Kategória: Hírek
Közzététel dátuma: október 12, 2020

Tíz meglepő tény a Tuta absoluta paradicsommolyról

Larva in leaf of the Tomato leafminer Tuta absoluta

A Dél-Amerikából származó Tuta absoluta paradicsommoly az elmúlt tizenkét év során elterjedt szinte az egész világon. Ez a trópusi eredetű molylepkefaj különösen a meleg időjárási viszonyok között nevelt paradicsomnövényeket kedveli. A veszélyes kártevőnek számító faj egyedei azonban a rejtőzködés igazi mesterei. Ezért nagyon elővigyázatosnak kell lennünk abban az esetben, ha a faj a melegházunkban vagy az ültetvényünkön is felütötte a fejét. A kártevővel szembeni hatékony védekezéshez nem árt tisztában lennünk az alábbi tényekkel:

 • A Peruban őshonos paradicsommoly elsőként Dél-Amerikát hódította meg, majd 2007-ben Spanyolországban is megjelent. Azóta a Tuta absoluta a paradicsomnövények egyik legnagyobb kártevőjévé nőtte ki magát a Mediterrán térségben és Európa melegebb éghajlatú tájain. A paradicsommoly időközben elterjedt a Közel-Keleten, Indiában, Bangladesben, Afrikában és Közép-Amerikában is.
 • Meleg éghajlaton a paradicsommoly szabadon él a természetben, ugyanakkor szívesen költözik be a fűtött melegházakba. A mérsékelt éghajlati övben a paradicsommoly a melegházakon kívül nem képes a túlélésre, így minél melegebb a környezet, annál nagyobb kárt képes okozni.
 • Ez a molylepkefaj leginkább a paradicsomot kedveli, de tápnövénynek tekinti a burgonyafélék családjának többi tagját is. Burgonyán, padlizsánon, csemegepaprikán, dohányon, illetve néhány gyomnövényen (csattanó maszlag, ördögcérna, fekete csucsor stb.) is képes elélni és biztosítani túlélését.
 • A paradicsommoly lárvája a növény leveleiben folytat aknázó életmódot.
 • Mivel a lárvák a levélben készítenek maguknak járatokat, esetükben a vegyi anyagokkal történő kártevő-szabályozás nem vezet eredményre. Ráadásul a Tuta absoluta ellen olyan gyakorisággal vetettek be vegyi anyagokat, hogy ellenállóvá vált szinte az összes vegyszerrel szemben.
 • Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy vannak-e paradicsommolyok a növényállományunkban, illetve kíváncsiak vagyunk a rejtőzködő egyedek számára, a populáció jelenlétét, illetve nagyságát felmérhetjük a Deltatrap és a Pherodis feromon együttes használatával.
 • A Tuta absolutával szembeni biológiai védekezéshez Mirical termékünket ajánljuk, amely a faj tojásain és lárváin élő Macrolophus pygmaeus ragadozó bogarakat tartalmaz. A probléma megelőzése ugyanis mindig jobb eredménnyel jár, mint a kezelése! Ha néhány lépéssel a kártevők előtt szeretnénk járni, már a palántázás időszakában be kell telepítenünk természetes ellenségeiket.
 • Dél-Európában a Nesidiocoris tenuis ragadozó bogár jó szolgálatot tesz a Tuta absoluta elleni védekezésben, ugyanakkor Észak-Európában károsítja a védett növényeket, így több kárt tesz, mint hasznot. A Nesidiocoris tenuis bogárral szemben nem érdemes vegyszert bevetni, mert az elpusztítja a Macrolophus pygmaeus faj egyedeit is.
 • Több évnyi kutatómunka és a közelmúltbeli gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy rovarparazita fonálférgekkel rendkívül hatékonyan kordában tartható a Tuta absoluta populációja. Az Entonem termékünkben található Steinernema feltiae fonálférgek permetezéssel juttathatók ki a levélre, ahol azok a lárva egyik testnyílásán keresztül jutnak be annak szervezetébe.
 • Egy másik hatékony módszer az, ha megakadályozzuk, hogy a paradicsommoly nőstényei és hímjei egymásra találjanak, vagyis szaporodjanak. A Koppert Tutasan termékével tömegesen csapdába ejthetjük a hímeket. A Tutasan egy vízcsapda, amelyet a Pherodis feromonnal együtt kell alkalmazni. A feromon a csapdába vonzza a hímeket, amelyek azután belefulladnak a vízbe.
 • A Deltatrap és a Koppert Pherodis feromonadagolóinak együttes használata is hatékony kártevő-szabályozást biztosít. A feromon a csapdába csalja a hímeket, amelyek hozzáragadnak egy ragacsos felülethez, lehetővé téve a megszámlálásukat.
Larva of the Tomato leafminer Tuta absoluta