Az Amazone Plants folytatja a biotermesztés útját

Az Amazone Plants folytatja a biotermesztés útját

A jó darabszámú termeléssel, a magas termékminőséggel és a kiváló fajtákkal az Amazone Plants a piac élvonalába tartozik. A biológiai növényvédelem egy további pillér, amely támogatja ezt a pozíciót. "Ez a fajta növényvédelem isten ajándéka számunkra.

Az Amazone Plants 2010-ben alakult. A kezdeti években a Lex Scheffers és Fred van Zijl tulajdonában lévő antúriumok gyártásával foglalkozó cégnek nem volt azonnal szele a háta mögött, de az üzlet 2015-ben elkezdett felpörögni. 2019-ben a szintén Van Zijl tulajdonában lévő paradicsomfaiskolát is átalakították, majd 2020-ban az antúriumokhoz csatlakozott.

Egy figyelemre méltó lépés

"Nos, tíz jó hetünk volt, mondtuk egymásnak Freddel, amikor kitört a koronavírus-válság, és az export leállt" - meséli Lex Scheffers. A két partner figyelemre méltó lépést tett - további üvegházakat béreltek. Ezeket arra használták, hogy a növekvő növények egy részét ideiglenesen tárolják. Végül minden többé-kevésbé jól alakult - a 12 cm-es cserepekben lévő növényeket nyáron 14 cm-es cserepekben adták el, a 14 cm-es cserepekben lévő növények pedig 17 cm-es cserepekben kerültek a vevőkhöz.

A cég alapítása óta a biológiai növényvédelemre összpontosít. Magasan automatizált termelési rendszere azonban összetetté teszi ezt a fajta növényvédelmet. A szaporítási fázisban lévő növények kilenc hetente kerülnek a feldolgozócsarnokba. Az alatt a kilenc hét alatt, amíg a növények az üvegházban vannak, a dolgozók számára nem könnyű hozzáférni a növényekhez, például a felderítéshez. Ezért előfordulhatnak olyan fertőzések az üvegházban, amelyek csak akkor válnak észrevehetővé, amikor a növények már a csarnokban vannak.

Fantasztikus eredmények a Swirski-LD-vel

A fő kártevők a nyugati virágtripsz, a levéltetvek (elsősorban az őszibarack- és az üvegházi burgonyatetvek) és a Duponchelia-molyok. Az Amazone Plants különféle haszonállatokat használ e kártevők kordában tartására. Wim van der Meer tanácsadó nevezi meg őket számunkra.

Az Amazone Plants a Macro-Mite-ot a nyugati virágtripsz bábjai ellen, a Swirski-Mite LD-t pedig a lárvák ellen használja. "Ennél a cégnél a Swirski-Mite LD fantasztikus eredményeket produkál" - mondja Wim. 'A ragadozó atkák hosszabb időn keresztül jó ütemben kelnek ki a rovarhálóból. Ez azt jelenti, hogy mindig erős populáció van az üvegházi kultúrában, és a tripszek elleni védekezés a megfelelő szinten marad. A módszer jól működik ebben az automatizált termelési rendszerben, ami természetesen nagyon megnyugtató.

A vállalatnak még mindig lépéseket kell tennie az Echinotrips és az anthurium thrips ellen, mivel a jelenlegi tripsz-ragadozók nem elég hatékonyak ezekkel a kártevőkkel szemben. A vállalat ezért évente kétszer, tavasszal és ősszel egy természetes eredetű terméket, például a Mycotal-t permetezi. Wim van der Meer elmagyarázza: "A Koppert részt vesz egy kísérletben, amelyben azt vizsgáljuk, hogy a Chrysopa tojások hatékonyak-e a két tripszfajtával szemben. Remélhetőleg sikerrel járunk.

A biológiai növényvédelem sokkal jobb

Az Amazone Plants a levéltetvek ellen az Aphipar parazita darázs és az Aphidend galléros szúnyog kombinációjával védekezik, ami Lex Scheffers szerint nagyon hatékony. A ragadozó talajlakó atkát és a tripszek ragadozóját, a Macro-Mite-ot is használják a Duponchelia-moly petéi ellen. A kifejlett molyokat feromoncsapdák fogják el.

Lex Scheffers a biológiai növényvédelmet istenáldásként jellemzi. "Valóban nagyon jól megy. Elképzelhetetlen lenne, ha továbbra is vegyszereket kellene használnunk. A vegyszerek ugyanis nagyon megterhelik a dolgozók biztonságát, a termést és a helyi környezetet. Soha nem tartozott a kedvenc tevékenységem közé. A biológiai növényvédelem sokkal jobb. Bár a vevőink nem mindig kérnek kifejezetten teljesen tiszta terméket, mi továbbra is ezen az úton fogunk haladni.

A vállalat közel hat hektáros, és évente körülbelül kétmillió növényt termel, mintegy húsz fajtában elosztva. Ezek az Anthurától származnak, amellyel jó kapcsolatot ápolnak. Az Amazone Plants számos fajtára kizárólagosságot szerzett a nemesítőtől; Európában az egyetlen cég, amely ezeket a fajtákat termeszti.

A rendelkezésre álló növényeket elsősorban exportőrökön keresztül szállítják a kertészeti központoknak, virágüzleteknek és kiskereskedőknek Közép-, Dél- és Kelet-Európában. "Ezek az előkelőbb kereskedők" - magyarázza Lex Scheffers.