Neoseiulus cucumeris

A Neoseiulus cucumeris (más néven Amblyseius cucumeris) ragadozó atkát széles körben használják a tripszek biológiai védekezésére üvegházi kultúrákban. Ezek a ragadozó atkák főként a tripsz első lárváival táplálkoznak. A Neoseiulus cucumeris értékes megoldás az integrált növényvédelmi stratégiákban (IPM), ahol természetes ellenségként segít a tripszpopulációk ellenőrzésében.

Play

Neoseiulus cucumeris kártevők elleni védekezéshez

ANeoseiulus cucumeris a következő kártevők elleni védekezésre szolgál:

 • Thrips

ANeoseiulus cucumeris atkák aktívan keresik fel és zsákmányolják a különböző tripszfajok első lárváit.

A Neoseiulus cucumeris táplálkozási viselkedése

A ragadozó atkák átszúrják zsákmányukat, és kiszívják a tartalmát. A Neoseiulus cucumeris a tripszeken kívül számos más apró élőlényt, például pók- és tarsonémi atkákat is zsákmányol. Pollenekkel is táplálkoznak, ami hasznos például paprikaültetvényekben, mivel a ragadozó atka még a kártevő megjelenése előtt megtelepedhet a növényben. A ragadozó atkák sikere a tripszek elleni védekezésben elsősorban a zsákmányul szolgáló lárvák méretétől függ. A tripszlárvák a ragadozó atka támadása ellen a hasuk heves rángatásával próbálnak védekezni. Az első stádiumú tripszlárvákat sokkal könnyebben le lehet győzni, mint a második stádiumú lárvákat, a kisebb tripszfajokat pedig könnyebben, mint a nagyobbakat. Így a Neoseiulus cucumeris szinte kizárólag a nyugati virágtripsz(Frankliniella occidentalis) első lárváit zsákmányolja. A ragadozó atka nimfáinak nehezebb zsákmányt ejteniük, mint a kifejlett egyedeknek, és a kifejlett atka által elpusztított tripszlárvákat néha részben a nimfák fogyasztják el. Optimális körülmények között, 25 °C-on egy kifejlett nőstény Neoseiulus cucumeris naponta körülbelül hat első lárvapárhuzamos nyugati virágtripsz(Frankliniella occidentalis ) lárvát fogyaszt el, és naponta körülbelül két petét rak le.

A Neoseiulus cucumeris életciklusa

A Neoseiulus cucumeris életciklusa a következő szakaszokból áll: tojás, lárva, protonympha, deutonympha és kifejlett egyed. A tojások a levelek alsó részén, a levélszőrökre vagy a fő- és mellékerek hónaljába rakódnak. A tojások oválisak, fehérek és átmérőjük körülbelül 0,14 mm. A lárváknak hat lábuk van, a tojások színével megegyező színűek, és csak kissé nagyobbak. Nem kell táplálkozniuk ahhoz, hogy protonymphává fejlődjenek. A nimfák nagyobbak, mint a lárvák, nyolc lábuk van és halványbarnák. A kifejlett atkáknak nyolc lábuk van, világos bézs színűek és lapos, hosszúkás testük van. Nagyjából 0,4 mm hosszúak. A hímek kisebbek, mint a nőstények. A protonymphák, deutonymphák és a kifejlett egyedek nagyon mozgékonyak, és aktívan keresik a táplálékot a levelek alján. Méretük és színük miatt nehéz észrevenni őket a növényállományban.

A Neoseiulus cucumeris legjobb felhasználási feltételei

ANeoseiulus cucumeris 15 és 25 °C (59 és 77 °F) közötti hőmérsékleten a leghatékonyabb. Nem hatékony 30°C/86°F feletti hőmérsékleten. A Neoseiulus cucumeris érzékeny a 70% alatti relatív páratartalomra.

Play

Neoseiulus cucumeris palackokban vagy vödrökben

A Neoseiulus cucumeris ragadozó atka palackban vagy vödörben kapható (Thripex, Thripex-V).

 • Használat előtt óvatosan forgassa és rázza fel a palackot vagy vödröt.
  • o Palack: Nyomja meg a kupak közepét az adagolónyílás kinyitásához.
  • o Vödör: A Thripex eloszlatásához használjon kanalat.
 • Szórja az anyagot levelekre, vagy tegyen kis kupacokat kőzetgyapot lapokra.
 • Ügyeljen arra, hogy az anyag a bejuttatás után legalább néhány órán át a bejuttatás helyén maradjon.
 • Válasszon hektáronként legalább 4 000 betelepítési pontot, egyenletesen elosztva a teljes felületen.
 • A (Mini)-Air(o)buggal is kijuttatható.

A Thripex, Thripex-V dózisa az éghajlattól, a növénykultúrától és a kártevő sűrűségétől függ, és mindig az adott helyzethez kell igazítani. Kezdje meg a bevitelt, amint az első kártevő atkákat észleli a termésben. A beviteli adagok általában 50-100 per m2/szóró között mozognak. A kijuttatásokat szükség esetén meg kell ismételni. A helyzetének megfelelő legjobb stratégiával kapcsolatos tanácsadásért forduljon a Koppert tanácsadójához vagy a Koppert termékek elismert forgalmazójához.

Neoseiulus cucumeris tasakban

A Neoseiulus cucumeris nevű ragadozó atka tenyésztő tasakokban is kapható (Thripex-Plus). Ebben az esetben a ragadozó atkák a tasakban szaporodnak el, és több hét alatt szétszóródnak a termésben.

 • A tasakokat védett helyre kell akasztani a növényben, kerülje a közvetlen napfénybe való akasztást.
 • A tasakokon már van egy kilépőnyílás
 • A tasakokat a tetején lévő kartoncsíknál fogva tartsa, hogy a ragadozó atkák ne sérüljenek meg.

A Thripex-Plus adagolása az éghajlattól, a terméstől és a kártevő sűrűségétől függ, és mindig az adott helyzethez kell igazítani. Kezdje a bevezetést megelőzően vagy amint az első kártevő atkákat észleli a termésben. Használjon legalább 4000 tasakot hektáronként, és egyenletesen elosztva akassza fel őket a kultúrában. A kijuttatást 4 hét múlva meg kell ismételni, ha a kártevőt nem sikerült megfékezni. Az Ön helyzetére legmegfelelőbb stratégiával kapcsolatos tanácsadásért forduljon Koppert tanácsadóhoz vagy a Koppert termékek elismert forgalmazójához.