Kategória: Hírek
Közzététel dátuma: április 13, 2023

Nezapar: a legjobb megoldás a megelőzés

Nezapar – Biztonságos és természetes megoldás a kártevő poloskák ellen

A Koppert új terméke, a Nezapar hatékony védelmet nyújt a zöld vándorpoloska (Nezara viridula) ellen. Nyakunkon a szezon. Ha a tökéletes védelmet keresi a Nezara ellen, érdemes elkezdeni a Nezapar használatát megelőzésként.

A Nezara viridula Etiópiából származik, és csupán néhány évre volt szüksége ahhoz, hogy az európai paprika-, uborka- és padlizsánállomány hírhedt kártevőjévé váljon. A vándorpoloska képes túlélni a téli időszakot még üres üvegházakban is, ahol rendkívül ügyesen rejtőzködik, így sok nehézséget okoz a gazdáknak a szezon végén és növényváltáskor. Mindez még jobban megnehezíti az új termesztési szezon ígéretes kezdetét.

Preventív használat

A Koppert terméke, a parazitadarazsat (Trissolcus basalis) tartalmazó Nezapar új és hatékony megoldást jelent a gazdáknak a zöld vándorpoloska elleni küzdelemben. Nagyon fontos a termék megfelelő használata. A Trissolcus basalis kizárólag a Nezara petéit károsítja, tehát kulcsfontosságú, hogy a Nezapart mindig preventív módon használja, amikor a Nezara lerakja első petecsomóit. A Koppert új megoldásokat kereső terepkutatója, Steven Voet szerint:

„Csak abban az esetben várhatja meg a gazda, hogy a poloska felbukkanjon, ha teljesen biztos abban, hogy egy zöld vándorpoloska sincs az üvegházban. A gazdáknak azonban nagyon oda kell figyelniük. A poloskák bármikor berepülhetnek, és nagyon gyorsan megtelepszenek. Ha a szomszéd gazdaságban már találkoztak velük, jó eséllyel az Öné lesz a következő.”

Mivel a vándorpoloska nagyon jól rejtőzködik télen, a megelőzés mindig a legjobb megoldás. „A terepen végzett vizsgálatok szerint azoknak a gazdáknak, akik akkor kezdték használni a Nezapart, miután észrevették az első Nezara megjelenésére utaló jeleket, a szezon korai szakaszában kellett nagyobb dózist használniuk. Amit a szezon kezdetén alkalmazott stratégiával nyertek, azt hamar elveszítették.”

A legjobb megoldás

A Koppert ajánlása szerint megelőzésként hetente egy parazitadarázs kihelyezése javasolt négyzetméterenként. Egy flakon Nezapar ötezer darazsat tartalmaz. A megfelelő kijuttatási módszer az, ha a gazda a flakon tartalmát hektáronként ötven–száz helyen vagy Diboxban egyenletesen elosztva juttatja ki – a parazitadarazsak rendkívül mozgékonyak, és jók a keresésben.

Ha a Nezara jeleit észleli (kifejlett példányok, petecsomók, vagy a termény károsodása), az adag heti három darázsra növelhető négyzetméterenként. Továbbra is nagyon hasznos, ha kézzel annyi poloskát távolít el, amennyit csak tud.

„A gazdák több parazitadarazsat is bevethetnek, vagyis négyzetméterenként háromnál többet is. Ha a fertőzöttség vagy a berepülés mértéke nagy, heti tíz parazitadarázs használatát javasoljuk négyzetméterenként mintegy négy héten keresztül, majd a kifejlett példányok kézzel történő eltávolítását.”

A növényvédő szerek nem oldják meg a problémát

A gazdák ellenőrizhetik a vándorpoloskákat szigorú megfigyeléssel, a nagy telephelyeken azonban, ahol ez sok időt venne igénybe (amiből gyakran nincs elég), mindig előfordulhatnak kellemetlen meglepetések. Ezért célravezető, ha egy egész parazitadarázs-hadsereget tartunk a termőterületen megelőzésként.

A növényvédő szerek jelenthetnek megoldást a zöld vándorpoloska ellen? Léteznek ilyen készítmények, de ezek gyengítik a parazitadarazsakat és az egyéb jótékony hatásokat. Steven Voet: „A növényvédő szerek nem jelentenek megoldást. Felborítják a kialakult biológiai egyensúlyt, és még jobban megnehezíthetik az egyéb kártevők elleni küzdelmet.”

Ha egy gazda Nezara viridula petecsomóval találkozik, jelölje meg és hagyja ott. „A gazda számára ez jó visszajelzés lehet annak a megítélésére, hogy elég Nezapart juttatott-e ki. Ha igen, néhány nap múlva észre fogja venni, hogy a Nezara viridula petéit paraziták lepték el. A petecsomó is eltávolítható.”

Előzze meg a közelgő katasztrófát

A Trissolcus basalis parazitadarázs a vándorpoloska legfontosabb természetes ellensége. A megtermékenyített nőstény darázs a vándorpoloska petéibe rakja a sajátjait, és a darázs lárvái ezekben a petékben fejlődnek ki. Miután bebábozódtak, lyukat rágnak a Nezara petékben, így megakadályozzák a poloska további szaporodását. A Koppert elsőként nevel parazitadarazsakat nagy számban; segítségükkel a gazdák bármikor bevethetik a Nezapart a közelgő katasztrófa megelőzésére.

A Nezapar használatára vonatkozó ajánlások

Preventív hetente 1 parazitadarázs/m²
Kismértékű fertőzöttség hetente 3 parazitadarázs/m2
Nagymértékű fertőzöttség hetente 6 parazitadarázs/m2
A gócpontok körül 4 hetente 10 parazitadarázs/m2