Neoseiulus californicus

A Neoseiulus californicus (korábban Amblyseius californicus ) ragadozó atkát általában a pókháló atkák biológiai kártevőirtására használják. Bár a Neoseiulus californicus a pókháló atkákat kedveli, más táplálékforrásokkal, például más atkákkal, tripszekkel vagy virágporral is táplálkozhat. Ez a ragadozó atka jobban tolerálja a magasabb hőmérsékletet, az alacsonyabb páratartalmat és a növényvédő szereket, mint a Phytoseiulus persimilis. A Phytoseiulus persimilisnél hosszabb ideig képes túlélni, amikor kevés a pókháló atka, és hosszabb távon hatékonyabban tudja visszaszorítani a kis pókháló atka populációkat.

Play

Neoseiulus californicus kártevők elleni védekezéshez

ANeoseiulus californicus a következő kártevők elleni védekezésre szolgál:

  • pókháló atkák

ANeoseiulus californicus atkák aktívan felkutatják és zsákmányolják a különböző pókatkafajokat, beleértve a kétpettyes pókatka atkát (Tetranychus urticae). A ragadozó atka más táplálékforrásokkal, például más atkákkal, tripszekkel vagy virágporral is táplálkozhat.

A Neoseiulus californicus táplálkozási viselkedése

ANeoseiulus californicus a Tetranychid atkák szelektív ragadozója, azaz előszeretettel táplálkozik pókháló atkákkal, de képes más zsákmányállatokkal is táplálkozni és túlélni, beleértve más atkákat, tripszeket vagy virágport. A ragadozó atkák átszúrják zsákmányukat és kiszívják a tartalmát. A Neoseiulus californicus a kétpettyes pókhálós atkával (Tetranychus urticae) való táplálkozás során a kifejlett egyedekkel szemben az éretlen stádiumokat (tojások, lárvák és nimfák) részesíti előnyben. A kifejlett nőstények azonban a kétpettyes pókhálós atka (Tetranychus urticae ) minden stádiumával táplálkoznak, míg a lárvák főként tojásokkal, a nimfák pedig tojásokkal, lárvákkal és nimfákkal.

A Phytoseiulus persimilishez hasonlóan a Neoseiulus californicus is könnyen mozog a pókhálós atkák szövedékében. Ha póktetvek vannak jelen, előszeretettel táplálkozik azokkal, és a populáció fejlődése sokkal gyorsabb a póktetvek táplálékán, mint más táplálékforrásokon. A Phytoseiulus persimilisnél hosszabb ideig képes túlélni a táplálék teljes hiányában is, mivel a növényállományban maradva várja az új zsákmány érkezését.

A Neoseiulus californicus életciklusa

A fejlődési szakaszok ugyanazok, mint a Phytoseiidae család többi tagjánál: tojás, lárva, proto- és deutonymphák, valamint kifejlett hímek és nőstények. A kifejlett atkák könnyebbek és laposabb, hosszúkásabb testük van, mint a Phytoseiulus persimilisnek. Nagyon hasonlítanak más, biológiai védekezésben használt ragadozó atkákra, mint például a Neoseiulus cucumeris, Amblyseius swirskii vagy Amblydromalus limonicus. Nagyjából 0,4 mm hosszúak. A tojások oválisak, színük az átlátszótól a fehérig terjed, és a levelek alján rakódnak le. Kisebbek, mint a Phytoseiulus persimilisé, de hasonlóak más ragadozó atkák, például az Amblyseius swirskii vagy az Amblydromalus limonicus tojásaihoz. A lárváknak három pár lábuk van, és a Phytoseiulus persimilis lárváitól eltérően a pókhálós atka petéivel táplálkoznak. A nimfák és a kifejlett egyedek átlátszó fehér színűek. Sok esetben az elfogyasztott táplálék színe átvilágít a bőrön, és X alakú jelként jelenik meg a háton. Ha a táplálékellátás hosszabb időn keresztül nem történt meg, a nyüvek vékonyabbak és egyöntetűen világos, átlátszó színűek lesznek.

A Neoseiulus californicus felhasználásának legjobb feltételei

ANeoseiulus californicus 13 és 32 °C közötti hőmérsékleten a leghatékonyabb, és érzékeny a 60% alatti relatív páratartalomra.

Play

Neoseiulus californicus palackban

A Neoseiulus californicus ragadozó atka üvegben kapható (Spical).

  • Használat előtt óvatosan forgassa és rázza fel a palackot.
  • Nyomja meg a kupak közepét az adagolónyílás kinyitásához.
  • Óvatosan szórja az anyagot a levelekre
  • Győződjön meg róla, hogy az anyag a bejuttatás után legalább néhány órán át a leveleken marad.
  • A (Mini)-Air(o)buggal is alkalmazható.

A Spical adagolása függ az éghajlattól, a növénykultúrától és a kártevő sűrűségétől, és mindig az adott helyzethez kell igazítani. Kezdje meg a kijuttatást, amint az első kártevő atkákat észleli a növényen. A bevezetési adagok általában 25-125 per m2/ráfordítás között mozognak. A kijuttatást legalább ötször, heti rendszerességgel meg kell ismételni. A helyzetének megfelelő legjobb stratégiával kapcsolatban forduljon a Koppert tanácsadójához vagy a Koppert termékek elismert forgalmazójához.

Play

Neoseiulus californicus tasakokban

A Neoseiulus californicus ragadozó atka tenyésztő tasakokban is kapható (Spical-Plus, Spical Ulti-Mite). Ebben az esetben a ragadozó atkák a tasakban szaporodnak el, és több hét alatt szétszóródnak a növényben.

  • A tasakokat védett helyre kell akasztani a növényben, kerülje a közvetlen napfénybe való akasztást.
  • A tasakokon már van egy kilépőnyílás
  • A tasakokat a tetején lévő kartoncsíknál fogva tartsa, hogy a ragadozó atkák ne sérüljenek meg.

A Spical-Plus és a Spical Ulti-Mite adagolása az éghajlattól, a terméstől és a kártevő sűrűségétől függ, és mindig az adott helyzethez kell igazítani. Kezdje a bevezetést megelőzően vagy amint az első pókháló atkákat észleli a termésben. Használjon legalább 4000 tasakot hektáronként, és egyenletesen elosztva akassza fel a növényállományban. A kijuttatást 4 hét múlva meg kell ismételni, ha a kártevőt nem sikerült megfékezni. Az Ön helyzetére legmegfelelőbb stratégiával kapcsolatos tanácsadásért forduljon Koppert tanácsadóhoz vagy a Koppert termékek elismert forgalmazójához.