Amblyseius swirskii

AzAmblyseius swirskii egy ragadozó atkafaj, amelyet széles körben alkalmaznak a mezőgazdaságban a biológiai kártevők elleni védekezésben. A ragadozó atka kiváló biológiai védekező szer a tripszek és a fehérlegyek ellen. Az Amblyseius swirskii a virágporon és más zsákmányállatokon is képes túlélni, és még a kártevő megjelenése előtt megtelepedhet a növényben. Ezeket a ragadozó atkákat az integrált növényvédelmi stratégiák (IPM) részeként alkalmazzák, fenntartható és környezetbarát alternatívát kínálva a kémiai növényvédő szerekkel szemben.

Play

Amblyseius swirskii a kártevők elleni védekezéshez

AzAmblyseius swirskii a következő kártevők elleni védekezésre szolgál:

  • Thrips
  • Fehérlegy

AzAmblyseius swirskii atkák aktívan keresik fel és zsákmányolják a különböző tripszfajok fiatal lárváit, valamint a fehérlegy tojásait és lárváit. Az Amblyseius swirskii e kártevők több életszakaszának elfogyasztásával hatékonyan védekezik a tripsz és a fehérlegy ellen.

Az Amblyseius swirskii táplálkozási viselkedése

A ragadozó atkák átszúrják zsákmányukat, és kiszívják a tartalmát. Az Amblyseius swirskii a tripszeken és a fehérlegyeken kívül számos más apró élőlényt, például pók- és tarsonémi atkákat is zsákmányol. Pollenekkel is táplálkozhatnak, ami hasznos például paprikaültetvényekben, mivel a ragadozó atka még a kártevő megjelenése előtt megtelepedhet a növényben. Az Amblyseius swirskii elsősorban a tripszek első lárváival, valamint a fehérlegyek fiatal tojásaival, kúszómadaraival és második lárváival táplálkozik. Optimális körülmények között, 25 °C-on egy kifejlett nőstény Amblyseius swirskii naponta 2,3 tojást rak, a Trialeurodes vaporariorum petéivel. Ugyanilyen körülmények között naponta 4 nyugati virágtripsz(Frankliniella occidentalis ) lárvát képes elfogyasztani, és naponta 1,4 tojást rak erre a zsákmányra.

Life cycle of Amblyseius swirskii
Life cycle of Amblyseius swirskii

Az Amblyseius swirskii életciklusa

Az Amblyseius swirskii életciklusa tojásból, lárvából, protonymphából, deutonymphából és kifejlett egyedből áll. A tojások a levelek alsó oldalára, gyakran az erek hónaljába rakódnak. Ovális, fehér színűek és körülbelül 0,14 mm átmérőjűek. A lárváknak hat lábuk van, ugyanolyan színűek, mint a tojások, és csak kissé nagyobbak. Az Amblyseius swirskii lárváinak nincs szükségük táplálkozásra. A nimfák nagyobbak, mint a lárvák, nyolc lábuk van, és fehéres-sárga színűek. A kifejlett atkáknak nyolc lábuk van, áttetsző fehér színűek, és lapos, hosszúkás testük van. Nagyjából 0,4 mm hosszúak. A hímek kisebbek, mint a nőstények. Az atkák nagyon mozgékonyak, és aktívan keresik a táplálékot a levelek alján. Gyakran gyűlnek össze a levélerek hónaljában, hogy megpihenjenek. Színük az elfogyasztott zsákmánytól függően változhat, és a szinte áttetsző fehéres színtől az átlátszatlan fehérig vagy sárgáig terjed. Méretük és színük miatt nehéz észrevenni őket a növényállományban.

Az Amblyseius swirskii felhasználásának legjobb feltételei

AzAmblyseius swirskii 20 és 32 °C (68 és 90 °F) közötti hőmérsékleten a leghatékonyabb. Nem hatékony 18°C/64°F alatti hőmérsékleten. Az Amblyseius swirskii érzékeny a 60% alatti relatív páratartalomra.

Paradicsomban az Amblyseius swirskii használata nem ajánlott, mivel a száron és a leveleken lévő mirigyszőrök akadályozzák, és nem alakul ki populáció.

Play

Amblyseius swirskii palackban

Az Amblyseius swirskii ragadozó atka üvegben kapható (Swirski-Mite).

  • Használat előtt óvatosan forgassa és rázza fel a palackot.
  • Nyomja meg a kupak közepét az adagolónyílás kinyitásához.
  • Szórja az anyagot a levelekre, vagy öntse a Diboxokba.
  • Győződjön meg róla, hogy az anyag a bejuttatás után legalább néhány órán át a bejuttatás helyén marad.
  • (Mini)-Air(o)buggal is kijuttatható

A Swirski-Mite adagolása függ az éghajlattól, a növénykultúrától és a kártevő sűrűségétől, és mindig az adott helyzethez kell igazítani. Kezdje meg a bejuttatást, amint az első kártevő atkákat észleli a termésben. A bejuttatási adagok általában 25-300/ m2 /kijuttatás között mozognak. A kibocsátást szükség esetén meg kell ismételni. A helyzetének megfelelő legjobb stratégiával kapcsolatos tanácsadásért forduljon a Koppert tanácsadójához vagy a Koppert termékek elismert forgalmazójához.

Play

Amblyseius swirskii tasakokban

Az Amblyseius swirskii nevű ragadozó atka tenyésztő tasakokban is kapható (Swirski-Mite LD, Swirski-Mite Plus, Swirski Ulti-Mite). Ebben az esetben a ragadozó atkák a tasakban szaporodnak el, és több hét alatt szóródnak szét a növényben.

  • A tasakokat védett, közvetlen napfénytől védett helyre kell akasztani a növényben.
  • A tasakokon már van egy kilépőnyílás
  • A tasakokat a tetején lévő kartoncsíknál fogva tartsa, hogy a ragadozó atkák ne sérüljenek meg.

A Swirski-Mite LD, Swirski-Mite Plus, Swirski Ulti-Mite adagolása az éghajlattól, a terménytől és a kártevő sűrűségétől függ, és mindig az adott helyzethez kell igazítani. Kezdje a bevezetést megelőzően vagy amint az első kártevő atkákat észleli a termésben. Használjon legalább 4000 tasakot hektáronként, és egyenletesen elosztva akassza fel őket a növényállományban. A kijuttatást 4 hét múlva meg kell ismételni, ha a kártevőt nem sikerült megfékezni. Az Ön helyzetére legmegfelelőbb stratégiával kapcsolatos tanácsadásért forduljon Koppert tanácsadóhoz vagy a Koppert termékek elismert forgalmazójához.