Amblydromalus limonicus

AzAmblydromalus limonicus egy ragadozó atkafaj, amely a biológiai kártevőirtásban betöltött szerepéről ismert. Az Amblydromalus limonicus számos kártevő, például a tripsz és a fehérlegy természetes ellensége. Ezeket a ragadozó atkákat az integrált növényvédelmi stratégiák (IPM) részeként alkalmazzák, fenntartható és környezetbarát alternatívát kínálva a kémiai növényvédő szerekkel szemben. Az Amblydromalus limonicus a viszonylag alacsony hőmérsékleten való hatékonysága miatt nagyra értékelt, és különösen ajánlott a tripsz és a fehérlegy nagy sűrűségű egyedeinek visszaszorítására.

Play

Amblydromalus limonicus kártevők elleni védekezéshez

AzAmblydromalus limonicus a következő kártevők elleni védekezésre szolgál:

  • Thrips
  • Fehérlegy

AzAmblydromalus limonicus egy generalista ragadozó atka, amely fehérlegyekkel, tripszekkel, más kis rovarokkal és atkákkal táplálkozik. Más generalista ragadozó atkákhoz hasonlóan ez is képes virágporral táplálkozni. Az Amblydromalus limonicus a különböző tripszfajok lárváit (első és második lárvastádium), valamint az üvegházi fehérlegy(Trialeurodes vaporariorum) és a dohány fehérlegy(Bemisia tabaci) petéit és lárváit kedveli.

Az Amblydromalus limonicus táplálkozási viselkedése

A ragadozó atkák átszúrják zsákmányukat, és kiszívják a tartalmát. A fehérlegyek és tripszek mellett az Amblydromalus limonicus számos más apró élőlényt, például pók- és tarsonémi atkákat is zsákmányol. Pollenekkel is táplálkozhatnak, és a levelekből is képesek folyadékot szívni, ami például paprikaültetvényekben hasznos, mivel a ragadozó atka még a kártevő megjelenése előtt megtelepedhet a növényben. Az Amblydromalus limonicus a fehérlegyek petéivel, csúszómászóival és lárváival, valamint a tripszek első és második lárvapárjával táplálkozhat. A fiatal (24 óránál fiatalabb, fehér színű) fehérlegy peték sokkal jobb zsákmányt jelentenek, mint az idősebb (24 óránál idősebb, barna színű) fehérlegy peték. Optimális körülmények között, 25 °C-on egy kifejlett nőstény Amblydromalus limonicus naponta 3,7 tojást rak a fiatal tojásokra, 1,2 tojást az idősebb tojásokra és 3,3-3,4 tojást a kúszónövényekre és a nimfákra. A tripszek első lárvái közül körülbelül 7-et fogyaszt el, és optimális körülmények között, 25 °C-on naponta 3 tojást rak.

Az Amblydromalus limonicus életciklusa

Az Amblydromalus limonicus életciklusa a következő szakaszokból áll: tojás, lárva, protonymph, deutonymph és kifejlett egyed. A tojásokat a levelek alján rakja le. Oválisak, fehérek, és körülbelül 0,14 mm átmérőjűek. A lárvák hat lábúak, ugyanolyan színűek, mint a tojások, és csak kicsivel nagyobbak. Az Amblydromalus limonicus lárváinak táplálkozniuk kell. Ha nem jutnak táplálékhoz, nagyon lassan fejlődnek, és a mortalitás magas. A nimfák nagyobbak, mint a lárvák, nyolc lábuk van, és fehéres-sárga színűek. A kifejlett atkáknak nyolc lábuk van, áttetsző fehér színűek, és lapos, hosszúkás testük van. Nagyjából 0,4 mm hosszúak. A hímek kisebbek, mint a nőstények. Az atkák nagyon mozgékonyak, és aktívan keresik a táplálékot a levelek alján. Színük az elfogyasztott zsákmánytól függően változhat, és néha zöldes színűek, amikor folyadékot vesznek fel a levelekből. Méretük és színük miatt nehéz észrevenni őket a növényállományban.

Az Amblydromalus limonicus felhasználásának legjobb feltételei

AzAmblydromalus limonicus 13 és 25 °C (55 és 77 °F) közötti hőmérsékleten a leghatékonyabb. Nem hatékony 30°C (86°F) felett. Az Amblydromalus limonicus érzékeny a 70% alatti relatív páratartalomra.

Paradicsomban az Amblydromalus limonicus használata nem ajánlott, mivel a száron és a leveleken lévő mirigyszőrök akadályozzák, és nem alakul ki populáció.

Play

Hogyan kell használni az Amblydromalus limonicus-t?

Az Amblydromalus limonicus nevű ragadozó atka üvegben kapható (Limonica).

  • Használat előtt óvatosan forgassa és rázza fel az üveget.
  • Nyomja meg a kupak közepét az adagolónyílás kinyitásához.
  • Óvatosan szórja az anyagot a levelekre
  • Győződjön meg róla, hogy az anyag a bejuttatás után legalább néhány órán át a leveleken marad.
  • A (Mini)-Air(o)buggal is kijuttatható

A Limonica adagolása függ az éghajlattól, a növénykultúrától és a kártevő sűrűségétől, és mindig az adott helyzethez kell igazítani. Kezdje meg a kijuttatást, amint az első kártevőket észleli a növényen. A kijuttatási adagok általában 50-250 per m2 /kijuttatás között mozognak. A kijuttatásokat egyszer vagy kétszer meg kell ismételni, vagy amíg a védekezést el nem érik. A helyzetének megfelelő legjobb stratégiával kapcsolatban forduljon a Koppert tanácsadójához vagy a Koppert termékek elismert forgalmazójához.