Phytoseiulus persimilis

A Phytoseiulus persimilis nevű ragadozó atka messze a legfontosabb természetes ellensége a kétszikű pókhálós atkának (Tetranychus urticae ), és világszerte számos növénykultúrában alkalmazzák, elsősorban üvegházakban, de szabadföldi kultúrákban, például eperben is. Ez a ragadozó atka volt az első üvegházakban kereskedelmi forgalomban használt biológiai védekező szer, és a Koppert legelső terméke 1967-ben. A pókháló atkákra specializálódott ragadozó, és nagyon gyorsan képes a pókháló atka fertőzéseket megfékezni, de más zsákmánnyal nem táplálkozik. Száraz, meleg körülmények között a Phytoseiulus persimilis nehezen tartja kordában a pókháló atkákat.

Play

Phytoseiulus persimilis kártevők elleni védekezéshez

APhytoseiulus persimilis a következő kártevők ellen alkalmazható:

  • Pókháló atkák

APhytoseiulus persimilis atkák aktívan keresik a kétpettyes pókháló atkát (Tetranychus urticae) és zsákmányolják azt. A ragadozó atka nem képes más zsákmánnyal táplálkozni.

A Phytoseiulus persimilis táplálkozási viselkedése

A Phytoseiulus persimilis a pókhálós atkák minden stádiumával táplálkozik, de a petéket részesíti előnyben. A ragadozó atkák szájszervükkel átszúrják a zsákmányt, és kiszívják a tartalmát. A kifejlett Phytoseiulus persimilis a kifejlett pókhálós atkákat is megtámadja, de a korábbi fejlődési stádiumok csak a kisebb zsákmányállomásokkal táplálkoznak. A lárvák nem táplálkoznak. Gyorsan fejlődnek protonymphává, és ezután kezdenek el táplálkozni a póktetvekkel. Az elfogyasztott zsákmány mennyisége függ a ragadozó és a zsákmány populációjától, a ragadozó nemétől és korától, valamint a hőmérséklettől és a relatív páratartalomtól. Általánosságban elmondható, hogy a zsákmányfogyasztás nő, ha a hőmérséklet emelkedik. A zsákmányfogyasztás 30 °C feletti hőmérsékleten csökken. 35°C felett a Phytoseiulus persimilis teljesen leállítja a táplálkozást.

A pókhálós atka elleni védekezés optimális hőmérséklete 15 és 25°C között van. Körülbelül 20°C-on, jó zsákmányellátás mellett egy kifejlett nőstény naponta akár öt kifejlett pókháló atkát vagy 20 fiatal lárvát vagy tojást is elfogyaszt. Mivel a ragadozó atka fejlődési sebessége nagyjából kétszerese a pókháló atkáéhoz képest, a ragadozó atkák száma gyorsan növekszik, és ragadozással gyorsan csökkentik a pókháló atka populációt. A Phytoseiulus persimilis rendkívül specifikus, és csak a nagy mennyiségű pókhálót termelő pókháló atkák ellen hatásos. Könnyedén mozog a szövegen belül. Ennek előnye, hogy a járványt gyorsan és hatékonyan kezeli, hátránya viszont, hogy megfelelő zsákmány hiányában gyorsan eltűnik. Ha kevés a zsákmány, főként a kifejlett nőstények hagyják el a zsákmányfoltot, hogy más pókatka-kolóniákat keressenek. Populációjuk drámaian csökkenni fog a pókatka hiányában, és a ragadozó atkák kannibalizmusba kezdenek. Ha új pókhálós atkafoltok jelennek meg, szükség lehet a ragadozó atkák újbóli betelepítésére.

