Chrysoperla carnea

Chrysoperla carnea kártevőirtásra

AChrysoperla carnea, közismert nevén a zöld csipkeszárnyas egy hasznos rovar, amelyet a mezőgazdaságban különböző kártevő rovarok természetes ragadozójaként használnak. A neuropterák rendjén belül a Chrysopidae családba tartozik. A zöld csipkeszárnyasok célpontjai a levéltetvek, hernyók, tripszek, lisztbogarak és más, a növényekre káros lágy testű rovarok. A mezőgazdaságban a Chrysoperla carneátbiológiai védekező szerként alkalmazzák a kártevő populációk kezelésére. A zöld csipkeszárnyasok lárvái különösen hatékony ragadozók.

A Chrysoperla carnea zöld csipkeszárnyast a következő kártevők ellen használják:

A Chrysoperla carnea természetes ellenség a Koppertnél Chrysopa és Chrysopa-E néven kapható.

Play

Hogyan kell használni a Chrysoperla carnea

A Chrysoperla carnea csipkeszárnyas üvegben kapható (Chrysopa).

  • Használat előtt óvatosan rázza fel a palackot vagy a vödröt.
  • Alkalmazza a fertőzött leveleken
  • A forró foltok kezeléséhez a Chrysopát közvetlenül az erősen fertőzött területekre kell alkalmazni.
  • A termék kijuttatható kőzetgyapot lapokra, levelekre, Dibox kijuttató dobozokon keresztül vagy Air(o)bug által terjesztve

A Chrysopa adagolása függ az éghajlattól, a növénykultúrától és a kártevő sűrűségétől, és mindig az adott helyzethez kell igazítani. Kezdje meg a bevezetést, amint az első kártevőket észleli a növényállományban. A kijuttatási adagok általában 2-20 per m2 /kijuttatás között mozognak. Csak a fertőzött területekre szabad kijuttatni, és a kijuttatást heti rendszerességgel meg kell ismételni a védekezés eléréséig. Az Ön helyzetére legmegfelelőbb stratégiával kapcsolatban forduljon a Koppert tanácsadójához vagy a Koppert termékek elismert forgalmazójához.

A Chrysoperla carnea felhasználásának legjobb feltételei

AChrysoperla carnea széles hőmérsékleti tartományban hatékony, beleértve az alacsony hőmérsékleteket is (átlagosan > 12°C/54°F). A leghatékonyabb 20-28°C (68-82°F) hőmérsékleten.

A Chrysoperla carnea táplálkozási viselkedése

A csipkeszárnyas lárvák a növényen véletlenszerűen keresnek zsákmányt. Hatékonyságukat a levélszőrök jelenléte súlyosan rontja. A lárvák nehezen megfigyelhetőek, és főleg éjszaka aktívak, nappal a növény alatt vagy a cserép peremén húzódnak meg. A lárvák alulról ragadják meg zsákmányukat, és állkapcsukkal emelik fel. A zsákmányba nyálfolyadékot fecskendeznek, amely megemészti a test tartalmát, amelyet aztán kiszívnak. A zsákmány néha nagyobb lehet, mint maga a lárva. Egy lárva átlagosan 300-400 különböző méretű levéltetvet fogyaszt el fejlődése során, bár a tényleges mennyiség a zsákmányfajoktól és a hőmérséklettől függ. Ha kevés a zsákmány, a lárvák kannibalizmushoz folyamodhatnak, amikor az idősebb lárvák felfalják a fiatalabbakat. A tojásokat gyakran figyelmen kívül hagyják, mivel azok száron állnak. A kifejlett egyedek nem járulnak hozzá a biológiai védekezéshez. Kizárólag virágporral, nektárral és mézharmattal táplálkoznak, és a legtöbbjük kirepül az üvegházból.

A Chrysoperla carnea életciklusa

A termesztők felismerhetik a zöld csipkeszúnyog ( Chrysoperla carnea) különböző életszakaszait, amikor biológiai védekező termékként használják, ha megfigyelik az egyes életszakaszok eltérő fizikai jellemzőit. Íme, hogyan azonosíthatják a termelők a különböző életszakaszokat:

  • Tojás stádium: A zöld csipkeszárnyas tojásai kicsik, ovális alakúak, és általában egyenként vagy kis csoportokban rakódnak a növények lombozatára vagy a zsákmányállatok közelében lévő élőhelyekre. A tojások halványzöld vagy fehér színűek, és egy karcsú szárral kapcsolódnak az aljzathoz. A lárvák szinte mindent megesznek, aminek a tartalmát a szájszervükkel fel tudják szívni.

  • Lárvaállapot: A Chrysoperla carnea zöld csipkeszárnyas lárvái 2-10 mm hosszúak. Nagy, előreálló állkapcsuk és jól fejlett lábuk van. A lárva frissen kikelt állapotban színtelen és átlátszó, később krémszínűvé vagy világosbarnává válik. A fej világosszürke, fekete szemekkel, sötét szájszervekkel és csápokkal, két összefutó, hátulról hátrafelé szélesedő sötétbarna csíkkal. A testen két csokoládébarna vagy vörösbarna sáv fut végig.

  • Bábállapot: A Chrysoperla carnea bábjai rendszerint különállóak, de néha csoportosan jelennek meg, ha a populáció sűrűsége különösen nagy. A báb fejlődése külsőleg látható. A külső gubó 8 mm hosszú és 4 mm vastag. A belső, sűrűbben fonódó gubó törtfehér és tojás alakú, kb. 3 mm hosszú és 2,5 mm vastag. A belső és a külső gubó közötti teret finom, laza szövedék tölti ki. A gubók a levelek felső vagy alsó felületére, különböző más védett helyekre, sőt a talajra is rátapadva találhatók.

  • Felnőtt stádium: A kifejlett zöld csipkeszárnyasok 23-30 mm hosszúak, karcsúak, sárgászöld színűek, sárgásfehér hátcsíkkal és aranyszínű szemekkel. Szárnyuk nagy, áttetsző, finoman zöldes erezetű. A szárnyak nem hajthatók össze, nyugalomban sátorszerűen a has fölött tartják őket. A hátsó szárnyak valamivel kisebbek, mint a mellső szárnyak. A kifejlett nőstény zöld csipkeszárnyas ovális tojásokat rak a levelek felső vagy alsó felületére erősített átlátszó szárakra. E szárak hossza igen változó, de átlagosan 3,5 mm.