis (Montdo-Mite) és a Neoseiulus cucumeris (Thripex, túlkapásban) tartják kordában a tripszeket a gazdaságban. Hendriks a Montdorensis-t minden héten kijuttatja a termés felére - egyik héten a páros sorokra, a következő héten a páratlan sorokra. Négyhetente egy Neoseiulus cucumeris rovarhálót akaszt ki minden hét növényre. A két ragadozó atka a pókháló atkákat és a fehérlegy lárvákat is kordában tartja.

Pythiumra való fogékonyság

Kees 2020-ban kezdte el használni a Trianum-G-t. A Trichoderma harzianum T-22 gombán alapuló termék kolonizálja a növény gyökérzetét, és távol tartja a patogén gombákat a gyökerektől. Két gramm Trianium-G-t tesz minden szőnyegre, mielőtt az új növényeket "duó" cserepekbe (két növény egy kőzetgyapotkockában) ülteti.

A termesztett növény Pythiumra való fogékonysága miatt döntött így. "A növényem napi 20 óra fényt kap, ami azt jelenti, hogy sok vizet igényel. Ez a nagyobb vízmennyiség a növényt fogékonyabbá teszi a Pythiumra. Ezért volt szükségem a Trianum használatára a Pythium elleni megelőző intézkedésként".

Kevesebb kár, kevesebb termelési veszteség

Amióta Trianumot használ, a Phythium szintje drámaian csökkent.

Egészen 2019-ig sok volt a károsodás és a terméskiesés a termesztés végén. Egész szőnyegeket és egész sorokat kellett selejtezni, és a gomba az ereszcsatornákon keresztül átterjedt a szomszédos szőnyegekre. "A fertőzött szőnyegeken néha a termelés akár 50%-át is elveszítettük. Ez mind összeadódik, és nem szeretnék még egyszer ilyen helyzettel szembesülni".

A növényt naponta 20 órán át nagy intenzitású fény éri, ami fogékonnyá teszi a Pythiumra.

Nagyon elfogadható szint

Kees a Rijk Zwaan Skyson RZ fajtáját termeszti, amely nagy életerővel rendelkezik, és 180 mikromol feletti expozíciós szintre alkalmas. A fajta gyökérzete azonban kissé gyengébb, mint más fajtáké. "Ez a másik ok, amiért továbbra is a Trianumot fogom használni. E termék és a termesztésen alapuló beavatkozások kombinációja nagyon elfogadható szinten tartja a Phythium szintjét. A Trianummal való kezelés egyszerű, nagyon kevés munkát igényel, és kedvező árú.