A Phytoseiulus persimilis életciklusa

A kifejlett atkák narancsvörös színűek, nyolc hosszú lábuk van, és rendkívül aktívak, különösen magasabb hőmérsékleten. A nőstények körülbelül 0,6 mm hosszúak, és bár a hímek valamivel kisebbek, laposabbak és hosszúkásabbak, nehéz megkülönböztetni őket a nőstényektől. Mozgás közben az atkák az első pár lábukat fel-le mozgatják a levegőben, mivel ezeken a lábakon érzékszervek vannak, amelyek a sérült növények által kibocsátott illóanyagokat regisztrálják. A fitoseiida atkáknak nincs szemük, ezért a sérült növények által kibocsátott illóanyagokra és tapintóérzékükre hagyatkoznak a zsákmány megtalálása során. A Phytoseiulus persimilis fejlődési szakaszai megegyeznek a pókhálós atkákéval: tojás, lárva, protonympha, deutonympha és kifejlett egyed, kivéve a lárva- és nimfa-stádiumban lévő nyugalmi időszakot. A növényeken az ovális tojások általában a pókatka-kolóniához közel vagy abban rakódnak le. Körülbelül kétszer akkorák, mint a pókháló atka petéi, és frissen lerakva átlátszó világos rózsaszínűek, később kissé sötétebbé válnak. A lárváknak három pár lábuk van. Nem táplálkoznak, és inaktívak maradnak, hacsak nem zavarják őket. Amint a lárva átvált a protonympha (négy pár lábbal rendelkező) stádiumba, azonnal táplálkozni kezd. A protonymphal, a deutonymphal és a kifejlett korban az atkák szinte folyamatosan táplálkoznak. A protonymphák és deutonymphák megjelenésükben hasonlítanak a kifejlett egyedekhez, de kisebbek.

A Phytoseiulus persimilis használatának legjobb feltételei

APhytoseiulus persimilis 13 és 27 °C (55 és 81 °F) közötti hőmérsékleten a leghatékonyabb, 30 °C/86 °F felett nem hatékony. A Phytoseiulus pers imilis érzékeny a 70% alatti relatív páratartalomra.

Play

Phytoseiulus persimilis palackokban

A Phytoseiulus persimilis nevű ragadozó atka üvegben kapható (Spidex, Spidex Vital, Spidex Boost).

  • Használat előtt óvatosan forgassa és rázza fel a palackot.
  • Nyomja meg a kupak közepét az adagolónyílás kinyitásához.
  • Szórja az anyagot a levelekre, vagy öntse a Diboxokba.
  • Ügyeljen arra, hogy az anyag a bejuttatás után legalább néhány órán át a bejuttatás helyén maradjon.
  • (Mini)-Air(o)buggal is kijuttatható

A Spidex, Spidex Vital, Spidex Boost adagolása függ az éghajlattól, a növénykultúrától és a pókháló atka sűrűségétől, és mindig az adott helyzethez kell igazítani. Kezdje meg a bevezetést, amint az első kártevő atkákat észleli a termésben. A bevezetési arányok jellemzően 2-50 per m2 /kijuttatás között mozognak. A kijuttatást heti rendszerességgel egyszer vagy kétszer meg kell ismételni. Az Ön helyzetére legmegfelelőbb stratégiával kapcsolatban forduljon a Koppert tanácsadójához vagy a Koppert termékek elismert forgalmazójához.

Play

Phytoseiulus persimilis tasakokban

A Phytoseiulus persimilis ragadozó atka is kapható tenyésztő tasakokban (Spidex Vital Plus). Ebben az esetben a ragadozó atkák a tasakban szaporodnak el, és több hét alatt elszóródnak a növényben.

  • A tasakokat védett helyre kell akasztani a növényben, kerülje a közvetlen napfénybe való akasztást.
  • A tasakokon már van egy kilépőnyílás
  • A tasakokat a tetején lévő kartoncsíknál fogva tartsa, hogy a ragadozó atkák ne sérüljenek meg.

A Spidex Vital Plus adagolása függ az éghajlattól, a terméstől és a kártevők sűrűségétől, és mindig az adott helyzethez kell igazítani. A kijuttatást kéthetente meg kell ismételni, ha a kártevőt nem sikerült megfékezni. Az Ön helyzetére legmegfelelőbb stratégiával kapcsolatos tanácsadásért forduljon a Koppert tanácsadójához vagy a Koppert termékek elismert forgalmazójához.