A HyFood a habanerót egy másik szintre emeli a biológiai védekezéssel

A HyFood a habanerót egy másik szintre emeli a biológiai védekezéssel

Play

A Nuevo Leónban, Linares településen található HyFood - Hydroponic Premium Crops egy olyan vállalat, amely különböző habanero paprikafajták hidroponikus rendszerben történő termesztésével foglalkozik. A 2017-es alapítás óta egyértelmű a céljuk: nagy értékű gyümölcsök termesztése, ahol segítik az ökoszisztémákat és minősített terméket kínálnak a fogyasztóknak. Ennek eléréséhez alapvető fontosságú volt a Koppert természetes megoldásaival támogatott integrált növényvédelmi rendszer bevezetése.

A Koppert és a HyFood több mint 4 éve sikeresen együttműködik egy IPM-program végrehajtásában, amely megkönnyítette a növényeik agrokémiai szerek használata nélküli védelmét, és lehetővé tette számukra, hogy megfeleljenek az Egyesült Államok piacára való belépés jogi keretének, amely globális szinten az egyik legfontosabb és legigényesebb.

Megbízható partnert keresek

Ahhoz, hogy a HyFood filozófiájával összhangban legyen, minimalizálni kellett az agrokémiai alkalmazásokat. Ennek eléréséhez integrált növényvédelmi program bevezetésére volt szükség.

"Elkezdtünk alternatívákat keresni, és rátaláltunk a Koppertre... a biológiai védekező eszközök bevezetésének kezdetén a tanácsadóik megmutatták nekünk, hogy milyen sokféle lehetőséget tudnak a növénykultúránkban meghonosítani. Miután elvégezték a vonatkozó vizsgálatokat és teszteket, azt javasolták, hogy használjuk a termékeket, amelyek eddig nagyon jól beváltak" - mondta Martin Salazar, a HyFood termelési vezetője.

A biológiai védekezési program sikeres megvalósításának egyik kulcstényezője a személyzet képzése volt a kártevők megfigyelésére és az olyan haszonállatok, mint az Amblyseius swirskii (Swirski Ulti-Mite), a Phytoseiulus persimilis (Spidex Vital Plus), az Orius laevigatus (Thripor-L) és a Catolaccus hunteri (Catopar) kibocsátására. Adriana Ramirez, a kártevők megfigyelésének felügyelője számára létfontosságú volt a Koppert tanácsadóinak hajlandósága ebben a folyamatban. "Nagyon jó tapasztalat volt, mert olyan ismeretekre és készségekre tettünk szert, amelyekkel időben azonosítani tudjuk az olyan kártevőket, mint a fehérlepke, a vörös pókhálós atka és a tripsz, és időben ki tudjuk juttatni az egyes kártevők által igényelt jótékony hatású növényeket, és így jó terméket tudunk betakarítani".

Egy tanúsított termék a következő szinten

Mexikó a chili számos fajtájának vezető exportőre, a világ teljes fogyasztásának 90%-át képviseli. Az elmúlt 10 évben e gyümölcs exportja évente átlagosan 1,8%-kal nőtt mennyiségben és 11,4%-kal gazdasági értékben, a mexikói chili fő vásárlója pedig az Egyesült Államok, amely országba a teljes exportált mennyiség mintegy 99%-a irányul. "Az Egyesült Államokba irányuló export során az egyik fő kihívás, amellyel szembe kell néznünk, az a jogi keret, amely tiltja bizonyos vegyi molekulák használatát a terményben. A biológiai védekezésnek köszönhetően megfeleltünk ezeknek a követelményeknek" - mondta Salazar.

Az exportpiacokhoz való hozzáférés előnyei mellett a HyFood javítja hidroponikus termelési folyamatait a nemzetközi tanúsítók által megkövetelt megfelelésnek köszönhetően, amelyek biztonságos és ártalmatlan termékként támogatják a habanerót.

A Koppert és a HyFood közötti együttműködés egy újabb példa arra, hogy a biológiai védekezésen alapuló integrált növényvédelmi program végrehajtása miként nyithat ajtókat a nemzetközi piacokra, és maximalizálhatja a terméshozamot és a termés termelékenységét.